Foorumin säännöt ja ohjeet

Suomen Collieyhdistyksen hallituksen tiedotuksia.
Vastaa Viestiin
Avatar
Velipekka Soini
Viestit: 752
Liittynyt: 28.09.2006 08:26
Paikkakunta: Ylöjärvi

Foorumin säännöt ja ohjeet

Viesti Kirjoittaja Velipekka Soini » 07.05.2012 22:00

Tämä keskustelufoorumi on Suomen Collieyhdistyksen ylläpitämä. Se on tarkoitettu yhdistyksen jäsenistölle ja muille yhdistyksen roduista, pitkä- ja lyhytkarvaisista collieista, kiinnostuneille ihmisille.

Ylläpito ja moderaattorit

Palstan ylläpitäjiä ovat Mia Möller ja Velipekka Soini, joista ensimmäinen vastaa foorumin sisällöstä ja on moderaattoreiden ”esimies” ja jälkimmäinen huolehtii foorumin teknisestä puolesta. Heihin voi ottaa yhteyttä foorumiin liittyvissä ongelmatilanteissa sähköpostilla forum@collieyhdistys.fi . Kaikilla palstoilla on lisäksi omat moderaattorinsa, joihin voi ottaa yhteyttä kyseisen palstan asioissa. Niin ylläpitäjiin kuin moderaattoreihinkin voi olla yhteydessä yksityisviestillä tai sähköpostitse. Foorumilta löytyvät lisäksi ongelmia ja toiveita-osio sekä testipalsta, jossa voi kokeilla toimintoja.

Rekisteröityminen

Foorumia voi lukea kuka tahansa, lukeminen ei vaadi rekisteröintiä. Jos haluat kirjoittaa foorumille, sinun täytyy rekisteröityä. Tällä foorumilla käyttäjätunnuksena voi olla vain oma nimi, mielellään muodossa Etunimi Sukunimi. Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua foorumille vasta, kun käyttäjätunnuksesi on ylläpitäjien toimesta aktivoitu. Se tapahtuu yleensä viimeistään muutaman päivän kuluttua rekisteröitymistä. Rekisteröityessäsi hyväksyt samalla foorumin säännöt. Foorumin rekisteri- ja tietosuojaseloste löytyy täältä.

Sähköpostiosoite

Rekisteröityessä ilmoitettavan sähköpostiosoitteen pitää ehdottomasti olla toimiva, koska tunnuksen aktivoimisesta lähetetään tiedote sähköpostilla. Osoitteen toimivuus on tärkeää myös jos käytät yksityisviestejä tai seuraat viestiketjuja foorumilla. Jos muutat sähköpostiosoitteen tiedoissasi, käyttäjätunnuksesi pitää uudelleenaktivoida ylläpidon toimesta samalla tavoin kuin uusi käyttäjätunnus. Ylläpito ei koskaan lähetä roskapostia käyttäjien sähköpostiosoittesiin.

Salasana

Hyvä salasana on ainakin kahdeksan merkkiä pitkä ja sisältää sekä isoja että pieniä kirjaimia. Suositeltavaa olisi, että salasanassa olisi myös numeroita ja/tai erikoismerkkejä. Salasanat ovat kryptattuna tietokannassa, joten ylläpito ei näe niitä. Älä koskaan anna salasanaasi kenellekään. Salasanan vaihdon jälkeen tunnuksesi on uudelleenaktivoitava samoin kuin sähköpostiosoitteen vaihtamisen jälkeen.

Avatar ja allekirjoitus

Halutessasi voit liittää kirjoittamiisi viesteihin allekirjoituksen tai avatarin, pienen graafisen kuvan tietojesi alle viestiruutuun. Allekirjoituksen pituuden rajoitus on 255 merkkiä. Allekirjoituksen kuvan maksimikorkeus 60 px, leveys 468 px. Allekirjoituksessa ei voi olla hymiöitä ja linkkien määrä on enintään 3 kpl. Avatarkuvan maksimikoko on 80x80 pikseliä ja tiedoston koko korkeintaan 6kB. Avatarin ja allekirjoituksen lisääminen tapahtuu menemällä yläpalkin "omat asetukset"-kohtaan ja sieltä omaan profiiliin.

