Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 23.02.2009 22:16

Anteeksi shokeerava otsikko :-D Mutta se kuvaa tilannetta aika hyvin...

Meikäläisellä 1v pehkouros (iso, säkää n.60 cm ja painoa melkee 27kg), osaa muuten leikkiä kaikkien koirien kanssa oikeenkin hyvin, ei ole alistava tai agressiisinen, eikä yliaktiivinenkaan, ongelmana on vaan tämä yksi pienehköä rotua edustava koirakaveri.

Remu on tuntenut kyseisen koiran 3kk vanhasta asti, leikkinyt tämän kanssa useita kertoja viikossa varmaan seitsemän kuukauden ikään asti, sen jälkeen ollaan aina välillä tapailtu kanssa kyseistä koiraa omistajineen. Remu rakastaa tätä pikkukoiraa yli kaiken, sen maailma aina järisee kun tämä kaveri astuu näköpiiriin :D

Ongelmana on nyt se, että Remu leikkii aivan liian riehakkaasti kyseisen kaverin kanssa, ja kun herra on jo tota kokoluokkaa, niin alkaa jo vähän hirvittää, että jos pienemmälle kaverille joskus sattuu jotain... Kysyisinkin nyt neuvoja, että miten saisin koiraani vähän rauhotettua leikessään, että vältyttäisiin onnettomuuksilta? Kun en tahtoisi lopettaa yhteisiä lenkkejämmekään. Remu siis kirjaimellisesti jyrää ja pomppii kaverinsa päälle, ilman tolkun häivää! Muuten maailman tottelevaisin koira tuntuu menettävän kuuloaistinsa tämän kamun seurassa, eikä mikään käsky mene perille :-D

Pikkukoira ei ikinä sano Remulle vastaan, mikä on kanssa ongelma, jos se murahtaisi/vingahtaisi niin Remu olisi kyllä tarpeeksi fiksu lopettaakseen, mutta kun kyseinen koira ei tunnu osaavan käyttää tämän sorttista viestintää, vaan luottaa aina ihmisten apuun konfliktilanteissa.

Vinkit olisi siis erittäin tervetulleita, ettei meidän tarvitsi luopua kokonaan kyseisestä kaverista!
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Anniina Peltonen
Viestit: 146
Liittynyt: 19.06.2006 08:11
Paikkakunta: Valkeala
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Anniina Peltonen » 24.02.2009 07:02

Meillä on vähän samanlainen ongelma. Meillä on lähipiirissä pieni leikattu uros koira. Kun Ilo oli nuorempi se riekkui koko ajan tämän koiran ympärillä ja vaikka toinen koira komensi Ilo ei uskonut pätkääkään. Nyt täysikasvuisena Ilo on päättänyt, että tämä toinen koira on hänen seksilelunsa ja pyrkii hyppäämään selkään kaikin keinoin. Pieni koira voi murista, näykkiä jne, mutta Ilo ei kunnioita sitä pätkääkään. Jos pieni koira liikkuu, Ilon on pakko lähteä perään. Yhteiselo niin, että molemmat ovat samassa tilassa onnistuu vain jos Ilo on ns. käskyn alla tai jos pieni koira on sohvalla. Voiko ihminen puuttua koirien välisiin suhteisiin, jos ei kuitenkaan asuta samassa talossa, mutta nähdään säännöllisesti? Vai onko vaan hyväksyttävä, että kaikista ei tule ystäviä keskenään?
"Hurjan näköinen koira, ei parane sitä hermostuttaa.." - pikkuvekara Ilon nähdessään :D

Merja Haapakoski
Viestit: 171
Liittynyt: 28.05.2005 22:14
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Merja Haapakoski » 24.02.2009 08:12

Anniina Peltonen kirjoitti: Voiko ihminen puuttua koirien välisiin suhteisiin, jos ei kuitenkaan asuta samassa talossa, mutta nähdään säännöllisesti? Vai onko vaan hyväksyttävä, että kaikista ei tule ystäviä keskenään?
Molempiin kysymyksiin vastauksena kyllä. Toivottavasti molemmissa näissä tapauksissa ne pikkukoirien omistajat ovat puuttuneet tilanteeseen, itse en kyllä katselisi "leikkivää" koiraa jonka suurinta huvia olisi alistaa toista astumalla sitä väkisin... :roll:

Ehkä olen vain niin tyhmä, mutta en ymmärrä lainkaan tätä nykykäsitystä siitä että kaikkien koirien pitäisi olla kavereita, enhän minäkään tule kaikkien ihmisten kanssa toimeen. On koiria joiden kanssa mun koirat ei tule toimeen, tai epäilen etteivät tulisi, eikä kyllä tulisi mieleenkään edes testata sellaista tilannetta että päästäisin ne kaikki "leikkimään" keskenään.

