Luonnetesti ja luonnekeskustelua muutenkin

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Luonnetesti ja luonnekeskustelua muutenkin

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 23.05.2011 11:50

Itse ajattelisin, että voi kumpa ihmiset pääsisivät jo tuosta pisteajattelusta luonnetestien osalta eroon. Niillä saa usein heittää vesilintua. Eikä niinkään siksi, että arvostelut olisivat välttämättä ihan keturallaan, vaan vain siksi, että esim. hermorakenteen, kovuuden ja taistelutahdon osalta skaala pisteytyksessä on todella suuri.

Kaksi koiraa, jotka molemmat ovat saaneet hermorakenteesta oikeutetusti +1, voivat olla kuin yö ja päivä. Toinen siellä ykkösen alarajoilla ja toinen ylärajoilla - ja siihen lisää vielä koiran muut ominaisuudet, jotka vaikuttavat koiran kokokaisuuteen hurjastikin. Esim. matalatemperamenttinen +1 alarajoilla oleva kohtuu vietitön koira voi olla tosi mukavakin tyyppi arjessa, kun taas alarajoilla oleva voimakkaasti reagoiva ja vahvaviettinen voi olla jo arjessakin hankala.

Videonti on minusta luonnetestin kohdalla ihan pakollinen juttu. Itse varmaan jättäisin koiran testaamatta, jos paikalle päästyäni huomaisin että kamera ei toimikaan. :-D Videointi on myös ainoa "turva" silloin, jos kokee että testi on jollakin tapaa väärin arvosteltu.

Toinen tykkää äidistä, toinen naapurin tädistä... Se, mikä toiselle on vau-koira, voi toisen silmissä olla "tuollaista en huolisi ikipäivinä". Siksikin on hyvä, että videoita on netissä näkyvillä varsinkin jalostukseen käytetyistä koirista. Tällöin jokainen voi katsella vanhempien testejä, ja miettiä onko kyseisen tyyliset koirat oman makuisia, ja tehdä valintansa sen mukaan. Pisteillä ei ole merkitystä - ainoastaan koiran suorituksella. Joskaan näin yksinkertaistakaan homma ei ole. Lisäksi pitää muistaa, että kyseessä on vain yksi hetki koiran elämästä. Toisella hetkellä sama koira voisi toimia paljonkin eritavalla. Kaikki vaikuttavat kaikkeen... Loppujen lopuksi parhaimmillaankin luonnetestin suoritus (ei siis pisteet) on minusta lähinnä suuntaa antava.

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Hanna Lind
Viestit: 133
Liittynyt: 30.06.2005 17:45
Paikkakunta: Tampere

Re: Luonnetesti ja luonnekeskustelua muutenkin

Viesti Kirjoittaja Hanna Lind » 23.05.2011 16:03

Kuvaamisen toteuttaminen järjestäjän toimesta ei ehkä ole niin yksinkertaista, kun Anna-Reetta räntilä kirjoitti. Vielä muutama vuosi sitten mikrosirunlukijoitakaan ei ollut kaikilla, tosin sellaisen on saanut hyvinkin lainaan.

Voihan sitä myös boikotoida luonnetestiä. Mikä pakko se on? Mä näkisin ennemmin ne koirat tuolla palveluskoirakoetreeneissa aktiivisesti vuositolkulla. Tietenkin mahdollisimman monipuolinen ja erilainen testaus olisi kaikkein paras. Miksei colliellakin voisi olla alla suoritettu mh/luonnetesti/ja alokasluokan koulutustunnus pk- kokeesta. Toisaalta on erittäin hauskaa, että eipä sama boikotointi ylety yleensä näyttelyissä käymiseen, vaikka sielläkin on aina "puusilmiä". :mrgreen:
Ja vaikka kasvattajalla/pennuttajalla ois piinkova maailmanmestaruustausta koirankoulutuksessa, niin valitettavasti se ei pelasta mitään, jos prioriteetti on se, että haluaa välttämättä käyttää sellaista koiraa jalostukseen, jolla on hermot, taistelutahto, toimintakyky ja laukaukset miinuksella.

Vaikka luonnetestipisteet on suuntaa antavia ja hyväksyttyihin koiriin kuuluu monenmoista, niin täytyy kirjoittaa vielä, että en näin näppituntumalla tiedä yhtäkään luonnetestissä hylättyä koiraa, joka pärjäisi pk- kentillä, siis niistä, jotka on testattu. Itseasiassa kaikilla mun tuntemilla on pisteet yli sadan. 100- 250 välillä. Jo pelkästään hyväksyttyihin mahtuu varmasti variaatiota ja kaikille mieluista (josko se millään tavalla palvelee rodunjalostusta, että kaikille pitää olla jotakin mieluista). Siltikin näissä +75-300p läpäiseissä on edelleen melkoinen luonneskaala.. jokaiselle jotakin.

Toisaalta eipä millään tunnu olevan mitään väliä vaikka tiede kokoajan enenvässä määrin ja jopa nyt eläinlääkärit ovat ottaneet koiranjalostukseen isommin kantaa. Koira on pitkälle ihmisen lelu, jonka muotoiluun ei saisi ja sopisi puuttua ette kukaan vaan loukkaannu. Pääasia on, että kaikilla on hyvä mieli vaikka henki ei elukalla kulje, eikä pääkoppa kestä meidän meluisaa maailmaa. Tietenkin kaikilla julkisilla tuloksilla ja terveystutkimuksilla on se vattumainen puoli, että silloin ei voi lasketella ihan miltä itse asiat tuntuu. Tai siis voi, mutta monelta selittelyltä putoaa pohja.

Kuitenkin, kun puhutaan luonteesta, niin ei voida ajatella, että vaikkapa hermoheikkous on vaan erilaisen tyypin varjelemista. Ulkonäössä se on eri juttu, jos nyt silmät on inan liian pyöreät, korvat pystyt tai pään ilme vähän erilainen, kun jollain muulla tyypillä.

Ongelmista on tehty nyt ihmisten toimesta ilmeisen ylitsepääsemättömiä ongelmia. Palveluskoirapuolta laajasti katsoessa alkaa tuntumaan siltä yhä vahvemmin, että vain pehkocollien luonnejalostuksesta on tehty erityisen karmiva ja mahdoton ongelma (no holskuihin, bouviereihin ja riiseneihin en ole yhtään tutustunut). Siitä, kun ei taida kertoa ei luonnetesti/tiede ei mikään muu, kun ihmisen oma subjektiivinen arvio. MH- koetta nyt hehkutellaan (mikä kyllä on minusta laajempi), mutta kuinka kauan, kun tulokset eivät olekkaan syystä tai toisesta mieluisia? Jospa luonnetestituomarit pian vaikka tartuttavat tuon "kamalan" puusilmäisyyden Mh- aviointeihin. :wink:

Vastaa Viestiin