Epäaktiiviset käyttäjätunnukset

Jos käyttäjätunnus on ollut yli vuoden käyttämättä, toisin sanoen sillä ei ole kirjauduttu foorumille tuona aikana, tunnus poistetaan käytöstä. Palstaa voi lukea rekisteröitymättäkin ja pyrkimys on että rekisteröityneet käyttäjät olisivat aktiivisia.

Käyttäjätunnuksen muuttaminen ja unohtunut salasana

Jos sukunimesi on muuttunut ja haluat vaihtaa käyttäjätunnuksen uuden nimen mukaiseksi, niin ota yhteyttä ylläpitoon. Jos olet unohtanut salasanan, voit pyytää uutta salasanaa.

Viestien poistaminen

Tältä foorumilta viestejä poistetaan kirjoittajan omasta toiveesta vain erittäin hyvin perustellusti eikä omia viestejään voi itse poistaa. Poikkeuksena vanhentuneet esittelyketjut jotka voidaa poistaa kirjoittajan niin halutessa.

Yleisiä ohjeita foorumin käyttöön

Oikea palsta

Kirjoita viestisi oikealle palstalle. Harrastusaiheiset kirjoitukset kuuluvat harrastuspalstalle ja terveysasiat terveys, jalostus ja luonne-palstalle. Onnittelut ja muut kuin näyttelytulokset tulee kirjoittaa foorumilla olevalle tuloksia ja onnitteluja-palstalle, ei yleiselle eikä harrastuspalstalle. Näyttelytulokset kuuluvat näyttelypalstalle. Yleinen palsta on tarkoitettu collieaiheiselle keskustelulle, joka ei liity mihinkään mainittuihin aiheisiin. Väärällä palstalla olevat ketjut siirretään sopivammalle palstalle. Saman viestin kopiointi usealla palstalle on kielletty.

Netiketti

Harkitse viestejäsi myös lukijan kannalta. Kannattaa tutustua netiketin http://www.internetopas.com/netiketti/ ohjeisiin ja sääntöihin ja noudattaa niitä. Perussääntönä voisi sanoa, että ole kohtelias muille kirjoittajille, älä provosoi, äläkä hauku muita. Muista, että nettiin lähetetty viesti jää lukijalleen ja netin syövereihin talteen vaikka poistettaisiinkin julkiselta foorumilta, joten mieti mitä kirjoitat ja ole valmis seisomaan sanojesi takana vielä myöhemminkin. Henkilökohtaiset erimielisyydet ja niiden ratkominen eivät kuulu palstalle.

Otsikointi ja aiheen aloittaminen

Otsikoi aiheesi selkeästi niin että siitä käy heti ilmi, mistä haluat keskustella. Jos otsikko on huono, moderaattori voi korjata sen. Pidä keskustelu otsikon aiheessa ja aloita tarvittaessa uusi viestiketju alkuperäiseen aiheeseen liittymättömästä aiheesta. Moderaattori voi myös katkaista ketjun kahden tai useamman otsikon alle, jos viestiketjun sisältö ei ole enää otsikkoon liittyvää. Jos aiheesta, josta olet aloittamassa keskustelua, on jo olemassa ketju, on suotavaa jatkaa keskustelua siinä. Tämä siksi ettei palsta täyttyisi muutaman vastauksen pituisista ketjuntyngistä. Jos aiheesi joskus on ”kadonnut”, saattaa olla että moderaattori on yhdistänyt sen ja aiemmin aloitetun, samaa aihetta käsittelevän ketjun.
Esimerkki, otsikko aiheesta mistä collielle hyvä harja.
Väärin: "Tietääks kukaan?"
Väärin: "HARJA!?"
Oikein: "Collielle sopiva harja?"

