virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

SINIKKA PURSIAINEN
Viestit: 181
Liittynyt: 13.01.2008 14:33
Paikkakunta: PIEKSÄMÄKI

Re: Narttupennun emätintulehdus

Viesti Kirjoittaja SINIKKA PURSIAINEN » 30.12.2008 11:52

Kuulostaa tutulta.Sanilla myös n.1-2viikossa lorot oli alla.Mutta pikkuhiljaa välit piteni.Vieläkin vanhuksena (12v jo kolkuttelee ovella :smt005 ),joskus harvoin voi löytyä yllätys.Enkä pidä sitä virtsankarkailu vikana ,kun sitä on mammalla ollut koko ajan.Mutta niin kuin sanoi ei se meillä ole tuottanut ongelmia.Nyt kun mietin vanhoja niin muistin että lääkäri sanoi , colliella pissa voi kertyä johonkin (en muista että mihin )mutkaan josta se sitten jossain vaiheessa lorisee pois.On kuulema collien oire. :roll:
Muistatko Miia kun Sani oli pentu , ihmettelit Hoholla Sanin 15min välein paperin päälle pissausta ja käskit kysyä sitä eläinlääkäriltä .Tein työtä käskettynä...Pikku- neiti juoksi aina niin kiiruusti paperin päälle pissalle,koskaan ei tehnyt lattialle.....mutta pikku-neitillä pissut pääsi ,vieraitten vieressä nukkuessa lattialla,kainaaloon ja jalkoihin,onneksi pisut oli niin pieniä ettei haitannut,eikä Sani tehnyt sitä tahallaan.Onneksi minun sisarukset on kaikki koira ihmisiä ettei siitä kainalosta löytyneestä märästä läntistä tai kosteista jaloista syntynyt numeroa. :mrgreen:
T:SINIKKA JA NAHKURIT

P.S.Esim.kesällä Sani tykkää puljata vedessä ja noutaa keppiä jolloin vettä myös menee massuun , voi olla pisut alla nukkuessa.
Kauravelli jota käytän ripulin yllättäessä ,tekee pissaamisen tarvetta Sanilla ja keitetty riisi vielä enemmän.
Ihana koira kaikesta huolimatta ja rakas.Eikä todellakaan ole vaikeuttanut meidän elämää. :smt006

Avatar
Heidi Malmivaara
Viestit: 1668
Liittynyt: 25.04.2005 14:57
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Narttupennun emätintulehdus

Viesti Kirjoittaja Heidi Malmivaara » 30.12.2008 13:41

Pepponen ei ollut alleen pissijä, mutta ensimmäinen pissatulehdus tuli 14 viikkoisena. Neljännen kohdalla (peräkanaa, pari kolme päivää tai jopa viikko väliä antibiooteilla ja aina uudelleen) lääkäri sitten otti näytteen emättimestä ja diagnoosi vahvistui eli juveniili vaginiitti eli nuoren narttupennun emätintulehdus. Tulehdus siis emättimessä mutta koska nartuilla virtsarakko niin lähellä niin bakteerit pääsivät aina mönkimään uudelleen virtsarakkoon. Hoidoksi saimme antibioottia pienen murusen joka päiväksi ennen juoksun alkua. Juoksujen ekan viikon jälkeen lopetettiin ab. Sen jälkeen ei sitä vaivaa sit enää olekaan ollu, muuta kylläkin. Peppillä muuten sitten kävi antibioottien kanssa myös niin että kehitti resistenssin sekä Sunyloxille että Kefexinille joten vaihtoehdoksi jäi Oriprim jota kuulemma ei mielellään määrätä pennuille.
Pkcn Irokon The Shining "Merkki"

Sydämen sopukoissa ja muistoissa:
Pkcn Suvinuoskan Anastasia "Milla"
X-rotu Mellu (pystykorva-labbis-hirvikoira-ajokoira mix)
Pkcn Snowpaw Purple Angel "Peppi"

peppermillscollies@gmail.com
http://www.peppermillscollies.com

Anne Hämäläinen
Viestit: 41
Liittynyt: 02.05.2005 16:04
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Re: Narttupennun emätintulehdus

Viesti Kirjoittaja Anne Hämäläinen » 30.12.2008 18:58

Heips!

