Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 31.12.2008 00:16

Tuo meidän nuorimies (11kk) on nyt sitten murrosiän kunniaksi keksinyt oikein ihanan ja ärsyttävän tavan ilmaista itseään :smt013 Herra siis on alkanut vikisemään ihan ylettömästi, suurinpiirtein kaikissa tilanteissa! Kyseessä eivät todellakaan ole mitkään satunnaiset vingahdukset, vaan ihan kamala jatkuva ininä.
Pahimmillaan tämä on uloslähtiessä, autossa matkustaessa, tokokentällä ohjeita kuunnellessa,jonkun perheenjäsenen poistuessa kotoa tai sitten kylässä, jonne ei edes meinata kehdata mennä, koska kaikilta palaa hermo siihen vinkuintiaanikonserttiin :roll:
Tokossakin ollaan jo "Pauliina sekä laulava collie", muitakin ottaa pattiin tuo...
Tuntuu jo, että kaikkea olen kokeillut, on kokeiltu huomiotta jättämistä, kehumista ja palkkaamista heti kun on hiljaista, sitä, että esim. kaikki uloslähtemiseen viittaava toiminta loppuu kunnes ollaan taas hiljaa ja kylässä sitä, että niin kauan istutaan paikallaan kunnes ollaan hiljaa ja sitten vasta pääsee tervehtimään. Viimeisenä ja erittäin typeränä keinona turhautuessa jopa pää punasena "Turpa tukkkon" karjumista, mikä vaan pahensi tilannetta :-D Mikään noista ei tunnu tehoavan, aina vaan vikinä jatkuu... Epätoivon partaalla tässä jo keikutaan :smt009 :smt100
Eli jos jollaan jotain hyviä vinkkejä niin kernaasti otetaan vastaan.

Toinen kiusallinen ongelma, on nyt se, että Remu on alkanut kylässä ollessa merkkailla sisätiloihin. Ja huomionarvoisena tietona se, ettei Remu kuitenkaan vielä nosta jalkaa, mutta merkkailee silti... Tämä "merkkailu" ei tapahdu mitenkään sillai äijäilevästi, että se vaan tulisi ja luriluri, suurin osa tapahtuu niin, että Remu menee piiloon ja alkaa hyvin pentumaisesti kierrellen etsiä pissipaikkaa. Normaalista pissahädästä ja sisäsiisteyden puutteesta tämä ei todellakaan kuitenkaan johdu! Kaikenlaista tulkintaa tähän hieman outoon toimintamalliin olen saannut, johtajuussuhteiden vääristymisestä epävarmuuteen, mutta kuulisin kernaasti lisää mielipiteitä. Ratkaisu kaikilta tahoilta on ollut selkeä "Tartu sitä niskavilloihin ja nosta kattoon killumaan". Minusta tämä kuulostaa erittäin julmalta ja koiran päätä entistään sekoittavalta jos kyse todellakin on epävarmuudesta, varsinkaan kun Remu ei ole todellakaan tottunut minun käyvän siihen millään muotoa käsiksi...

Eli tälläistä ongelmaa meillä tällä kertaa.
Pitää vielä lisätä, että Remu on kyllä muuten maailman ihanin karvamussukka ja en luopuisi siitä mistään hinnasta. Nämä ongelmat vaan turhauttavat ja aiheuttavat päänvaivaa...
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Sari Larmu
Viestit: 397
Liittynyt: 02.05.2005 23:19
Paikkakunta: Valkeakoski
Viesti:

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Sari Larmu » 31.12.2008 09:17

Hei!

Kokeilin joskus nuo kaikki, mitä sinäkin ja mikään ei auttanut. :(

Vanhempana ja ehkä jo edes vähän viisastuneena siirrän koiran kaulapannasta sen enempää asiaan huomiota kiinnittämättä oven taakse. Viikossa meni vinkumiset ohi. Laumasta sulkeminen on parhaimpia vaihtoehtoja laumaviettiselle koiralle; toimii melkein tilanteessa kuin tilanteessa.