Viestiosa

Kirjoita asiasi selkeästi viestiosaan. Viestiosassa ja otsikossa tulisi käyttää isoja kirjaimia vain virkkeiden alussa. Kirjoita kokonaisia lauseita, äläkä jatka viestiä suoraan otsikosta. Hymiöitä kannattaa käyttää kohtuullisesti.
Esimerkki, otsikkona "Tottikseen treeniliivit"
Väärin:
Viesti "..etsinnässä, onko vinkkejä hyvistä ja mistä saa?"
Viesti "HALUAN HYVÄT LIIVIT! KESTÄÄKÖ MITKÄÄN!?"
Oikein:
Viesti "Olen etsinyt tukevia ja tarpeeksi pieniä treeniliivejä, onko kellään vinkkejä hyvistä merkeistä?"

Esikatselu ja viestin muokkaaminen

Esikatsele viestisi. Kannattaa käyttää esikatselutoimintoa ja lukea viesti läpi ainakin kerran ennen lähettämistä. Kirjoitusvirheiden korjaamiseksi voit muokata viestiäsi 15 minuuttia sen lähettämisen jälkeen, mutta et enää myöhemmin. Jos huomaat vasta myöhemmin, että viestissä on korjattavaa, vaikkapa viallinen linkki, voit pyytää kyseisen palstan moderaattoria korjaamaan viestiäsi.

Kuvat

Merkitse viestiketjun otsikkoon [kuvia] jos aloitat kuvaketjun. Kuvien maksimikoko on noin 400x600 pikseliä. Silloin kuva mahtuu kaikkien ruuduille, vaikka selainikkuna ei olisikaan koko näytön kokoinen. Laita tätä isommat kuva linkkeinä.

Lainaaminen

Voit halutessasi vastata viestiin lainaten. Tämä tapahtuu niin, että klikkaat lainattavan viestin ylälaidasta kohtaa jossa lukee ”lainaa”, jolloin avautuu vastausikkuna. Voit lainata vastaukseesi koko tekstin tai vain osan siitä. Jos poistat osan tekstiä, ole tarkkana että alun ja lopun hakasulkeet säilyvät tai lainaus ei onnistu.

Lainauksia voi olla kolme sisäkkäin, mutta suositeltavaa on käyttää viimeistä viestiä lainauksessa. Ei kuvalainauksia.

Mainostus

Mainostus on foorumilla kiellettyä. Mainosviestit tullaan poistamaan moderaattorien toimesta. Mainostukseksi lasketaan myös ilmoittelu vapaina olevista pennuista tai koirista. Ei siis viesteihin pentueiden vanhempien tietoja, ei pentukuvia eikä vapaista pennuista ilmoittelua. Kotisivupäivityksissä saa kertoa pentusivujen päivityksistä ja kuvapäivityksistä, mutta muille palstoille ei ilmoittelua pentujen syntymästä.

Yhdistyksen ja alaosastojen tapahtumien ja toiminnan mainostus tekee mainostuskieltoon poikkeuksen, kaikkia näitä on suotavaa mainostaa vähintään tapahtumakalenterissa sekä alaosastojen palstoilla. Alaosastojen palstojen moderaattorit voivat halutessaan sallia alaosaston palstalla mainostuksen myös alueensa muiden seurojen järjestämille tapahtumille. Muiden yhdistysten järjestämistä tapahtumista voi lisäksi ilmoittaa asianomaisella palstalla, kuten esimerkiksi koulutusluennosta harrastuspalstalla tai hierontakurssista terveyspalstalla. Yritysten järjestämistä tapahtumista voi laittaa linkin tiedotteeseen, mutta niiden mainostaminen muuten ei ole sallittua. Kirpputoripalstalla voit mainostaa pienimuotoisesti itse tehtyjä tavaroita kuten koiranleluja tai käsitöitä.

Uudet viestit

Halutessasi voit sisäänkirjautumisen jälkeen klikata sivun yläreunasta ”näytä uudet viestit” jolloin pääset suoraan katsomaan viimeisen käyntisi jälkeen tulleet viestit.

Ketjujen seuraaminen

Foorumilla on mahdollista seurata viestiketjuja. Tämä tapahtuu klikkaamalla sivun alalaidasta kohtaa ”seuraa vastauksia”. Kun seuraamaasi viestiketjuun tulee vastaus, saat siitä sähköposti-ilmoituksen. Tätä palvelua kannattaa käyttää harkiten, jos sinulla on helposti täyttyvä ilmaissähköposti.