Avatar
Mari Niemi
Viestit: 1077
Liittynyt: 15.12.2007 14:03
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Mari Niemi » 24.02.2009 08:24

Minusta koirien väleihin voi ja pitääkin puuttua - varsinkin, jos on riski, että toinen jo kokoeron vuoksi satuttaa itsensä.

Jos minä olisin alakynteen jäävän koiran omistaja, en kyllä veisi sitä uudestaan tuollaiseen tilanteeseen ja puuttuisin heti. Haluan, että koirani voivat luottaa siihen, etten ehdoin tahdoin vie niitä tilanteisiin, jotka niille ovat ehkä pelottavia tai epämiellyttäviä. Koirat, jotka laitetaan "leikkimään" yhdessä kyllä sen tekevät, mutta jos näyttää siltä, ettei molemmilla ole yhtä lailla mukavaa, on parempi jättää tällainen seurustelu väliin, olipa kyse sitten siitä, että toista vaikka koko ajan astutaan tai että toinen on aidosti vaarassa loukata. Esimerkiksi astumisyritykset olen kieltänyt alkuunsa, ja jos Dave ei heti ole uskonut, ettei astua saa, niin olen vienyt tilanteesta pois. Davella ei noita yrityksiä nyt kovin paljon ole ollutkaan, yksi flättinarttu ja yksi leikattu uros ovat olleet kohteena, mutta en halua sen tuollaista tapaa omaksuvankaan - varsinkaan, kun taloudessa on narttupentu.

Monet tapaturmaiset vammat ovat myös hitaita kuntoutumaan, joten minä en omieni kanssa ottaisi tuollaista riskiä, ja yritän tietysti suojella vastaavasti muita pienempiä koiria myös omilta koiriltani. Esimerkki: vanhemmillani on mittelspitzin pentu, ja niin hauskaa kuin se ajatuksena olisikin, että Magda-pentuni pääsisi sen kanssa leikkimään, saavat leikit odottaa. Ovat matkustaneet samassa autossa ja olleet samoissa koulutuksissa, joten tuttuja ovat sikäli, mutta leikkimään pääsevät vasta, kun ko. mitteli on kasvunsa kasvanut ja villikko-Magda hiukan riehakkaimmasta pentuilusta rauhoittunut.

Sen ymmärrän oikein hyvin, että harmittaa, jos ystävysten koirat eivät oikein sovi kavereina yhteen, olisihan se hauskaa olla kaikki porukassa.

Kas, Merja ehti ensin, samoilla linjoilla näköjään olemme.
"Magda" TK1 Lifedream Refuse to Dance
Muistoissa koiraenkelit "Dave" Lifedream Doing Alright ja airis "Irma" Big Lady's Molly Malone

Tanja Ristolainen

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Tanja Ristolainen » 24.02.2009 09:01

Samaa mieltä, ei tosiaan tartte olla 'kaikkien kaveri'. Mielestäni mahdottomuus.

Itse olen ollut hyvin tarkka, kenen kanssa päästän koirani leikkimään. Pentuna kyllä saa leikkiä pentujen ja nuorten kanssa, mutta sitten koulutuksen kunnolla alettua saa päästellä menemään pääasiassa vaan oman porukan kesken lenkillä ja pihassa, jos leikityttää. Miksi ihmeessä pitäisi tulla toimeen toisten kanssa?

Joskus on kyse siitä, että koirat saavat leikkiessään hyvin liikuntaa, joten oma liikuttamistaakka vähenee ja on siksi kiva päästää koirat irrottelemaan. Ja riippuu tietenkin siitä, mitä koiraltaan haluaa, mutta tulee muistaa, että jos haluaa kouluttaa, pitäisi itse olla vielä kiinnostavampi leikkikaveri kuin toiset koirat, joten voipi mennä metsään tässä kohtaa. Tuloksena saattaa olla reenikaveri, joka loikkii jossain tokorivissä moikkailemassa tai vaikka astumassa muita koiria ja huitsit välittää ohjaajastaan.

Pari esimerkkiä leikkimisen epätasaisuudesta omasta kokemuksesta.

Pentu 9vko, jonka selkään kiipesi ärsyttävä nylkyttävä bc uros(9kk), joka tietenkin oli irti :smt013 Oli vielä sellainen silakka, että ei tahtonut saada kii ja kesti tovin, että sain pentuni sen alta. Pentu ei tosiaan ottanut sitä leikkinä ja bc:n omistajan mielestä tämä oli vaan hauskaa leikkiä ja hän nauroi :smt104 . Idiootti. Olimme koulutuskentän laidalla haistelemassa ilmaa, joten pahin mahdollinen paikka toisen tulla päälle.Ko. bc kyllä sai opetuksen, kun yritti aikuiselle nartulle samaa. Tyhmä omistaja ei uskonut sanoja -ei kannata päästää irti. Kentillä ja niiden laidalla pidetään koirat kii. Koulutuksessakin, niin kauan kun ei ole hanskassa, hihnassa. Ei ole reilua muita kohtaan sooloilla!! Tämä ihminen ei kyllä ollut kentän omaa porukkaa, mutta ei se oikeuta tyhmyyteen.

Aikanaan yksi ihminen halusi kokeilla leikittää meidän koiria, kun hänen koiransa kuulemma tykkäsi rajummista leikkikavereista. No, suostuin, tuttuja (nenähaistelu) koiria kun olivat, uros ja narttu jne. Oma koira oli saku ja toinen koko lailla saman kokoinen. Mutta tällä ihmisellä oli vähän eri käsitys rajusta leikistä kuin minulla. Vauhtia kun tuli suoralla tarpeeksi ja törmäsivät, loppui rajun leikin halu toisella ja oli hampaat irvessä. Onneksi omani sitä laatua, että ei oikein toista noteerannut mitenkään ja lopetimme siihen. Ei siis kannata luulla aina tietävänsä mitä oma koira haluaa ja sietää. Saattaapi tulla vaaratilanteita kun eivät ole samalla aaltopituudella ja omistajat puhuvat samasta asiasta eri nimillä.

Oma mielipide on se, että jos haluaa omalle koiralle 'leikkikavereita', ne ovat vain sellaisia, että taatusti tulevat toimeen ja esim. lenkkeilevät yhdessä. Toinen vaihtoehto on sitten pitää useampaa koiraa?
Viime talvena pääsi alle 10 vk pentuani puremaan neuroottinen ja epävarma seurakoiranarttu. Sillä ei ollut mitään käsitystä pennuista. Tämä oli ikävä tapahtuma ja tuossa iässä tapahtunut varmasti vaikuttaa koiraan, vaikka ei nyt tällä hetkellä siitä mitenkään näykään ulospäin. Tämä siis ei ollut leikkimistilanne vaan ihan vahinko, mutta otti pattiin niin pirusti :smt076

Avatar
Kirsi Auranen
Viestit: 898
Liittynyt: 01.05.2005 19:45
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Kirsi Auranen » 24.02.2009 09:07

Pauliinan tilanne näyttää olevan ihan erilainen kuin Anniinan. Anniinalla kyse on minustakin alistamisesta, jota en sallisia. Mutta Pauliinan koira kuulostaa siltä että ne todella vain leikkivät.

Oma koirani leikkii siskoni russelin kanssa, on leikkinyt russelin pentuiästä asti ja Filemon oli tällöin jo aikuinen. Ne on aina olleet ihan sikin sokin toistensa kimpussa, Topin pää kokonaisuudessaan Filemonin suussa ja Topi puolestaan roikkuu Filemonin kauluskarvoissa eikä irrota. :mrgreen: Olen aina katsonut tilanteita sillä silmällä että murjooko Filemon Topi, koska ajoittain ne tosiaan ovat leikissään niin, että Filemon on litistänyt Topin alleen. Mutta näissä tilanteissa Filemon ei ole koko painolla, sillä on aina kyynärpäät ilmassa ja se itse selvästi varoo litistämästä Topia. Välillä ne juoksevat site4n, että Topi on Filemonin alla "niskalenkissä". (miten pääseävtätkin tässä asennossa etenemään) :-D Ne osaavat leikkiä keskenään tosi hyvin,ja annan niiden tehdä niin jatkossakin. Koirat osaavat ilmoittaa toisilleen jos sattuu, aina välillä niin käy, mutta sitten hetken jäähdyttelyn jälkeen ne taas jatkavat.

Tilanteen mukaan menisin, mutta yleensä sen kyllä huomaa, onko leikki enää koirista kivaa. Jos koira esim pyrkii pois toisen luota, antaisin sille mahdollisuuden lopettaa leikin. Jos koirat molemmat kuitenkin innokkaina palaavat koko ajan toistensa kimppuun, voi ajatella että kyse on todellakin leikistä edelleen. :D

Avatar
Perttu Tuhkanen
Viestit: 397
Liittynyt: 26.12.2006 04:57
Paikkakunta: Kuopio

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Perttu Tuhkanen » 24.02.2009 10:19

Kyllä Tytyn ja Nikinkin leikit ovat joskus heikkohermoisille kauheeta katseltavaa, mutta koskaan he eivät ole saaneet toisilleen mitään pahaa aikaiseksi. Ja vaikka Niki pistääkin Tytyn 10-0 tonttiin, niin Tytyllä käypi sama käyttäytymismalli, mistä Kirsikin tuossa edellisessä viestissä kertoi. Kun ei tunnu hyvälle ---> karkuun--->pällistellään matkan päästä toista, ja sitten hyökätään uudelleen. Joskus myös kierretään noin 10 metrin kehää täydellä laukalla ja sitten kohti Nikiä... :smt062

