Sopivat luonnetestintulokset terapia (sk) collikalle?

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Johanna_Hakanen
Viestit: 1
Liittynyt: 18.01.2016 13:31

Sopivat luonnetestintulokset terapia (sk) collikalle?

Viesti Kirjoittaja Johanna_Hakanen » 09.03.2016 18:07

Hei!

Ja myöhästyneet naistenpäivä toivotukset kaikille leideille! :D

Olisin kiinnostunut hankkimaan sileäkarvaisen collien. Ennen kaikkea toivoisin saavani siitä hyvän seuralaisen ja harrastuskaverin. Sen lisäksi, jos luonne ja oma pohjatyöni collikan kanssa menee kohdilleen, toivoisin saavani siitä tulevaisuudessa myös terapiakoiran. Osaisiko joku täällä kertoa, että minkälaisiin luonteenpiirteisiin olisi erityisen hyvä kiinnittää huomiota? Entä luonnetestitulokset, mihin niissä (mitkä osa-alueet erityisesti) kannattaa kiinnittää huomiota/mitkä ovat hyvät tulokset? Niin pennun vanhempien, kuin sen itsensä siinä vaiheessa, kun sitä luonnetestiin viepi ja siitä tuloksia saapi?

Toivoisin todella, että osaisin pentua hankkiessani ottaa em. asiat huomioon mahdollisimman hyvin. Kiitos jos voitte vastata! :)

Saara Heusala
Viestit: 1
Liittynyt: 28.03.2016 16:12

Re: Sopivat luonnetestintulokset terapia (sk) collikalle?

Viesti Kirjoittaja Saara Heusala » 29.03.2016 20:59

Äkkiseltään tulee mieleen kaksi asiaa. Luonnetestitermein mahdollisimman hyvä hermorakenne ja mahdollisimman vähän terävyyttä.
Hyvän hermorakenteen ajattelen tarkoittavan suomeksi sitä, että koira ei helposti stressaannu, kestää paineistaviakin tilanteita menettämättä toimintakykyään ja/tai palautuu nopeasti paineisista tilanteista.
Terävyyden taas ajattelen tarkoittavan ns. säpäkkää reagointikykyä. Tietyissä tilanteissa voi olla koiralla toivottukin ominaisuus, mutta terapiakoiralle ns. viilipyttymäisyys varmasti se toivotumpi vaihtoehto!
Lisäksi ääni- ja alustavarmuus kertoo ymmärtääkseni muutenkin koiran itsevarmuudesta erilaisissa häiriöisissä olosuhteissa (koira ei hätkähdä kovia ääniä, eikä epäröi liikkua erilaisilla alustoilla).

Colliet ovat useimmiten miellyttämisenhaluisia ja hyviä lukemaan ihmistä (jopa ns. ohjaajapehmeitä), joten tuon tyyppiset ominaisuudet tulevat todennäköisemmin etsimättäkin. Enemmän luonteiden tarkkailussa ja kouluttamisessa panostaisin juuri hyväntahtoiseen itsevarmuuteen (koira ei saa olla arka, jos ei hätkähdä vähästä, ei myöskään koe tarpeelliseksi esim. puolustautua, vaan suhtautuu suopeasti ympärillään oleviin asioihin).

Tämä minun näkemykseni. Mielenkiintoinen aihe, joka toivottavasti saa lisääkin kommentteja!

Vastaa Viestiin