Sari Ulvinen
Viestit: 153
Liittynyt: 21.05.2008 12:25

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Sari Ulvinen » 31.12.2008 09:21

Kun olisikin vaan vikinää, mutta meillä Nemo räkyttää hirveällä kimeällä äänellä kun sillä on tosi hauskaa kuten agilityssä, näyttelyissä, leikkiessä....Agilityharkoissa on siitä huomauteltu, mutta kun mikään ei auta. On yritetty palkata hiljaa olemisesta, on kielletty haukkumasta, oltu huomaamatta. Ainut mikä tepsii on viedä Nemo pois kiihdyttävästä paikasta, agilityssä se ei saa nähdä radalle kun muut harjoittelevat tai ohjaaja on rataan tutustumassa. Nemo viedään silloin nurkan taa...Ymmärrän kyllä ihan hyvin, että haukkuminen häiritsee, mutta ärsyttää kun aina joku on selittämässä jostakin naksutinkoulutuksesta (kun en edes kuule puoliakaan puheesta :-D ). Toisaalta Nemo kerää kierroksia räkyttäessään ja se on taas parantaa suoritusta. Rataa mennessäänkin se haukkuu ja murisee, mutta on sillä hauskaa!
koiraenkeli pkcu Maple Yard Ancora 'Nemo' 26.12.2005 - 20.1.2012
pkcu Mopberweiler Peter 'Niki' s. 03.02.2008

Avatar
Perttu Tuhkanen
Viestit: 397
Liittynyt: 26.12.2006 04:57
Paikkakunta: Kuopio

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Perttu Tuhkanen » 31.12.2008 10:53

Tuohon vieraissa paikoissa pissailuun epäilisin, että se on vaan ajan kanssa ohimenevä juttu. Samaa vaivaa nimittäin oli Tytylläkin ja juuri samassa iässä, mutta se on nyt mennyt jo ohi.

Nykyään pissitään vaan pihalle, mikä joskus kyllä tuntui aika toivottomalle asialle...
Ketränoron White Joke FIN 48170/04 - "Niki" (Blue Merle) Synt. 6.8.2004
(Karion) Tiinu FIN 43798/07 - "Tyty" (Soopeli) Synt. 27.7.2007
Stoorybook's Vicki Vale FIN 55864/06 - "Lola" (Tricolour) Synt. 25.11.2006

Avatar
KatriHaikara
Viestit: 11
Liittynyt: 13.09.2008 17:06

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja KatriHaikara » 31.12.2008 20:43

meillä kans vuoden ikäinen pentu on alkanu vinkumaan/piippaamaan eri tilanteissa.pahin se on kun tuun töistä ja se kinuaa lenkille heti.puolen tunnin sisään oonkin sitten aina lähteny.kai se on oppinut meidän rutiinit ja alkanut niitä vauhdittamaan :-D
kai sitä pitäs olla huomioimatta sitä piippausta,mut se on niin ärsyttävää et sitä aina kuitenkin sanoo "et oo nyt hiljaa"(mikä ei kyl auta yhtään asiaa :roll: )
sit se on oppinu sellasenkin et kun mä laitan tietokoneen kii ja kuuluu "se ääni" niin se alkaa heti piippamaan et nyt lähetään johonkin.
Chevian Dollar "Jake"
Kiiramanna Fragolina Di Bosco "Fago"

päivi ahola
Viestit: 49
Liittynyt: 10.06.2005 23:51
Paikkakunta: lappeenranta

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja päivi ahola » 03.01.2009 05:48

11 kuukautta vanha koira joka on alkanut inisemään ja olet jo kokeillut kaikki konstit :( .
toteamukseni tarkoittaa että olet ehken yrittänyt vähän liikaa, hektisyys kasvattaa hektisyyttä..

Sinulla on nyt keinoja käytössäsi kun olet ottanut niistä selvää ja nyt on tärkeää että teet valinnan mitä niistä käytät ja lakkaat kokeilemasta. Suurin osa koulutuskeinoista johtaa hyvään tulokseen, mutta se miksi ne eivät johda yhden yksilön kohdalla johtuu siitä että koiran ohjaaja "kokeilee".. ja ei ole mustavalkoinen ja konkreettinen.