Meillä oli kelpie pennulla vastaava ongelma. Eli nukkuessaan oli laskenut alleen pissat.
Eläinlääkäri epäili emätintulehdusta, arvot ok, mutta veikkasi ongelman katoavan viimeistään ensimmäisen juoksun jälkeen.
En nyt ihan tasan tarkkaan muista, mutta minusta pissailu vain jäi ajanmittaan.Ennen juoksua.
Eli lääkitys ei varsinaisesti auttanut. Rakennenvikakin oli jo mielessä, mutta ongelma vain katosi. Nyt tyttö kohta 4v. eikä ongelmaa ole ollut sen jälkeen.
Ei vaihdettu ruokaa tms.
-Anne ja Kata-kelpie

Mia Möller
Viestit: 741
Liittynyt: 24.04.2005 23:06
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Narttupennun emätintulehdus

Viesti Kirjoittaja Mia Möller » 30.12.2008 20:40

Tiedän kahdella tutulla collienartulla diagnosoidun rakennevian, jossa virtsaputki on liian lyhyt ja karkailua esiintyy. Vaiva on ainakin toisella koiralla pysynyt kohtuullisesti hallinnassa samalla lääkityksellä, jolla hoidetaan kohdunpoiston jälkeistä karkailua. Sitä en muista, oliko vaiva alkanut jo pentuna.

Avatar
Niina Lovén
Viestit: 274
Liittynyt: 05.05.2006 19:32
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Narttupennun emätintulehdus

Viesti Kirjoittaja Niina Lovén » 31.12.2008 18:11

Kiitos vastauksista. Toivottavasti pentu tulee kuntoon.

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Narttupennun pissatulehdus

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 02.01.2009 14:50

Lukaisin läpi tuon emätintulehdus-ketjun, mutta mielestäni tämä ei ihan sen otsikon alle mahdu. Kait. Saa tämän mapittaa jos tuntuu turhalta.

Meillä narttupennulla, 4kk todettiin pari viikkoa sitten pissatulehdus. Yhdet antibiootit meni siihen, mutta tänään kontrollissa pikatesti näytti edelleen tulehdusta. Saa nähdä mitä lääkäri huomenna sanoo kun viljelytulokset tulee. Kun tulehdus todettiin, pikatesti näytti aika ärhäkkää tulehdusta, joten antibiootit saatiin välittömästi ennen viljelytuloksia. Pissatulehduksen oireet jäivät lääkekuurin myötä pois, saattaa olla että testi näytti vain pitkään jatkuneen tulehduksen "jälkimaininkeja".

Tulehdus oli ilmeisesti ollut koiralla muutamia viikkoja ennen lääkärireissua. Koira oli ehtinyt olla meillä viikon, ja oireet olivat koko ajan. Selkeimmät oireet olivat jatkuva tarve pissiä, lenkillä pari kertaa ja heti sisällä taas lehden päälle, vähän aikaa ja uudestaan lehden päälle sekä pissaamisen aikana kyykkyasennossa kävely. Kävelypissat loppuivat heti lääkekuurin myötä, ell epäili että pentu yritti kävelemällä lievittää kirvelyä tjsp. Alapään nuoleminen on nyt sekin normaaleissa mitoissa, eli on kai ihan hyvä syy olettaa, ettei pentuun nyt ainakaan satu.

Hienoinen pakokauhu alkaa nostaa päätään nyt, pelottaa jos tulehdus on noussut munuaisaltaisiin tai tai tai johonkin ja johtaisi jotenkin pysyviin vaurioihin. Nyt sitten itse asiaan, eli onko kenelläkään kokemusta narttupennun pitkään kestäneestä pissatulehduksesta ja onko se äitynyt miten sitkeäksi? Oletettavasti tämä kuitenkin nyt on ihan antibiooteilla nujerrettavissa, eikä mikään harvinainenkaan vaiva, mutta nyt tarvitsisi huolestunut emäntä vertaistukea. Eläinlääkärille en kehtaa enää soitella ellei jotain vähän fataalimpaa ole.