Yksityisviestit

Palstalla on mahdollista lähettää toiselle rekisteröityneelle käyttäjälle yksityisviestejä sekä vastaanottaa niitä. Kukaan muu kuin sinä itse ei voi nähdä yksityisviestejäsi. Yksityisviesteihin pääset klikkaamalla sivun yläreunassa olevaa omat asetukset-tekstiä. Kun lähetät yksityisviestin, se menee aluksi lähtevät-kansioon. Viesti siirtyy lähetetyt-kansioon vasta, kun vastaanottaja avaa viestin. Älä siksi poista viestiä lähtevien kansiosta, muuten vastaanottaja ei näe sitä. Yksityisviestien kuhunkin kansioon mahtuu kerrallaan 50 viestiä. Niitä kannattaa tyhjentää välillä, koska kansioiden täyttyessä vanhimmat viestit poistuvat automaattisesti.

Suljetut palstat

Toimikunnilla, alaosastojen hallituksilla ja muilla yhdistyksen toimielimillä on halutessaan mahdollisuus saada jäsentensä yhteydenpitoon oma suljettu palsta. Suljetun palstan käyttäjien olisi suotavaa valita joukostaan valvoja, joka huolehtii oikeuksien jakamisesta palstalle ja poistaa vanhentuneet aiheet. Jos valvojaa ei ole, käyttäjien tulee pitää palstan oikeudet ajan tasalla ilmoittamalla käyttäjäjoukon muutokset ylläpitäjille viipymättä. Jos suljettu palsta käy tarpeettomaksi (se on esimerkiksi luotu jotakin tiettyä kertaluontoista tapahtumaa järjestävälle joukolle), siitä on syytä myös ilmoittaa ylläpidolle.


Palstakohtaisia ohjeita:

Näyttelyt-palsta on tarkoitettu näyttelyaiheiselle keskustelulle sekä näyttelytuloksille. Tuloksia voi kertoa täällä kuka tahansa näyttelytuloksia ylös kirjannut. Näin kaikki tuloksista kiinnostuneet voivat helposti käydä katsomassa tuoreita tietoja eri näyttelyistä.

Tulosviestin otsikossa tulee käydä ilmi näyttelyn paikka ja päivämäärä. Samasta näyttelystä voidaan tehdä kaksi ketjua, jos toisessa on pitkäkarvaisten collieiden tulokset ja toisessa lyhytkarvaisten. Tämä tulisi kuitenkin kirjata jo otsikkoon. Jos tietoa ei käy otsikosta ilmi, voi moderaattori sen siihen päivittää.

Viestiosassa voidaan kertoa vajaitakin tuloksia tai vain kysyä tulosten perään. Tulosten yhteydessä olisi hyvä kertoa myös arvostellut tuomari, jos kirjoittaja sen tietää. Yksittäisistä tuloksista voi onnitella tällä foorumilla olevalla "Tuloksia ja onnitteluja"-palstalla. Näyttelytuloksien osalta voidaan kuitenkin onnitella ja kertoa tuloksia myös tällä palstalla. Ulkomuototuomarien mieltymyksiä kysyttäessä vastaukset vain yksityisviesteillä, ei palstalle.


Agility, TOKO, PK ja muutkin harrastukset-palsta on tarkoitettu kaikkeen harrastusaiheiseen mielipiteenvaihtoon, esimerkiksi koulutusvinkkeihin. Otsikkoon voi selkeyden parantamiseksi merkitä lajin, jota viestin sisältö koskee. Esim. "[Agility] Peukutuksia tuleviin SM-kisoihin!"


Terveys, jalostus ja luonne-palsta palstalla voi keskustella kaikesta collieiden (ja koirien ylipäätään) terveydestä, sairauksista ja jalostukseen liittyvistä aiheista. Luonne- ja käyttäytymisaiheet sekä luonnetestikeskustelu kuuluvat terveyspalstan alafoorumiin luonneaiheet.

Palstalla ylimpinä aiheina ovat terveystulosketjut, joihin käyttäjä voi lisätä koiransa otsikon mukaisia terveystutkimustuloksia. Nämä ketjut on tarkoitettu vain tuloksille, muu asiaa sivuava keskustelu omiin viestiketjuihinsa. Sairauslistaan voi kirjoittaa kuvauksen sairastuneen koiransa oireista ja diagnoosista.