Itse kuitenkin ajattelen ja uskon, että pentuvaiheessa kun koira saa tutustua toisiin, myös vieraisiin koiriin reilusti, niin se kehittää koiran luonnetta avoimeksi ja helpommin lähestyttäväksi. Jos pentuaikana annetaan leikkiä ja peuhata vain omien tuttujen kanssa, niin epäilen, että sosiaalistuminen muitten "hahmojen" kanssa kärsii.
Ketränoron White Joke FIN 48170/04 - "Niki" (Blue Merle) Synt. 6.8.2004
(Karion) Tiinu FIN 43798/07 - "Tyty" (Soopeli) Synt. 27.7.2007
Stoorybook's Vicki Vale FIN 55864/06 - "Lola" (Tricolour) Synt. 25.11.2006

Avatar
Milla Tuominen
Viestit: 457
Liittynyt: 25.04.2005 09:25
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Milla Tuominen » 24.02.2009 10:29

Jotenkin tuntuu, että nykyään on yleisempää ryhtyä analysoimaan koiran käytöstä niin maan perusteellisesti kuin käyttää tervettä järkeä ja puuttua heti tilanteisiin. Jos koira tekee jotakin kiellettyä tai jopa vaarallista, totta kai sitä kielletään. Jos muu ei auta, koira pidetään sitten mahdollisuuksien mukaan poissa niistä hankalista tilanteista. Tunnustan syyllistyneeni ylianalysoimiseen ja tumput suorana seisomiseen itsekin, mutta onneksi nämä koirat ovat osanneet opettaa sitä tarvittavaa mustavalkoisuutta ja käytännön pelisilmää. ;)
Kotona:
T. Limonero Lizzie "Reetta"
A. Godiva "Uma"
A. Brunhilde "MyRRtti"
Omissa kodeissaan:
A. Beowulf "Gösta"
A. Ishild "Tiia"
A. Rowena "Zorya"
A. Rigantona "Dooris"
Kauniissa muistoissa:
T. Joyboy Josh "Vallu"

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 10:32

Meillä kyse ei todellakaan siitä, että Remu alistaisi pikkukoiraa, saatikka sitten, että pikkukoira ei näistä yhteisistä leikeistä pitäisi!
Molemmat riehuu ihan kympillä :-D

Jos pikkanen haluaa pois, niin Remu kyllä päästää, mutta kun pikkanenkin käy sitten aina kympillä uudestaan kimppuun :D

Anteeksi vaan, mutta minusta kuulostaa aika kamalalta, ettei koirat saa leikkiä muiden kun omien koirien kanssa o.O Näinkö tehdään niitä remmirähisijöitä? Meillä ainakin Remu on pienestä asti leikkinyt kaikkien turvallisten koiratuttavuuksien kanssa, ja sanoisin sen yleisesti ottaen olevan hyvä toiset huomioon ottava leikkikaveri. Ainoa ongelma on siis tämä pikkukoira, jonka kanssa Remu taantuu taas kolmekuiseksi :-D Ja kyllä me harratetaan tokoa, ja tämä pikkukoira oli vielä samassa ryhmässä vähän aikaa sitten, samoin kun moni muukin Remun riekkukaveri. Eikä meillä ollut mitään ongelmaa sen kanssa, että Remu olisi yrittänyt kentällä leikkiä näiden kanssa, paikallamakuukin sujui ihan ongelmitta. Minusta on ihan eri asia, jos koirat leikkii keskenään metsässä, kun että koira saisi leikkia "kaikkien" kanssa tokokentällä.

Ja se pitää sanoa, että mitään ei ole ikinä näiden koirien yhteisissä leikeissä käynyt, kyseisen pikkukoiran omistaja vaan tuntuu pelkäävän, että jos jotain käykin joskus...
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 10:38

Kannattaisikohan kokeilla sitä, että aina kun leikit menee liian rajuiksi, niin ottaisi molemmat pojat hetkeksi hihnaan? Jos ne näin alkaisivat yhdistää, että liian rajuista leikeistä joutuu kiinni, ja sitten vähän hillitsisivät itseään? :-D
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Heidi Bechstein
Viestit: 242
Liittynyt: 25.04.2005 15:48
Paikkakunta: Espoo

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Heidi Bechstein » 24.02.2009 10:48

En uskoisi, että koirat oppivat erottamaan, milloin leikki menee liian rajuksi. :) Ne voisivat vaan hämmästellä, miksi leikkimisestä joutuu joskus hihnaan ja joskus ei ja sitä kautta leikkiin voi tulla jännitettä. Omat urokset leikkivät päivittäin keskenään ja en usko niiden kaipaavan erityisesti "lauman" ulkopuolisia leikkikavereita, joita tietysti niitäkin on silloin tällöin. Ylivoimaisesti parhaat leikit noilla on kahdestaan. :D

Merja Haapakoski
Viestit: 171
Liittynyt: 28.05.2005 22:14
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Merja Haapakoski » 24.02.2009 10:54

Pauliina Purtilo kirjoitti:Anteeksi vaan, mutta minusta kuulostaa aika kamalalta, ettei koirat saa leikkiä muiden kun omien koirien kanssa o.O Näinkö tehdään niitä remmirähisijöitä?
Tää menee nyt ihan jo sivuraiteille, mutta mistä lähtien leikkimisen kieltämisen vastakohta on ollut remmirähjä ?