Kuten tuossa aiemmin sanoin, tämän voi mapittaa ihan surutta jos on turha tai vastaava löytyy jo.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Mia Möller
Viestit: 741
Liittynyt: 24.04.2005 23:06
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Mia Möller » 02.01.2009 20:27

Niputin kaikki pissavaiva-aiheet yhteen. Vanhoissa keskusteluissakin oli näköjään juttua emätintulehduksista.

Avatar
Niina Lovén
Viestit: 274
Liittynyt: 05.05.2006 19:32
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Niina Lovén » 05.01.2009 12:51

Ajattelin kysyä vielä täältä vaikka kysyin kyllä lääkäriltäkin..

Asia kuitenkin hiukan vaivaa, eli kun sillä meillä olleella pennulla todettiin virtsaviljelyssä kolibakteeri, niin voiko se tarttua Doorikseen tai ihmisiin???

En nähnyt Dooriksen pesevän pentua mutta kun googletin, löysin texstin että omistajilta on löytynyt samaa kolibakteeria mitä heidän koirillaan/kissoillaan on.

Avatar
Heidi Bechstein
Viestit: 242
Liittynyt: 25.04.2005 15:48
Paikkakunta: Espoo

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Heidi Bechstein » 05.01.2009 13:05

Reagoiko urokset yleensä pissatulehdusta sairastavaan narttuun voimakkaasti? Hoitokoira oli ihan hirveen hyväntuoksuinen Rikun mielestä ja juoksuista ei pitäisi olla tietoakaan pitkään aikaan. Ihmeteltiin omistajan kanssa, mistä voisi olla kyse.

Avatar
Anu Tuomanen
Viestit: 381
Liittynyt: 10.02.2006 18:27
Paikkakunta: Vihtavuori

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Anu Tuomanen » 05.01.2009 13:31

En muista, olenko jo kirjoitellut aiheesta... Meillä oli narttupennulla tosi ärhäkkä tulehdus 3 kk ikäisenä. Muistaakseni söi muutaman kuurin paria eri lääkettä ja oli erikoisruokavaliolla puoli vuotta. (todettiin virtsakiteitä) Ruoka oli ell jotain dieettiruokaa, joka vähensi kiteitä. C-vitamiinia annoin myös. Pari kertaa pissasi alleen nukkuessa. Käytiin kerran kuukaudessa pissakokeessa sen puolen vuoden ajan. Häipyi kiteet sun muut. Koira on nyt 4 vuotias, eikä sen jälkeen ole ollut mitään ongelmia. :D

Eeva Hakala
Viestit: 39
Liittynyt: 11.08.2008 23:18
Paikkakunta: Pori

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Eeva Hakala » 07.01.2009 21:50

Meillä oli pennulla jo heti 7-8 viikkoisena pissatulehdus. Meni kuuri jos toinenkin ennenkuin tulehdus saatiin hoidettua. Muistaakseni söi peräjälkeen kolme antibioottikuuria. Bakteeriviljelynäytteen mukaan jo ensimmäinen lääke olisi pitänyt tehota tulehdukseen mutta oireet vain jatkuivat.
Nyt koiruus on melkein 8 kk ja ensimmäinen juoksu lopuillaan. Tänään oli pissannut sisälle. Pieniä pissatippoja siellä täällä. Huomenna pissanäytteen metsästys ja eläinlääkärille näyte. Tuttua hommaa :? . Toivon vaan ettei tästä tulisi jokajuoksuinen juttu.

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 08.01.2009 14:49

Huomenna taas lääkäri, alkanut Minnillä pissatulehduksen oireet tulemaan takaisin. Soitin tällä viikolla viljelyistä, kasvustoa oli mutta kuulemma sen edellisen lääkekuurin pitäisi tehota siihenkin. Huomenna pikatestistä katsoo mitenkä on. Pissaamisen välit alkaneet taas lyhentyä ja vähän meinaisi taas alkaa kävelypissat.

