Tervetuloa Collikkaan!

Collieiden terveystietokantaa koskeva keskustelu.

Valvoja: Collikka

Suvi Hirvonen
Viestit: 23
Liittynyt: 17.02.2007 18:57
Paikkakunta: Pirkkala

Tervetuloa Collikkaan!

Viesti Kirjoittaja Suvi Hirvonen » 05.05.2009 20:07

Collikka on osoitteessa http://collikka.collieyhdistys.fi sijaitseva lyhyt- ja pitkäkarvaisten collieiden terveystietokanta, joka julkaistiin internetissä 8.5.2009.

Kaikkia unelmia ei voitu toteuttaa, ainakaan kerralla, mutta nyt käytössämme on ensimmäinen versio tietokannasta, jonka on tarkoitus palvella kasvattajien apuvälineenä jalostuksessa.

Jo pitkään jalostustoimikunta on haaveillut siitä, että sairaustiedot saataisiin sähköiseen muotoon. Alun perin ajatuksissa oli nimenomaan toimikunnan käytössä oleva tietokanta. Mutta, mitä hyötyä on siitä, että toimikunta saa käyttöönsä koirien sairaustiedot? Oleellistahan on se, että kaikki mahdollinen terveystieto on kaikkien käytännön koiranjalostustyötä tekevien, eli kasvattajien ulottuvilla!

Onneksemme tämä asia tuli kahvipöydässä puheeksi SCY:n jäsenen, Jonna Paanasen kanssa. Hän opiskelee vuorovaikutteista teknologiaa Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella, joten ehdotin hänelle että mitä jos hän hiukan auttaisi jalostustoimikuntaa ja tekisi meille tällaisen tietokannan? Vastaus oli kohtelias huomautus, että tuollainen vaatii melko suuren työpanoksen, mutta mietitään asiaa. Jonna kertoi että on olemassa mahdollisuus teettää tällainen työ opiskelijoilla projektityönä tulevan lukuvuoden aikana. Kun asia tuli puheeksi, oli jo kiire tehdä hakemus, jotta tulisimme valituksi. Onneksi SCY:n hallitus näytti vihreää valoa ja antoi jalostustoimikunnalle vapauden aloittaa asian eteenpäin vienti.

Kun Collikasta nähtiin ensimmäiset päiväunet, pyöri mielessä monenmoista. Kehittelyvaiheessa ideoita oli runsaasti – on helppoa keksiä mitä kaikkea voisi haluta.

Käytettävissä oli 11 opiskelijan työpanos, heidän arvionsa työtunneista, jotka he pystyvät käyttämään tähän projektiin syys- ja toukokuun välisenä aikana. Rajana olivat myös resurssit – tietyt toiminnot olisivat ”syöneet” muita, välttämättä mukaan haluttuja asioita. Lopputuloksesta haluttiin selkeä, helposti käytettävissä oleva, tavalliselle ihmiselle helposti lähestyttävä koiranjalostuksen apuväline.

Alkuvaiheen jälkeen tuli kriittinen ja pelottavakin vaihe, tietojen saaminen Kennelliitosta ei ollutkaan aivan yksinkertaista. Suoraa tietoliikenneyhteyttä KoiraNetin tietoihin emme saaneet. Lopulta ratkaisuksi tuli se, että tietokanta perustuu Kennelliiton rotujärjestöille säännöllisin aikavälein antamiin tiedostopaketteihin. Onneksi asia saatiin ratkaistua, muutoin olisi ainoa tie ollut syöttää sinne käsin jokaisen koiran tiedot.

Työhön käytettiin ennen julkaisua yli 2100 tuntia. Valtava työpanos, jota opiskelijaryhmä teki sisulla ja suurella innostuksella – öisinkin unissaan ja myös koneen ääressä. Suurkiitos heille kaikille, tuli tunne että he todella halusivat saada hyvän lopputuloksen –opintopisteiden kerääminen jäi sivurooliin. Jonnalle erityisen suuri kumarrus, teit valtavan työn ja itse collieharrastajana olit mukana luomassa ryhmään ymmärrystä siitä, kuinka tärkeä asia tämä on meille. Itse voin sanoa että mukana olo koko projektin ajan on ollut virkistävää, niin aivotoiminnalle kuin sielullekin.