Vieraat koirat voi ohittaa ihan normaalisti, kun niistä ei piitata. Treeneissä ei leikitä, siellä treenataan.
Lenkit/ riekkuleikit on sit erikseen, ja niitä harrastataan vain sellaisten koirien kanssa jotka tulevat keskenään toimeen.

Tilanteessa jossa joutuisin pelkäämään omien koirieni terveyden puolesta (suuri kokoero, aggressiiviset koirat tms) en niitä laskisi leikkimään toisten koirien kanssa, joten siksi suosimme niitä tuttuja ja turvallisia leikkikavereita -joka luonnollisesti on useimmiten oma lauma-.

Avatar
Milla Tuominen
Viestit: 457
Liittynyt: 25.04.2005 09:25
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Milla Tuominen » 24.02.2009 11:06

Jos koiria on vain yksi, voihan sitä silloin harrastaa noita leikkituokioita monien erilaisten koirien kanssa. Jos laumassa on eri-ikäisiä, erikokoisia, eri sukupuolta olevia ja erilaisella sosiaalisuudella varustettuja koiria, on helpointa antaa niiden leikkiä lähinnä keskenään. Suurimmalla osalla kavereistakin on sekalaumoja, joten yhteislenkeille lähtiessä jää joka tapauksessa osa porukasta pois matkasta. Se taas tarkoittaa kahta lenkkiä meille ihmisille.
Kotona:
T. Limonero Lizzie "Reetta"
A. Godiva "Uma"
A. Brunhilde "MyRRtti"
Omissa kodeissaan:
A. Beowulf "Gösta"
A. Ishild "Tiia"
A. Rowena "Zorya"
A. Rigantona "Dooris"
Kauniissa muistoissa:
T. Joyboy Josh "Vallu"

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 11:12

Meikäläsellä on aina opetettu, että jos koiria on useampi, on entistä tärkeämpää viedä niitä lauman ulkopuolisiin leikkihetkiin :shock: Siis ihan arvostetut ja koiran käyttäytymistä opiskelleet luennoitsijat ovat näin sanoneet. Muistaakseni kyse oli siitä, etteivät koirat leimautuisi vain omiin koiriin ja alkaisi täysin yrmimään muita/käyttäytymään agressiivisesti. Tämä ei luonnollisestikaan varmaan tarkota sitä, että kaikkien koirien kanssa pitäisi päästä leikkimään... Heidänkin mielestä tämä ei myöskään tarkoita sitä, että koko oma lauma raahattaisiin toisen lauman kanssa leikkimään, vaan sitä, että otetaan yski oma koira leikkimään muiden kanssa :smt006
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Milla Tuominen
Viestit: 457
Liittynyt: 25.04.2005 09:25
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Milla Tuominen » 24.02.2009 11:17

Pennun kanssa toki kuljetaan paljon erikseen, opetellaan esimerkiksi hihnassa kävelyä ja haistellaan maailmaa ilman oman lauman tukea - sehän nyt on itsestäänselvyys. Näillä reissuilla moikataan myös tuttujen koiria ja leikitään samanikäisten pentujen kanssa. En näe kuitenkaan mitään syytä siihen, miksi aikuisia koiria pitäisi väen vängällä raahata leikkitapaamisiin yksi kerrallaan.
Kotona:
T. Limonero Lizzie "Reetta"
A. Godiva "Uma"
A. Brunhilde "MyRRtti"
Omissa kodeissaan:
A. Beowulf "Gösta"
A. Ishild "Tiia"
A. Rowena "Zorya"
A. Rigantona "Dooris"
Kauniissa muistoissa:
T. Joyboy Josh "Vallu"

Avatar
Heidi Bechstein
Viestit: 242
Liittynyt: 25.04.2005 15:48
Paikkakunta: Espoo

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Heidi Bechstein » 24.02.2009 11:35

Pentu ja nuori koira on tietysti eriasia kuin aikuinen. Hassu ajatus, että veisin noita omia äijänturjakkeita yksittäin leikkihetkeä viettämään. :lol: Anteeksi...