Mieti niistä keinoistasi se mikä tuntuu itsellesi loogiselta. Sen verran varoituksen sanaa että hiljaisuuden vahvistaminen (mikäli siihen päädyt) on todella vaikeaa niin kauan kunnes saat koiraasi "keskusteluyhteyden" eli voit kertoa että hiljaisuus on se mitä vahvistat. Luullessai vahvistavasi hiljaisuutta koirasi todennäköisesti bongailee monia muita toimintoja jotka se kokee vahvistetuksi siinä kohtaa - hiljaisuus on koiralle vaikea käsittää..
Välinpitämättömyys on nopea keino, mutta vaikea tehdä silloin kun ympärillä on ääntelyä vahvistavia momentteja:) ja varsinkin kun on vaikea olla itse reagoimatta:). Kokeile sitä aluksi vaikka siinä uloslähtiessä ei muualla ja jos onnistut olemaan siinä kohtaa huomioimatta niin pikkuhiljaa viet asiaa vaikeampiin hetkiin. Itseäsi helpottaaksesi tuoli eteiseen ja kun koira äännähtää istut siihen välittömästi ja käännä katse pois koirasta, mutta näin on toimittava sitten silloinkin kun on kiire:) ja heti kun hiljaisuus alkaa niin sinun toimintasi lähtee käyntiin.. muuta ei tapahdu ei kehuja eikä mitään hiljaisuus vain johtaa koiran sen haluamaan päämäärään..
päxä

Avatar
Tiina Hasu
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 22:48
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Tiina Hasu » 03.01.2009 13:27

Täältä löydät hyviä kouluttajia www.koiraneuvola.fi ( suosittelen ystävääni Emilia Rainetojaa :D )
suosittelen lämpimästi, kannattaa ajoissa mennä kuuntelemaan ammattilaisten neuvoja :smt006
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 03.01.2009 21:40

Kiitos kaikille neuvoja antaneille!

Nyt ollaan siinä pisteessä, että muualla ei oikeestaan vikistä kun autossa ja tokossa.
Päivin ohjeiden tyylisillä keinoilla olen saanut muualla sen loppumaan, autossa ja tokossa minun mielikuvitukseni ei vaan riitä keksimään "rangaistusta". Kun sen tuo äijä nyt tajusi, että jos ulos lähtiessä vikisee, niin sitten emäntä lähtee lätkimään olkkariin eikä nouse soffalta ennenku ininä stoppaa.
Mutta tuo autoilu, miten saan sen tajuamaan, ettei matka nopeudu yhtään vaikka inisisikin? Auto on oikeastaan ainoa paikka missä olen tuota hiljaisuuden vahvistamista kokeillut, semmosin tuloksin, että kyllä se nyt on huomattavasti vähentynyt, muttei tarpeeksi. Itsekin olen pitänyt tätä vähän huonona keinona, koska en usko koiran kovinkaan hyvin tajunneen saako sen namun istumisesta vai mulkoilusta vai mistä...

Ja tuolla tokossa en keksi mitään millä saisin sitä edes vähää hillittyä... Silloin kun tehdään juttuja, on täysi hiljaisuus, koira keskittyy täydellisesti, mutta ne tauot... Yhtä helvettiä kun se vaan vikisee ja mulkoilee, tai vikisee ja mulkoilee muita koiria. Jos se vikisee ja tuijottaa minua, koen sen jonkinsortin "komentamisena" enkä kiinnitä mitään huomiota koiraan, kunnes suu on supussa! Mutta kun se ulisee muitten koirien perään, ei välinpitämättömyys auta, silloinhan se vaan saa tehsä just sitä mitä se haluaa, eli olla rauhassa ja inistä naisten perään. Kannaittaisiko tähän kokeilla koiran toiminnan korvaamista toisella, vaikka sitä, että se ottaisi minuun kontaktin? Jos palkkaan sitä heti vikinän jälkeen/osittain jo aikanakin kontaktista, tulenko vahvistaneeksi vikinää?