Mitenkä muuten on, oletteko huomanneet että kylmässä maassa istuminen aiheuttaisi pissatulehduksen, vai suojaako perskarvat aikuisella koiralla? Olen ulkona nostanut Minnin seisomaan joka kerta kun peba mätkähtää maahan. Sillä on sellainen tapa, että jämähtää istumaan paikoilleen jos on erimieltä minun reittivalinnasta.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Mari Niemi
Viestit: 1077
Liittynyt: 15.12.2007 14:03
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Mari Niemi » 08.01.2009 16:49

Edellisen narttukoiran kanssa eläinlääkäri varoitti aina rokotusten jälkeen istuttamasta kylmässä maassa, oli hänen mukaansa silloin alttiimpi tulehdukselle. Muuten en tiedä.. Ja tuostakin tiedosta on se kymmenen vuotta aikaa :-D
"Magda" TK1 Lifedream Refuse to Dance
Muistoissa koiraenkelit "Dave" Lifedream Doing Alright ja airis "Irma" Big Lady's Molly Malone

Mariia Maczulskij
Viestit: 38
Liittynyt: 09.12.2008 21:38
Paikkakunta: Mäntyharju
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Mariia Maczulskij » 08.01.2009 18:48

En tiedä kuuluuko tänne mutta kokeillaan osaisiko joku auttaa.
Meillä vajaa 10kk vanha narttu jolla ekat juoksut alkoi marraskuun loppu puolella, eli n.6viikkoa sitten ja kesti reilu kolme viikkoa (juoksujen loppumisesta n.3viikkoa).
Nyt huomasin viikko sitten että Nitan vulva on edelleen turvokissa, nuolee välillä mutta ei mielestäni mitenkään useasti.
Eikä myöskään haise juuri millekkään.
Mistä voisi johtua?
Laitoin aluksi hormoonien piikkiin kun nisätkin oli ekan viikon turvokissa.

Kysyn nyt ensin täältä ennen kuin kiiruhdan lääkäriin, mutta nyt alkaa tämä "äippä" huolestua :(

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 09.01.2009 14:11

Tänään lääkärissä ei näkynyt enää tulehdusta. Minni on tosin joka kerta rauhoituksessa ollessaan lirittänyt alleen, eläinlääkärin mukaan vielä normiliritystä enemmän. Kroonikkovaipan kanssa pärjättiin automatka kotiin eikä pelkääjän penkki kastunut ylimääräistä. Pissiä tiputtelee jatkuvasti, toisinaan lorahtaa reilummin. Kotiin tullessa ihmettelin jo miten älyttömästi pieneen eläimeen mahtuu pissaa, miestäkin jo ehdin epäillä kun lattialla oli heti valtava lammikko :-D

Onko emätinvaivaisten (siinä vasta sana!) koirien omistajilla havaintoja samanlaisista falskauksista? Hereillä tuo kipittää aina lehdelle jos sisällä iskee hätä, mutta ei tiputa eikä liritä mihinkään muualle, paitsi tietenkin rauhoitettuna. Viikottain on ollut rauhoituksessa, koska toisen etutassun keskimmäiset varpaat ovat murtuneet ja sidettä käydään vaihtamassa. Jokaisella rauhoituskerralla sama juttu, eli kroonikkovaipan kanssa kotio. Kerran tosin ei ollut vaippaa mukana ja pisut tuli syliin.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Heidi Malmivaara
Viestit: 1668
Liittynyt: 25.04.2005 14:57
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Heidi Malmivaara » 09.01.2009 23:16

^Meillä Pepponen on rauhoituksessa muuten lirinyt monesti. Sterilisaatiossa oli leikkauspöytä tulvinut kahdesti ja vielä kun hain sen kotiin niin piti lekurin 10 rappusta lorottaa märäksi. Muutoin ei lirise mihinkään.
Pkcn Irokon The Shining "Merkki"

Sydämen sopukoissa ja muistoissa:
Pkcn Suvinuoskan Anastasia "Milla"
X-rotu Mellu (pystykorva-labbis-hirvikoira-ajokoira mix)
Pkcn Snowpaw Purple Angel "Peppi"

peppermillscollies@gmail.com
http://www.peppermillscollies.com

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 11.01.2009 15:24

Kroonikkovaipan kanssa olen Minniä kantanut eläinlääkäriltä pois. Kerran jäi lätäkkö hissin lattialle ja eläinlääkärillä kun maksoin ja neiti toikkaroi rauhoitustokkurassa tervehtimässä ihmiset, eläimet, tuolit ja naulakot, jäi jälkeen tippavana
osoittamaan reittiä. Hereillä ei sitten tipu eikä lirise muualle kuin lehdelle sisällä ja pihalle vapaavalintaisiin paikkoihin.

Huomenna pitäisi soittaa taas viljelyistä. Aiemmin oli ollut sekalaista kasvustoa, mutta ei mitään tulehdukseen viittaavaa, toivottavasti tämä tulehdus alkaisi olla meidän kohdalta ohi, katsoo sitten miten juoksujen aikana käy. Selvisi syy sillekin, miksi Minni pissii pennuksikin paljolti. Vettä menee hillittömästi pieneen eläimeen, kait se on tavaksi ottanut tuon ylenpalttisen juomisen. Sen verran kontrolloidaan juomista, ettei öisin juo, mutta muuten aina vettä tarjolla. Kattoo ny jos se oppisi tulemaan toimeen vähemmälläkin vedellä, mutta menee tämä näinkin.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Tiina Hasu
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 22:48
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Tiina Hasu » 11.01.2009 17:32

Kaisa Leino: onko koiraasi ultrattu? ettei vaan ole mitään rakenteellista vikaa, joka aiheuttaa virtsantiputtelua?
Lapsillehan tehdään aina varjoainekuvaus ja ultraus, koska tiputtelua voi esiintyä jos virtsarakossa tai virtsaputkessa on poikkeavuutta.
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 12.01.2009 13:42

Ei ole tutkittu sen enempää, kuin mitä käytännössä on havaittu että rauhoituksessa lirisee.

Tänään viljelyistä taas soittelin, oli kuulemma jotain kasvustoa ja lääkäri ottaa yhteyttä tänään. Saa nähdä mitä kaikkea koirasta löytyykään. Nyt ollaan jalan takia käyty viikottain lääkärissä ja siinä samalla pissatulehdusta on tarkkailtu. Kovin on pirteä eläin kaikin puolin. Minni kantaa pupun häkin luo leluja ja leikkiasennossa väijyy, josko se jänis lähtisi tällä kertaa mukaan leikkiin!
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Tiina Hasu
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 22:48
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Tiina Hasu » 12.01.2009 21:19

Yksi syy jatkuviin virtsatie infektioihin voi olla rakenteelleinen vika esim. liian lyhyt virtsaputki tai liian pieni ja väärään kohti asettunut virtsarakko. Ainakin ihmispuolella näitä virheitä esiintyy. Kannattaa ainakin sulkea ultralla nämä vaihtoehdot pois.
Toivottavasti Minni paranee. Oletko kokeillut antaa c-vitamiinia estolääkityksenä? ester-c on hyvä valmiste, kokeile :smt039
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 13.01.2009 12:48

En ole kokeillut, mutta mielellään kokeilisin. Äsken soitti lekuri ja sanoi, että on kasvustoa, seuraavalla kontrollikäynnillä, torstaina otetaan mukaan taas antibiootit. Epäili myös tuota, että virtsaputkessa olisi jotain häikkää tai jotain vastaavaa. Välillä ei ole oireita ollenkaan, mutta välillä pissii monesti tunnin sisään tai lähtee kyykyssä jatkamaan matkaa pissaamisen lopussa, eli luultavasti kirveltää. Joka kerta viljelyissä on näyttänyt samaa, saattaa meinata että Minnillä on krooninen pissatulehdus tai sitten ei. Jos tästä lähtee jatkumaan vielä tätä tulehduskierrettä, sitten aletaan tutkimaan virtsaputkea ja rakkoa, että onko niissä jonkin sortin vikaa. Lääkärin kanssa voisin neuvotella tuosta C-vitamiinista, eikös sitä ihmisillekin suositella pissatulehduksen estoon?

Kävelypissojen jälkeen lattioiden pyyhkimistä vaikeuttaa se, että Minni alkaa haastamaan rätin kanssa leikkiä. Kyllä siinä itseäänkin alkaa naurattamaan, kun toinen ihan täpinöissään louskuttelee hampaitaan ja väijyy leikkiasennossa rätin liikkeitä! Se huono puoli taas on, että Minni innoissaan loikkaa pissalammikkoonkin, ja niitä jalanjälkiä on sitten lysti pyyhkiä ympäri asuntoa.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 18.01.2009 19:33

Nyt antibioottikuurilla koira ja aloitetaan myös C-vitamiinin antaminen. Tuntuisi helpottuneen Minnin tilanne, ei ihan niin usein käy pissillä ja osaa jo jonkin aikaa pidättääkin, tietenkin pennun kasvamisellakin on osuutta siihen. Kävelypisut ovat loppuneet nyt, paitsi ulkona tasapaino ei aina kunnioita hetken arvokkuutta ja tyttö tuuskahtaa hangessa kärsälleen ja pitäähän asento korjata ja joskus sisällä on hirveä kiire leikkimään.

Lääkäri epäili vähän, että olisi krooninen pissatulehdus. Koetetaan nyt miten C-vitamiini vaikuttaa asiaan. Toivottavasti helpottaisi, hirveää koiralle jos aina on pissatulehdus. Rauhoituksen aikana pidättäminen on vähän heikun keikun ja pieniä lammikoita ilmestyy lattialle.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Jenni Kallio
Viestit: 144
Liittynyt: 31.01.2006 20:01
Paikkakunta: Kaustinen
Viesti:

Re: virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Viesti Kirjoittaja Jenni Kallio » 31.05.2011 18:50

Käytiin tänään Kawan (5,5 v.) kanssa eläinlääkärillä jonkin aikaa jatkuneen virtsan tiputtelun takia. Ei siis ole valuttanut virtsaa nukkuessa tms. vaan pissalla käynnin jälkeen sisälle tullessa tippoja on tippunut lattialle. Koira on syönyt, juonut ja pissannut ihan normaalisti, eikä muitakaan oireita ole ollut havaittavissa. Otettiin virtsanäyte, jossa ei vähäisen veren lisäksi ollut muuta poikkeavaa, pH oli normaali, eikä kiteitäkään ollut. Virtsa on väriltään todella tummaa, lähes oranssia. Laaja verenkuvakaan ei paljastanut mitään hälyyttävää, punasolut olivat aika alhaiset mutta normaalirajojen sisällä kuitenkin --> perjantaina otetaan kontrollinäyte. Ulkotutkimuksessa aristi virtsarakkoa paineltaessa. Saatiin 10 vrk:n Synulox-kuuri. Jos antibiootit eivät tuo mitään muutosta (eli kyseessä ei ole mahd. tulehdus joka ei syystä tai toisesta näytteissä näkynyt), seuraavaksi sitten otetaan virtsasta bakteeriviljelmä ja ultrataan rakko sekä mahd. munasarjat. Kawallahan on ollut juoksujen kanssa häikkää (oon kirjottanutkin siitä joskus taannoin kiimaongelma-ketjuun). Edellisestä näkyvästä juoksusta on taas kulunut aikaa jo yli vuosi. Välissä mahdollisesti ollut yksi hiljainen kiima. Mutta toi nyt menee jo vähän OT:ksi.