Avatar
Milla Tuominen
Viestit: 457
Liittynyt: 25.04.2005 09:25
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Milla Tuominen » 24.02.2009 11:39

Vallu-pappa olisi kieltämättä onnellinen, jos sille säännöllisesti varta vasten kerättäisiin haaremillinen viehkeitä ja suosiollisia narttuja ja se saisi jättää nuo oman lauman komentavat akat kotiin. :-D
Kotona:
T. Limonero Lizzie "Reetta"
A. Godiva "Uma"
A. Brunhilde "MyRRtti"
Omissa kodeissaan:
A. Beowulf "Gösta"
A. Ishild "Tiia"
A. Rowena "Zorya"
A. Rigantona "Dooris"
Kauniissa muistoissa:
T. Joyboy Josh "Vallu"

Avatar
Kaisa Leino
Viestit: 114
Liittynyt: 17.12.2008 18:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Kaisa Leino » 24.02.2009 11:43

Tanjan kanssa hyvinkin samoilla linjoilla tuosta treeneissä irti pitämisestä. Agilityssä yksi mies ei vain voi käsittää, ettei hänen koiransa jää paikoilleen vaikka sille sanoo paikka. Tämä koira sitten lähtee seikkailemaan ja sikailemaan muiden koirien sekaan. Monesti olen hänelle sanonut, että pitää koiransa kiinni kun se ei hanskassa yksinkertaisesti ole. Sama mies muutenkin soveltelee vähän sääntöjä, ei tule kasaamaan rataa vaan jää siksi aikaa leikittämään koiraansa ulos, eikä ole paikalla myöskään rataan tutustumassa, vaikka itse treenipaikalle saapuukin ajoissa. Oli vielä käynyt minun koiralle ärjymässä, kun koira haukkui. Harva ihminen aiheuttaa samanlaisen reaktion minussa, pelkkä ajatteleminenkin nostaa sykkeen. Tämä nyt meni vähän ohi, mutta melkein aiheessa silti.

Minni kyllä ihan surutta yrittää tallata pienten koirien päälle. Ei hirveästi hotsita aiheuttaa muille koirille traumoja isoista koirista, saatikka sitten maksella murtuneista luista aiheutuneita kustannuksia... Saman kokoisten tai itseään vähän isompien koirien kanssa Minni osaa leikkiä, ja vanhempi koira pistää välillä meidän sikailijan ojennukseen kun naamalle loikkii. Leikkiin puututaan jos se menee liian rankaksi, että huomaa toisen tai molempien ottavan leikin vähän liian vakavissaan, tai jos Minni murjoo toista liian rajusti leikin keskellä. Pienten koirien kanssa en päästä leikkimään, säästyy monelta mielipahalta ja odotan että Minni vähän tuosta aikuistuu ja ymmärtää oman kokonsa suhteessa toisiin.
fix-sheltti Väinö s. 29.10.2002
Kangasvuokon Waterloo "Minni" s.30.8.2008

Tekemisen meininkiä ja olemassaolon riemua

Avatar
Anniina Peltonen
Viestit: 146
Liittynyt: 19.06.2006 08:11
Paikkakunta: Valkeala
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Anniina Peltonen » 24.02.2009 11:52

No niin, ilmaisin itseäni sekavasti, kun ilmeisesti annoin kuvan, että annan koirani astua pikku koiraa. Tarkoitin, että niissä tilanteissa joissa koirat ovat samassa tilassa ,Ilo on ns. käskyn alla, pienempänä se oli hihnassa jos muuten ei rauhoittunut. Jos se ei ole käskyn alla, niin tilanne menisi siihen, että pikkukoiran takapäätä nuoltaisiin koko ajan ja sen päälle yritettäisiin hypätä. Näin voi tapahtua esim. silloin jos itse en ole paikalla. Eli mietin, että voisiko koiria opettaa olemaan samassa tilassa ns. rauhassa ilman, että paikalla on joku ihminen määräämässä kaapin paikan. Mutta mitä ilmeisemmin tämä siis ei ole mahdollista.
"Hurjan näköinen koira, ei parane sitä hermostuttaa.." - pikkuvekara Ilon nähdessään :D

Tanja Ristolainen

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Tanja Ristolainen » 24.02.2009 12:05

Typerä masiina ilmoitti jostain hymiörajoitteesta, stiisus :shock: Joten jätän vastaamatta pitkällä versiolla. (Ylläpito, tarvitaan enemmän kuin 6 hymiötä, jos vastaus on romaanin pituinen :smt013 )

En ole tehnyt yhtään remmirähjää jättämällä koirat kärsimään kamalaa kohtaloaan. Siis puuttuvaa seuraelämää. Reppanat laumaeläimet elävät vaan omassa laumassaan. Niisk.

Mitä hyötyä on koiralle leikeistä, jotka sisältävät konflikteja (päänupissa siis)?

Mitä vaille koira jää, jos sillä ei ole vilkasta seuraelämää?
Pauliina Purtilo kirjoitti:Meikäläsellä on aina opetettu, että jos koiria on useampi, on entistä tärkeämpää viedä niitä lauman ulkopuolisiin leikkihetkiin :shock: Siis ihan arvostetut ja koiran käyttäytymistä opiskelleet luennoitsijat ovat näin sanoneet. Muistaakseni kyse oli siitä, etteivät koirat leimautuisi vain omiin koiriin ja alkaisi täysin yrmimään muita/käyttäytymään agressiivisesti. Tämä ei luonnollisestikaan varmaan tarkota sitä, että kaikkien koirien kanssa pitäisi päästä leikkimään... Heidänkin mielestä tämä ei myöskään tarkoita sitä, että koko oma lauma raahattaisiin toisen lauman kanssa leikkimään, vaan sitä, että otetaan yski oma koira leikkimään muiden kanssa :smt006
Voi kukkahattu sentään :-D Koirat oppivat ihan tätä elämää ilman opettamattakin.

Jos väittämäsi pitää paikkansa, kuinka selität seuraavan:

Paikka Kesäpäivät, missä vapaana kirmailee arviolta 30 koiraa. Mukaan tulee yksi (1v.), joka ei ole harrastanut leikkimistä tai seurustelua kuin oman lauman kesken. Koira ei ole koskaan käynyt missään taajamassa 'harjoittelemassa' elämää. Koira ei ole ollut koskaan lasten kanssa. Koira on erirotuinen kuin muut.

=> Koira on kuin kala vedessä. Se päästetään irti muiden sekaan ja sitä ei tosiaan tarvi vahtia. Huomautettakoon, että ensin on katsottu kuinka koira suhtautuu pentuihin, koska vaikka omistaja onkin raaka hirviö koiranpidossaan, hän ei toivottavasti ole ihan ääliö. Pennut ovat ihania, joten menoksi. Koira seurustelee tuntikausia sujuvasti, erittäin taitavasti suorastaan. Lapsi heittelee sille palloa. Koira odottaa kiltisti ja tuo pallon uudelleen. Äärettömän mielenkiintoista katsottavaa kokonaisuudessaan. Melkein kuin 'koetilanne', seuraelämätön ja opettamaton koira koekaniinina.

=> Oletetaan, että koiralla oli hauskaa. Tätähän emme tiedä, tiedämme vain, että se on sosiaalisilta taidoiltaan opettamattakin erinomainen. Se sai nyt sattumalta koko elämän annoksen sosiaalisia oman lauman ulkopuolisia suhteita yhden viikonlopun aikana.

=> Mitä vaille se siis jää tulevaisuudessa kun sillä ei ole mahdollisuus enää seurusteluun muiden kanssa? Riutuuko se pois? Kärsiikö se?


Tuohon 'koirien koiraksi' leimaantumiseen. Siitä yleensä puhutaan pennun kohdalla, kun otetaan laumaan uusi jäsen. Pentua tulee pitää / viedä yksin, jotta se oppii seisomaan omilla jaloillaan, eikä ota kaikkea tukea laumasta. Siitä tulee oma itsenäinen yksilö. Tarkoitus on leimata se ensin omaan ihmiseen ja sitten muuhun laumaan. Mutta ei tähän mitään muita koiria tarvita.

Ei niitä kokonaisia laumoja yleensä viedäkään leikkimään. Eikä kyse ole siitä, etteikö koirat voi leikkiä keskenään vieraiden kanssa. Totta kai voi. Mutta oleellista on, mitä vaille ne muka jäävät jos näin ei ole?

Tärkeää lisäksi on se, että omistajat tuntevat koiransa hyvin ja tietävät mikä on turvallista ja mikä ei. Jos tarvii netissä kysyä neuvoa, niin silloin ei ehkä tilanne ole 100 varmasti selvillä itselle?

Jos ja kun pennuilla on yleensä hyvä emä, se opettaa niille aimo varaston signaaleja ja elekieltä, millä nämä pupsit sitten isona kyllä selviävät elämästä. Toiset vaan on äärimmäisen sosiaalisia ja toiset eivät, sille ei mitään voi. Yksilöitä, ei kai me klooneja halutakaan?

Loputon suo nämä aiheet. Ei sovi hipiälle... adios :smt028

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 16:36

Kiitos vaan oikeen asiallisista vastauksistanne. Meikäläiselle onistuitte taas yhden mielipahan aiheuttamaan.

Ja minä kerroin mitä MINULLE oli koiran sosiaalistamista käsittelevillä luennoilla kerrottu, en omaa mielepidettäni. Todella ihanaan kun nauretaan minun viesteilleni.