Ymmärrän kyllä koiran olevan vielä nuori, mutta olen nähnyt tarpeeksi koiria jotka piippaavat kaikkialla, enkä halua Remun kuuluvan tähän kastiin koko elämäänsä :/ Ja sinälläänhän olen kokeillut vain yhtä konstia, elikkä sitä, että saisin koiran tajuamaan, että vikinällä vaan hidastetaan pääsyä päämärään, ei nopeuteta. Ja käsittääkseni Päivinkin ohjeet tähtäsivät samaan? Tietysti heikkohermoisena ihmisenä reagoin joissakin tilanteissa väärin ja ärähdän turpa kiinni, mikä on todella typerää ja turhaa. Ja autossa siis yritän vahvistaa hiljaisuutta vain siksi, etten ole keksinyt mahdollista rangaistusta ongelmaan. Jos minulla olisi oma auto tai edes kortti, voisin harjoitella asiaa niin, että aina vikinän alkaessa auto pysähtyy, ovia ei avata, ja liikkelle lähdetään vasta kun on hiljaista. Mikään ei nimittäin raasta Remun hermoja niin paljon kun se, kun autossa pitäisi "vaan" istuskella ;) En vaan voi vaatia ketään meidän kuskeista toteuttavan tälläsitä hermojaa rassaavaa harjoitusta meidän kanssa...
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Avatar
Tiina Hasu
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 22:48
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Tiina Hasu » 04.01.2009 12:31

Kokeileppa tokossa seuraavaa: kun koira esim. seuraamisessa vikisee et tee mitään jatkat vaan seuraamista kun se edes hetken on hiljaa niin heti palkka. Tärkeää on että palkka tulee aina siitä kun se on hiljaa...esim. heti makkara suuhun :smt106 eli palkitse kunnolla sinun toivomasta käytöksestä. Mutta älä palkatessa käytä kiihdyttävää palkkaa ( se saa aikaan yleensä vinkumaan ja kiljumaan yms..) vaan rauhoittavaa palkkaa kuten syömistä. Kaikenlainen leikkiminen ja taisteleminen pois. Koira oppii hyvin nopeasti siihen että kun on hiljaa tulee nami :D
Pikkuhiljaa alat yhdistämään hyvä sanan namin antoon ja tällätavoin koira tajuaa: hyvä = nami ja sitten ei tarvitsekkaan aina samantien työntää namia suuhun vaan hyvä sanakin toimii kun koira ehdollistuu kunnolla siihen :wink:
Mutta mieti tarkkaan palkan ajankohta ja palkan on tultava nopeasti jotta koira yhdistää se toivottuun tekemiseen. Usein me ihmiset palkkaamme joka asiassa myöhässä ja sitten ihmettelemme kun koira ei toimi halutulla tavalla...no eihän se koira toimi koska se on yhdistänyt palkan toisenlaiseen toimintaan. :smt115 Esim. jos koira käsketään maahan ja se saa palkan eli vaikka pallon suuhun just kun se on nousemassa seisomaan. Eihän se enää mene maahan koska se yhdistää että seisominen on se mistä palkka tulee. Koiran kouluttaminen on loppujenlopuksi hyvin yksinkertaista ja sopii siksi hyvin minulle, tällaiselle palikka-aivolle :smt021 .
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime

Avatar
Perttu Tuhkanen
Viestit: 397
Liittynyt: 26.12.2006 04:57
Paikkakunta: Kuopio

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Perttu Tuhkanen » 04.01.2009 18:41

Tuohon autossa vikisemiseen tahtoisin Pauliinalle kertoa, että siihen ehkä paras lääke on olla huomioimatta koiraa millään tavalla. Tyty vinkui penskana kanssa automatkojen alussa jonkinverran, mutta kun huomasi, ettei tässä nyt kuinkaan käy eikä tällä naukumisella mitään tapahdukaan, niin neiti masentui ja pisti vaan pitkälleen.