Onko kenellekään kokemuksia vastaavista ongelmista?
Ganseki Smooth Collies
Jenni Kallio &
skcn Forest Star's Pleasing Peach "Kawa"
skcu Goldlady's Summerstorm "Fudo"
skcn Kangasvuokon Blueberry Muffin "Nori"
skcn Willowhurst Destiny "Mei"

Avatar
Vilma Sjölund
Viestit: 363
Liittynyt: 25.01.2009 20:55
Paikkakunta: Rauma

Virtsakivet/kiteet

Viesti Kirjoittaja Vilma Sjölund » 26.09.2012 18:53

Kävimme maanantaina eläinlääkärissä virtsatieoireiden takia ja virtsanäytteen viljelystä oli tänään ilmennyt, ettei koiralla (2v nahkanarttu) ole tulehdusta ollenkaan vaan se kärsii runsaista virtsakiteistä. Kiviä ei ilmeisesti ollut, mutta käsittääkseni niidenkin olemassaolo selviäisi kunnolla vain ultassa tai röntgenissä, joita ei siis lähdetty toimenpiteinä tällä hetkellä suoraan suosittelemaan. Hoidoksi määrättiin alkuun erikoisruokavaliota, mutta kun selvisi ettei ruokavaihtoehdoista yksikään sovellu tälle koiralle, ehdotettiin 2vk kestävän antibiootin ajaksi Pharmaxin Urinite-ravintolisää (en ole ihan varma nimestä) normaalin ruokavalion kanssa. Kolmen viikon päästä on kontrollikäynti ja toivottavasti kiteet ovat tuohon mennessä kadonneet. Toivottavasti, hoitaja painotti... Ei siis kovin lupaavaa?

Olen kuitenkin ihan pöllästynyt tästä diagnoosista, kun en yhtään tiedä että mistä tällaiset kiteet ovat yhtäkkiä syntyneet. Virtsan ph-arvo oli kovin korkea (8,5), joten se ilmeisesti on aiheuttanut kiteiden muodostumisen, mutta mikä puolestaan on aiheuttanut liian korkean ph-arvon? Pikanettiselaus osoitti, että esimerkiksi liian vahva ruoka voi tällaista aiheuttaa. Meillä on kieltämättä syöty äärimmäisen kevyttä (riisi-kala ja eläinlääkärin allergiaruokaa) nappulaa, ja pari viikkoa sitten vaihdettiin nappulaa vähän voimakkaampaan versioon. Ei senkään pitäisi mitään erityisen vahvaa olla, mutta rasvaa (ainoana lihalähteenä lammas) on siinä jonkun verran enemmän kuin aikaisemmissa. Ruoka tuntuu muuten kuitenkin tällä ikihuonomahaiselle koiralle sopivan, joten olisi äärimmäisen tylsää vaihtaa takaisin kevyelle nappulalle. Se kun ei tuntunut riittävän harrastuskoiran lihaskunnon ylläpitämiseen sitten ollenkaan... Mutta tietenkin jos se auttaa koiran peruskunnon ja terveyden ylläpitämiseen, niin tehdään.

Voisiko joku luontaistuote pidemmän päälle auttaa? Nettiselaus myös kertoi, että kyse on melkoisen pysyvästä vaivasta ja se tulee huomioida aina ruokavaliomuutoksista. Käytännössä tämä ilmeisesti on tarkoittanut sitä, että koirat ovat loppuelämänsä syöneet tietyn erikoisruokavalion mukaisesti... Onko kenelläkään mitään kokemusta vastaavasta?
Vilma
skcn Windswept Height's Eenymeenyminymoe "Lyyti" -10
skcn Nuuskakairan Tårta på tårta "Kicka" -14

Avatar
Vilma Sjölund
Viestit: 363
Liittynyt: 25.01.2009 20:55
Paikkakunta: Rauma

Re: Virtsakivet/kiteet

Viesti Kirjoittaja Vilma Sjölund » 26.09.2012 19:18

Aloitusviestiä ei saanut muokattua, mutta tutkiskelin meidän syötyjen ruokien ja erikoisruokien tuoteselosteita, ja pisti silmiin nykyisen kuivamuonan korkea fosforipitoisuus. "Kevyissä ruuissa" fosforia on ollut 0,9%, virtsatie-erikoisruuassa 0,5% ja tässä nykyisessä kuivamuonassa peräti 1,4%. Voisiko tässä olla syy virtsan korkeaan ph-arvoon?
Vilma
skcn Windswept Height's Eenymeenyminymoe "Lyyti" -10
skcn Nuuskakairan Tårta på tårta "Kicka" -14

Vastaa Viestiin