Monista aiheista, kuten eri sairauksista ja terveysongelmista on jo keskustelua palstalla, joskus aihe löytyy ensimmäistä sivua alemmilta sivuilta. Palstan selkeyden kannalta on suotavaa jatkaa samasta asiasta jo olemassa olevaan viestiketjuun, ei aloittaa uutta. Kannattaa siksi selata palstaa hieman taaksepäin ja katsoa onko aiheestasi jo olemassa viestiketju.

Palstalla voi kysellä suosituksia koiran terveydenhoitoon liittyvistä palveluista kuten eläinlääkäreistä tai koirahierojista, mutta kovin yksityiskohtaiset hyvät tai huonot kokemukset nimeltä mainituista yrityksistä kannattaa jakaa mieluiten yksityisviesteillä tai sähköpostilla.


Nuorisopalsta on tarkoitettu kaikkien nuorten collieharrastajien keskustelulle esimerkiksi junior handlerista tai muista koiramaisista harrastuksista.


Yleinen palsta on tarkoitettu yleisille collie- ja koira-aiheille. Myös muista kuin koiriin liittyvistä aiheista on mahdollista keskustella, mutta politiikasta ja yleisesti sopimattomina pidettävistä aiheista ei.


Tuloksia ja onnitteluja-palsta on tarkoitettu kaikenlaisille onnitteluketjuille sekä harrastustuloksista ilmoittamiseen. Kaikki tuloksista kiinnostuneet voivat helposti käydä täältä katsomassa tuoreita tietoja eri tapahtumista.

Tulos-ketjun otsikossa tulee käydä ilmi tuloksen laji tai tehty tulos, paikka ja päivämäärä. Onnitteluviestin otsikkoon kannattaa laittaa lisäksi onniteltavan nimi ja mistä onnitellaan, esimerkiksi ”Tassupolun Sulo 10 vuotta 12.12”. Jos tietoa ei käy otsikosta ilmi, moderaattori päivittää sen siihen.


Kotisivupalstalla käyttäjät voivat ilmoittaa uusista sivuista, muuttuneista osoitteista ja kotisivujensa päivityksistä. Pentupäivityksistä kotisivuilla voi mainita, mutta pentujen vanhempien esittely tai varaustilanteesta tiedottaminen viestissä ei ole sallittua. Viestiketjut poistuvat automaattisesti neljä kuukautta viimeisimmästä kommentista. Tälle palstalle kuuluu myös muu kotisivuihin, niiden tekemiseen ja ylläpitämiseen liittyvä keskustelu. Otsikoi tällainen aihe selkeästi ettei se ”huku” päivitysaiheiden sekaan.


Alaosastopalstat ovat vapaasti käytettävissä kunkin alaosaston tapahtumista ilmoitteluun ja muuhun paikalliseen keskusteluun collie- ja laajemmin koira-asioissa.


Ostetaan-myydään-vaihdetaan-palstalla eli kirpputorilla voit pyrkiä eroon ylimääräisestä koiraroinasta tai kysellä vaikkapa käytettyä näyttelyhäkkiä. Myös (käytetyn) muun kuin koiratavaran myyminen on sallittua. Ilmoitella voi myös myytävistä uusista tavaroista kuten koiranleluista tai esimerkiksi koira-aiheisista käsitöistä, kunhan ne ovat kokonaan itse tehtyjä eikä myyminen ole varsinaista yritystoimintaa. Tällä palstalla, poiketen muista palstoista voit muokata viestiäsi myöhemminkin ja poistaa sen kun se käy tarpeettomaksi.


Esittelyt-palstalle voivat rekisteröityneet käyttäjät kirjoittaa itsestään, koiristaan ja koiramaisista harrastuksistaan lyhyehkön esittelyn. Esittelyä voi myöhemmin päivittää joko ”vastaamalla” viestiin tai muokkaamalla viestiä.


Mukavaa palstailua!
Dream on! - Everything we have today was once considered impossible...

Vastaa Viestiin