En usko, että sellainen toiminta, jossa auto pysähtyy heti, kun koira alkaa vinkumaan olisi kovinkaan tuloksellista, koska silloinhan koira keksii hallitsevansa auton liikkumista tyyliin "Minä kun rupean vinkumaan niin tämä hirveä huriseva koppi pysähtyy - jipii"

Suosittelisin enämpikin vaan paljon autokyytiä paikkaan kun paikkaan ja täydellistä huomioimattomuutta. Uskoisin, että sillä se menee ohi. Rumpatkaa linja-autoissa, junissa, vaikka pyörivissä tivolihärveleissä, veneessä, kuuraketissa, tai ihan millä tahansa liikkuvalla vispilällä, niin eiköhän se visertäminen lopu kun tottuu ajan kanssa.

Varmasti se on käpyrauhasta raastavaa, mutta koeta kestää. :wink:
Ketränoron White Joke FIN 48170/04 - "Niki" (Blue Merle) Synt. 6.8.2004
(Karion) Tiinu FIN 43798/07 - "Tyty" (Soopeli) Synt. 27.7.2007
Stoorybook's Vicki Vale FIN 55864/06 - "Lola" (Tricolour) Synt. 25.11.2006

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 04.01.2009 20:53

Tänään tapahtui jonkinsortin läpimurto tuon vikinän kanssa, ei oikeastaan koirassa vaan minun päässäni!

Aloin yhdistelemään juttuja päässäni, ja tajusin tämän vikinän alkaneen juuri samoihin aikoihin kun tietty murrosikään liittyvä ajoittainen epävarmuus esim. uusia tilanteita ja aikuisia narttuja kohtaan. Ja huomasin Remun vikisevän vain niissä tilanteissa missä se ei tarkalleen tiedä mitä sen täytyy tehdä, esim. tokossa ei vikise kun ne aivojennollaustauot, ei sinä aikana kun teemme harjoitusta. Huomasin saavani vikinän loppuvan tilanteessa kun tilanteessa heti kun kerron koiralle tarkasti, mitä sen kuuluu kussakin tilanteessa tehdä.
Esimerkiksi autossa olen aina antanut Remun matkustaa vaikka päällään, kunhan pysyy omalla alueellaan, mutta huomasin vikinän heti loppuvan kun käskin sen vain makailemaan. Samoin kun päivällä seisoskelimme kaupan edessä, missä oli myös muita koiria, Remu pörräsi ja hörräsi jopa hieman stressaantuneen näköisenä, kunnes käskin sen sivulle ja sen olemuksessa tapahtui selkeä muutos.

En tiedä, onko kuinka normaalia, että koira odottaa koko ajan omistajaltaan ohjetta miten missäkin tilanteessa pitää toimia, onko tämä osoitus täydellisestä itsenäisen toimintakyvyn puutteesta, vai vaan murrosiän ohimenevästä epävarmuudesta... Toivon kuitenkin, että tämä menee ohi, tosin eipä tuokaan huono asia ole, että koira todella haluaa sitä neuvottavan oikeaan käytökseen.
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

päivi ahola
Viestit: 49
Liittynyt: 10.06.2005 23:51
Paikkakunta: lappeenranta

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja päivi ahola » 22.01.2009 04:35

vikinä on usein sijaistoiminta/ vuotamista yli / ja millä nyt sitten haluamme sitä nimetä. Eli koira vikisee juuri kuten päättelit; yksinkertaisesti silloin kun sen herne korvien välissä; on se herne sitten iso tai pieni ; alkaa pyöriä liian kovaa..
ja pyöriessään se aiheuttaa sellaista vilinää koiran silmissä että se alkaa laskea höyryä jotenkin ulos helpottaakseen pahaa oloaan ja useimmiten se vuotaa yli - eli vinkuu..