Kun lopulta näin version missä oli koirien tietoja, oli tunnemyrsky valtava. Pitkä, niin pitkä matka sieltä 70-luvun maailmasta tähän päivään. Ainakin tässä suhteessa maailma on nyt paljon parempi. Collikka on valmis, mutta sitä voidaan kehitellä eteenpäin. Mikäli innostusta riittää, ja onni suosii siinä, että tulisimme valituksi uudelleen, on mahdollista että Collikan kehittämistä opiskelijavoimin jatketaan jälleen ensi syksynä.

Rotukoirien terveys on ollut viime aikojen tärkeä puheenaihe. Terveys on luonteen ohella tavalliselle koiranomistajalle tärkein koiran ominaisuus. Suomen Collieyhdistys astui Collikan myötä tärkeän askeleen kohti avoimempaa suhtautumista, joka toivon mukaan vaikuttaa rotujen kehitykseen kohti terveempää tulevaisuutta.

Koira ei koskaan voi olla täydellinen ”esine” – kuten suurin osa meistä ihmisistäkään ei ole. Koirissa voi olla pikkuvikoja ja jopa sairauksia, jotka eivät vähäisessäkään määrin vaikuta niiden elämään. Colliet ovat perusterveitä koiria, niiden rakenne on lähellä luonnon koiraeläinten liioittelematonta ja tarkoituksenmukaista rakennetta. Kun mietitään koirien sairauksia, ne tulee asettaa mielessään oikeaan tärkeysjärjestykseen. Merkittävimpiä ja huolestuttavimpia jalostuksellisesti ovat tietysti ne jotka vaikuttavat koiran elämään – joko aiheuttaen kipua tai jatkuvaa lääkityksen tai hoidon tarvetta. On lukuisia pikkuvikoja, jotka tulee huomioida jalostuksessa, mutta joita ei tule nostaa ylisuuren arvoon. Geenipoolin laajana pitäminen ja koiran lukuisat muut tärkeät ominaisuudet tulee pitää mielessä. Koiranjalostajat ovatkin suuren haasteen edessä jokaista pentuetta suunnitellessaan.

Collikan kehittymiseen tarvitaan koiranomistajien aktiivisuutta. Omistajan tulee itse täyttää internetissä oleva lomake ja siten antaa hyväksyntänsä sille, että hänen omistamansa koiran tiedot julkaistaan. Tietokantaan voi myös ilmoittaa jo edesmenneitä koiria. Collikkaan päivitetään automaattisesti tietyin väliajoin Kennelliiton taltioimat koirien tiedot ja viralliset terveystutkimustulokset, silmätarkastustuloksia lukuunottamatta. Täten tietokannassa ovat siis mukana myös koirat, joilla ei ole mitään terveystarkastustuloksia tai omistajan antamia sairaustietoja.

Collikka on julkaistu internetissä 8.5.2009. Sen ovat tehneet Tampereen yliopiston Tietojenkäsittelytieteiden laitoksen opiskelijat Harri Heinisuo, Pia Järvinen-Hiekkanen, Leena Palovuori, Matti Virtanen, Jaakko Helenius, Sari Kurimo, Karoliina Käki, Elvis Okemu, Jonna Paananen, Jaana Partanen ja Tiina Vainio projektityönään, yhteistyössä Suomen Collieyhdistys ry:n jalostustoimikunnan kanssa.

Toivomme että Collikasta on kaikille kasvattajille ja harrastajille iloa ja hyötyä!
Suvi H

Avatar
Jonna Paananen
Viestit: 53
Liittynyt: 26.04.2005 00:47

Re: Tervetuloa Collikkaan!