Taitaa meikäläinen enää kirjottaa viestejä vaan tulosketjuihin, kun muualla ei tunnu asiallisia mielipiteitä löytyä :smt089
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 16:37

Ja kyllä ei olisi pitänyt aloittaa kyseistä ketjua kun en neuvoja kestä, anteeksi taas vaan kaikilta joita tällä kidutin.
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Milla Tuominen
Viestit: 457
Liittynyt: 25.04.2005 09:25
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Milla Tuominen » 24.02.2009 16:54

Minun hymiöni tarkoitus ei ainakaan ollut aloittajan pilkkaaminen vaan olin ihan hyväntahtoisen huvittunut siitä mielikuvasta, että viriili pappakoira vietäisiin säännöllisesti treffailemaan naisia. Itse asiasta eli aikuisten, laumassa elävien koirien leikkitreffien tarpeellisuudesta olen kyllä aloittajan kanssa eri mieltä, mutta naureskelu ei käynyt mielessäkään.
Kotona:
T. Limonero Lizzie "Reetta"
A. Godiva "Uma"
A. Brunhilde "MyRRtti"
Omissa kodeissaan:
A. Beowulf "Gösta"
A. Ishild "Tiia"
A. Rowena "Zorya"
A. Rigantona "Dooris"
Kauniissa muistoissa:
T. Joyboy Josh "Vallu"

Avatar
Marika Sandell
Viestit: 367
Liittynyt: 06.09.2006 20:35
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Marika Sandell » 24.02.2009 17:00

Taitaa mennä ohi aiheen

Mitä pitäisi tehdä kun toinen sanoo toista ja toinen taas toista, jossain lukee näin ja jossain noin sekä jossain telkussa tehdään noin ja toisessa ohjelmassa taas erilailla, käsitellään samaa asiaa mutta eri lailla tms.(saattaa olla hyvin sekavasti selitetty), (ohittamis tilanteessa sanotaan että anna koiran tutustua ohi kulkevaan tai sitten sanotaan että älä anna sen tutustua toiseen koiraan, näistä pitäisi olla apua ohitustilanteen opettamisessa riippuu tietenkin koirasta millainen yksilö on kyseessä, toiselle sopii toinen ja toiselle toinen tms. Saa korjata tässä kohtaa. Jos toinen omistaja ei halua toisen koiran tutustuvan toiseen koiraan niin silloin en päästä omaa koiraani toisen koiran luokse). Tässähän menee ihan sekaisin. Itse olen kokenut vaihtoehdoksi että kokeilen eri menetelmiä ja katson niistä mikä koiralleni parhaiten sopii ja käytän sitä sitten. Jos teen tässä kohtaa väärin niin korjatkaa ihmeessä :-D
Oma koirani ei todellakaan tule kaikkien uroksian kanssa toimeen ja sille ei voi mitään. Ainakaan hän ei juurikaan pahemmin ole kiinnostunut pikkukoirista eikä paini leikeistä. Jos oikein muistan niin koirani ei ole tainnut koskaan ärähtää vihaisesti sen ympärillä riehuvalle pikkukoiralle on saattanut ehkä vähän murahtaa, tai sitten vain menee pois/yrittää vältellä riehuvaa pikkuista. Koirani rakastaa takaa ajo leikkiä, se on ihan parasta. Sen ihan huomaa kun se lähtee muiden mukaan juoksemaan kun luulee että silloin sitä voitaisiin ajaa takaa mutta niin ei aina käykun taas joskus se saa muut ajamaan sitä takaa. Tai niin no, en tiedä voisiko sitä sanoa että rakastaako se sitä leikkiä :-D
Voisiko leikki tyyliin vaikuttaa se kuinka rohkea/arka koira on? :smt104
Paras ystäväni tässä maailmassa on ehdottomasti oma rakas koirani

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Koirani murjoo kaverinsa kuoliaaksi

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 24.02.2009 17:01

Minä EN ole sanonut mielipidettäni laumassa elävien koirien leikkitreffien tarpeellisuuteen, kirjotin vaan, mitä kouluttajat ovat puhuneet. Toivoisin siis, ettei minua siitä enää syytettäisi.
Tanja Ristolainen kirjoitti:Tärkeää lisäksi on se, että omistajat tuntevat koiransa hyvin ja tietävät mikä on turvallista ja mikä ei. Jos tarvii netissä kysyä neuvoa, niin silloin ei ehkä tilanne ole 100 varmasti selvillä itselle?
Kyllä tunnen koirani ja tiedän, etteivät poikien yhteiset leikit ole aina turvallisia. Siksi kysynkin, olisiko jollakin kokemuksia aiheesta, ettei meidän tarvitsisi lopettaa tämän kaverin tapaamista. Toki sen teen jos tilanne niin vaatii.

Onko colliemaailma oikeasti tälläinen, heti kun neuvoa kysyy saa kilon kakkaa niskaansa, ja kaikki mahdollinen kritisoidaan? Miten kukaan voi koskaan mitään oppia, kun ei uskalla kysyä, kun aina vaan naureskelallaan? Ja nyt en puhu vain tästä ketjusta, vaan tuntuu olevan tällä foorumilla melko yleistä...
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Vastaa Viestiin