Tässä kohtaa voit sitten auttaa koiraa ja antaa sille tehtävän (verrattavissa kieltoon olla vinkumatta, mutta kuitenkin kun saa tehdä jotain vaikka pureksia purkkaa niin helpottaa<- verrannollinen :smt005 elä anna sille purkkaa :mrgreen: ) tai mikäli olet oikein skarppina olet reagoimatta oikeassa kohdassa koiran tekoon ja alat totuttamaan sitä tuohon paineeseen aloittaen siitä hetkestä kun paine on sillä rajalla.. menetelmät ovat aina valintoja ja löytöjä ja kun ne tehoavat niin ne ovat oikeita:) sillä hyvin moni tie vie roomaan joko mutkan kautta tai suoraan:)

Ratkaisusi sitten rakentavat sen että oppiiko se käyttämään tuota asiaa tuottavana eli oppiiko se, että se vikinä auttaa siinä kohtaa kun hermorakenne kokee elämää suurempia tunteita helpottamaan sitä:)vikinällä ja hyvin moni sekä yllättävä asia/ohjaajan teko tai tekemättä jättäminen saattaa vahvistaa tuota käyttäytymistä ja näin koira oppii vikisemään mutta aluksi se vain vikisee...
päxä

Sanni Viitala
Viestit: 7
Liittynyt: 17.05.2010 10:16

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Sanni Viitala » 20.09.2010 21:51

Auttakaa! Tuntuu että meidän tokotreenit menee jo ihan pilalle kun koira vinkuu ja vinkuu. Ennen se vinkuminen ei ollut niin häiritsevää, mutta meillä oli aika pitkä tauko harjoituksissa ja nyt se vinkuminen on mennyt ihan mahdottomaksi. Koira on reilu vuoden ikäinen. Kuten useilla muillakin, vinkuminen loppuu heti kun on tekemistä mutta sitten kun pitää istuskella rauhassa niin vinkuminen alkaa.

Olen koittanut ottaa koira kontaktiin, istuttaa tai makuuttaa sitä, mutta ei se kauaa jaksa ja vinkuminen alkaa taas.

Tuntuu että muut harrastajat jo mulkoilevat että eikö tuo saa tuota koiraansa hiljaiseksi :(

Taija Salo
Viestit: 227
Liittynyt: 20.08.2009 15:35

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Taija Salo » 21.09.2010 08:28

päivi ahola kirjoitti:vikinä on usein sijaistoiminta/ vuotamista yli / ja millä nyt sitten haluamme sitä nimetä. Eli koira vikisee juuri kuten päättelit; yksinkertaisesti silloin kun sen herne korvien välissä; on se herne sitten iso tai pieni ; alkaa pyöriä liian kovaa..
ja pyöriessään se aiheuttaa sellaista vilinää koiran silmissä että se alkaa laskea höyryä jotenkin ulos helpottaakseen pahaa oloaan ja useimmiten se vuotaa yli - eli vinkuu..
Ihana kuvaus meidän Florasta :smt005

No, Flora ei kylläkään vingu, vaan kiljuu täyttä kurkkua kun joutuu odottamaan, että mennään tekemään jotain jännää. Pitä sellaista ua-ua-ua -ääntä kuin ajokoira ajoon lähdössä. Olen ratkaissut asian niin, että en vaan välitä. Huutakoon, kun hommansa se tekee hienosti ja hiljaa.

Tottiskentällä se alkaa metelöidä luppohetkinä. Sehän sinkoilee kentälle kuin torpedo ja tekee sata lasissa kaiken, mitä pyydetään - eihän se kestä notkua tyhjän panttina hiljaa katselemassa seisoskelevia ja lörpötteleviä ihmisiä! Eikä sen treenissä mun mielessä pidäkään joutua siihen - ei koiraa voi vaatia vähän väliä painamaan täydellä höyryllä ja sitten yhtäkkiä möllöttämään rauhassa hiljaa niin kauan kuin on tarvis ilman mitään tehtävää. Joko vedetään treenit reippaasti ilman hengailutaukoja tai koira odottaa käskyn alla. Käskyn alla Flora onkin hiljaa, mutta nuorelta, vilkkaalta koiralta on vielä liikaa vaadittu odottaa siinä kovin kauan. Joten treeni vedetään niin, ettei koiralle vaan tule tätä ikävää höyrynpaine nousee -tilannetta.