Viesti Kirjoittaja Jonna Paananen » 08.05.2009 08:57

Tervetuloa munkin puolestani käyttämään Collikkaa!

Näin projektin työntekijän kannalta katsottuna, ja voin olla varma että kaikki meistä projektiryhmäläisistä ajattelevat samoin, on mahtavaa että meidän tuotoksellamme on oikeasti käyttöä, yleensä kun nuo yliopiston projektityöt päätyvät ennen pitkää roskakoriin. Viime kuukaudet, ja varsinkin viime viikot, ovat olleet täynnä työtä, mutta työskentely Collikan parissa on ollut todella, todella mukavaa. Vaikka suurin osa ryhmäläisistä ei tuntenut toisiaan aiemmin, ryhmän kesken vallitsi aivan loistava ryhmähenki, tapaamisissa naurettiiin niin että yliopiston käytävät raikuivat, ja toisia autettiin tarvittaessa. Opettaja oli kuulemma kuvaillutkin ryhmäämme ”siksi ryhmäksi joka nauraa aina”.

Alkuvaiheessa itselleni suurin haaste oli collieisiin liittyvien asioiden kuvailu siten, että ryhmäläiset, jotka eivät olleet koiraihmisiä, ymmärtävät täysin mistä on kyse, miksi terveystietokantaa tarvitaan ja ennen kaikkea, mitä sinne tarvitaan. Lonkkakuvaustulosten merkinnät, sukusiitosprosentit, erilaiset rotu- ja värikoodit, jalostuksen päämäärät ja kaikki muu tuollainen joka ”tavalliselle” ihmiselle on hepreaa, pitikin pystyä selittämään aukottomasti unohtamatta mitään tärkeää ominaisuutta, jotta ohjelmoijat pystyivät toteuttamaan Collikan takana olevan ohjelmiston ja tietokannan. Sähköpostilla vaihdeltiin lukemattomia viestejä, ja hyvin pian ryhmäläiset rupesivat ymmärtämään asian, sekä ryhtyivät esittämään lisäkysymyksiä ja ehdottamaan ominaisuuksia, joita itse ei ollut tullut edes ajatelleeksi. Omasta puolestani haluaisin vielä kerran kiittää projektiryhmää, ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista.

Kuten Suvi jo sanoikin, kaikkea ei pystytty toteuttamaan käytettävissä olleilla resursseilla. Mutta muutos entiseen on silti todella suuri, nyt kuka tahansa pystyy omalta kotikoneeltaan selvittämään helposti esimerkiksi jossain tietyssä sukuhaarassa ilmenevät sairaudet. Enää ei tarvitse luottaa omiin ja tuttujen kasvattajien muistiinpanoihin, ja jalostustoimikunnan työkin helpottuu huomattavasti.

Kehitysehdotuksia, ongelmia, virheitä, kysymyksiä ja muuta palautetta voitte kirjoittaa vapaasti tänne foorumille. Kysymyksiin pyrin vastailemaan mahdollisimman usein ainakin näin alkuvaiheessa, mutta jatkokehitystä oma aikatauluni ei ainakaan tällä hetkellä mahdollista. Nyt on aika paneutua tarkemmin SCY:n muun sivuston uudistukseen, jotta se saadaan astumaan myös tälle uudelle aikakaudelle. Mikäli Collikan jatkokehitys kiinnostaa jotakuta, niin PHP:tä ja tietokantoja ymmärtävälle henkilölle olisi tarvetta Collikan ylläpitoon.

Mutta sitä koiranomistajien aktiivisuutta tarvitaan todellakin, jotta Collikasta saadaan mahdollisimman hyödyllinen. Kertokaa siis tutuille collieiden omistajille, kasvattienne omistajille sekä muille collieiden kasvattajille Collikasta, ja pyytäkää heitä käymään täyttämässä ilmoituslomake koiristaan.

Viestiketju Lukittu