Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
lauralehtinen
Viestit: 3
Liittynyt: 13.09.2012 18:48

Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Viesti Kirjoittaja lauralehtinen » 20.09.2012 23:28

Luin jostain, että pitkäkarvainen collie ei pärjää luonnetesteissä. Pitääkö tämä paikkansa? Onko tosiaan niin, että nykypäivän pitkäkarvainen collie on liian hermoheikko ja toimintakyvytön olemaan edes turvallinen seurakoira?

Sanni Helppolainen
Viestit: 14
Liittynyt: 02.01.2012 10:23

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Viesti Kirjoittaja Sanni Helppolainen » 21.09.2012 09:04

Ehkä hieman kärjistetysti sanottu, jos ajatellaan että luonnetestistä hylätyn saanut koira on samantien hermoheikko ja toimintakyvytön toimimaan edes arkipäivän tilanteissa. Itse tiedän muutaman pehkon, jotka ovat aivan ihania ja upeita luonteeltaan ja sekä pk-lajeissa että tokossa mutta silti luonnetestistä tuli hylky.. Mitä lie siellä tapahtunut, mutta hermoheikkoja nämä koirat eivät kyllä ole. :)

Itse pidän luonnetestiä tärkeänä ja hyödyllisenä osana jalostusta, mutta sokeasti en sitä pistemäärää tuijottelisi. Rodut ovat kuitenkin erilaisia sekä luonteeltaan että käyttötarkoituksiltaan, mutta luonnetestissä kaikki ovat samalla viivalla. Luonnetestissä mitataan monia hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta kyllä sieltä collielle rodunomaisia taipumuksia jää poiskin. Kannattaa ensin lukea rotumääritelmä ja sitten tutustua luonnetestiin. Katsoa sieltä, mistä aiheista annetaan millaisia pisteitä ja millä kertoimilla. Sitten suhteuttaa se rotuun. Ei collien ja vaikkapa käyttöpuolen malinoisin kuulukkaan olla samanlaisia rotuja, samoilla käyttöominaisuuksilla ja samoilla pistemäärillä varustettuna.
Samoin se että on nähnyt aran collien/ arkoja collieita ja yleistää sen perusteella kaikki muutkin on järjen köyhyyttä. Jokaiseen rotuun mahtuu erilaisia yksilöitä. :) Ihan niinkuin meihin kaksijalkaisiinkin.

Sanni Helppolainen
Viestit: 14
Liittynyt: 02.01.2012 10:23

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Viesti Kirjoittaja Sanni Helppolainen » 21.09.2012 09:32

Tarkoitus oli toki sanoa että kisaavat noissa lajeissa :) ja viimeinen lause ei aloittajan kysymykseen liity kyllä millään tavalla, mutta tuota keskutelua käytiin jossakin muualla :)

Katri Leikola
Viestit: 1512
Liittynyt: 14.04.2005 15:37
Paikkakunta: Tottijärvi

Re: Hylätty luonnetesti pk colliella arkipäivää?

Viesti Kirjoittaja Katri Leikola » 22.09.2012 23:15

SCY.n sivuilta löytyy se LT:n ihanneprofiili collieille. Antaa hieman osviittaa millainen hyvän/tyypillisen collien tulisi luonnetestin valossa olla.

Kotosalla:
Timonan Paradise Paige
Timonan Viking Viggo
Timonan Clouds Can Catch

Muistoissa:
Walanos Huckleberry Finn
Timonan Jaromir Jagr
Timonan Xyliet Xylona
Selbit Hunky Dory

Vastaa Viestiin