Tämä siis pk-treeneissä, joissa kentällä on koira kerrallaan ja se lyhyt aika on tehollista työaikaa. Tokossahan tilanne on hankalampi kun kentällä ollaan pitkä aika ja tulee odottelua.
Sweat more in training, bleed less in battle * csku JK3 TK2 BH Goldshimmer I Think Not * cskn AGI3 BH Lubin's Garden Flower * csku Waggawagga * http://ruutanastrategia.vuodatus.net/

päivi ahola
Viestit: 49
Liittynyt: 10.06.2005 23:51
Paikkakunta: lappeenranta

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja päivi ahola » 26.12.2010 14:38

toko ja pk : suurin osa kouluttaa ne eri mielentilassa tehtävinä mikä tuskin on välttämättä tarpeellista, mutta näin uskotaan... itse en :-D mutta kuten olette vuosien mittaan havainneet niin outo olen:).

Tokossa lähdetään useimmiten siitä että koulutetaan niin että koiralla on matalampi tila - kouluttaminen enemmän pelkkää teknisen puolen hiomista.
PK puolella haetaan sitten asennetta ja koiraa kasvatetaaan työskentelemään pikkuhiljaa aina korkeammassa viettitilassa.

Kaikessa tekemisessä on kyse että koira on oikealla toiminta-alueella. Koulutuksen kautta tuota toiminta-aluetta ja siihen liittyvää koiran tilaa voidaan harjoitella "korkeammaksi".

ratkaisu on kouluttaminen:
Vuotaminen ei johdu sinänsä koiran hermoista - jotkut asiaa vähemmän selville ottaneet selittävät että huonohermoinen koira vuotaa.. nooh.. useimmiten se vuotamaton koira on oikein koulutettu huolehtien koiran pysymisestä juuri tuolla toiminta-alueella ja koiraa koulutuksen avulla siedetään ja koulutetaan ohjaamaan se paine tekemiseen patoamisen kautta. Hallinnan kautta.

On myös koiria joilta ei vaan löydy sitä viettiä niin paljon että sitä tarvitsee vuotaa yhtään mihinkään:)... ja niiden ohjaajat sitten patsastelevat hyvähermoisten koiriensa kera :smt005

eli tuosta johtaen on myös ohjaajia joidenka koirat eivät vuoda.. he vaan ovat oppineet handlaamaan homman.. ja siihen oppii kyllä:)- mutta heidän koiransa suorittavat tehtäviä energisesti ja vietillisesti :smt006
päxä

Taija Salo
Viestit: 227
Liittynyt: 20.08.2009 15:35

Re: Miten vikinä pois? Ja vähän myös teiniongelmia...

Viesti Kirjoittaja Taija Salo » 26.12.2010 21:51

Hyviä pointteja Päiviltä :-)

Olen nähnytkin tuon käytännössä. Aloittelevana jälkikoirana Flora metelöi ja hössötti sinne tänne. Kokemusta karttui, koira kypsyi, jotain naksahti päässä kohdalleen. Se alkoi tehdä töitä erittäin määrätietoisesti ja täysin hiljaa, skannaten maastoa heti autosta päästyään. Se oppi keskittymään ja suuntaamaan kaiken energiansa jälkeen. (Sitten tulikin testattua ohjaajan maastojuoksunopeus :smt005 )

Sama se tottiksessa on. Pitää osata purkaa se energia sinne, mihin se halutaan. Nyt meillä on tähänkin osaavampien neuvot, joilla turha meteli saadaan pois :-) Pääasia on, että sitä energiaa löytyy :-)
Sweat more in training, bleed less in battle * csku JK3 TK2 BH Goldshimmer I Think Not * cskn AGI3 BH Lubin's Garden Flower * csku Waggawagga * http://ruutanastrategia.vuodatus.net/

Vastaa Viestiin