Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

ViestiKirjoittaja lauralehtinen » 21.09.2012 00:28

Luin jostain, että pitkäkarvainen collie ei pärjää luonnetesteissä. Pitääkö tämä paikkansa? Onko tosiaan niin, että nykypäivän pitkäkarvainen collie on liian hermoheikko ja toimintakyvytön olemaan edes turvallinen seurakoira?
lauralehtinen
 
Viestit: 3
Liittynyt: 13.09.2012 19:48

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

ViestiKirjoittaja Sanni Helppolainen » 21.09.2012 10:04

Ehkä hieman kärjistetysti sanottu, jos ajatellaan että luonnetestistä hylätyn saanut koira on samantien hermoheikko ja toimintakyvytön toimimaan edes arkipäivän tilanteissa. Itse tiedän muutaman pehkon, jotka ovat aivan ihania ja upeita luonteeltaan ja sekä pk-lajeissa että tokossa mutta silti luonnetestistä tuli hylky.. Mitä lie siellä tapahtunut, mutta hermoheikkoja nämä koirat eivät kyllä ole. :)

Itse pidän luonnetestiä tärkeänä ja hyödyllisenä osana jalostusta, mutta sokeasti en sitä pistemäärää tuijottelisi. Rodut ovat kuitenkin erilaisia sekä luonteeltaan että käyttötarkoituksiltaan, mutta luonnetestissä kaikki ovat samalla viivalla. Luonnetestissä mitataan monia hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta kyllä sieltä collielle rodunomaisia taipumuksia jää poiskin. Kannattaa ensin lukea rotumääritelmä ja sitten tutustua luonnetestiin. Katsoa sieltä, mistä aiheista annetaan millaisia pisteitä ja millä kertoimilla. Sitten suhteuttaa se rotuun. Ei collien ja vaikkapa käyttöpuolen malinoisin kuulukkaan olla samanlaisia rotuja, samoilla käyttöominaisuuksilla ja samoilla pistemäärillä varustettuna.
Samoin se että on nähnyt aran collien/ arkoja collieita ja yleistää sen perusteella kaikki muutkin on järjen köyhyyttä. Jokaiseen rotuun mahtuu erilaisia yksilöitä. :) Ihan niinkuin meihin kaksijalkaisiinkin.
Sanni Helppolainen
 
Viestit: 14
Liittynyt: 02.01.2012 12:23

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

ViestiKirjoittaja Sanni Helppolainen » 21.09.2012 10:32

Tarkoitus oli toki sanoa että kisaavat noissa lajeissa :) ja viimeinen lause ei aloittajan kysymykseen liity kyllä millään tavalla, mutta tuota keskutelua käytiin jossakin muualla :)
Sanni Helppolainen
 
Viestit: 14
Liittynyt: 02.01.2012 12:23

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

ViestiKirjoittaja Katri Leikola » 23.09.2012 00:15

SCY.n sivuilta löytyy se LT:n ihanneprofiili collieille. Antaa hieman osviittaa millainen hyvän/tyypillisen collien tulisi luonnetestin valossa olla.

Kotosalla:
Timonan Paradise Paige
Timonan Viking Viggo
Timonan Clouds Can Catch

Muistoissa:
Walanos Huckleberry Finn
Timonan Jaromir Jagr
Timonan Xyliet Xylona
Selbit Hunky Dory
Katri Leikola
 
Viestit: 1512
Liittynyt: 14.04.2005 16:37
Paikkakunta: Tottijärvi


Paluu LuonneaiheetPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä