Collie, K-18?

Luonne- ja käyttäytymiskeskustelua, myös luonnetestaamiseen liittyvät aiheet.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Avatar
Malin Schönberg
Viestit: 30
Liittynyt: 11.07.2010 23:07

Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Malin Schönberg » 27.01.2012 09:48

Aloitan kertomalla, että meillä on kaksi collienarttua, jotka asuvat lapsiperheessä ja ovat aivan ihania perhekoiria <3 Meidän perheeseen kuuluu kolme lasta, 5v, 3v ja 1v, ja työskentelen perhepäivähoitajana, eli lainalapsiakin löytyy. Koirat ovat mukana, nauttivat seurasta ja ymmärtävät milloin poistua tilanteesta jos on tarvetta. Lapset halaavat, nojaavat koiriin, taluttavat ympäriinsä ja joskus jopa ottavat turkista kiinni. Kaikki tämä ei tietenkään ole sallittua, tai edes tahallista, mutta kaikkea ei voi ennustaa.. Pointtini kuitenkin on se, että koirat ymmärtävät paikkansa laumassa ja perheessä, ja ymmärtävät lasten lapsellisuuden ja kömpelyyden, ja sallivat lapsilta enemmän kuin ymmärtäisivät "järkevältä" aikuiselta, vähän samalla tavalla kun niillä on pidemmät hermot koirapentujen kanssa, koska ovat pentuja. Ne ymmärtävät myös että kyseessä on meidän "pennut", eli ei ole niiden työ kasvattaa niitä tai ojentaa niitä, vaan antavat ihmisten hoitaa tämän puolen. Tämä on se puoli mitä olen itse saanut kokea tästä ihanasta rodusta :-)
Olen kuitenkin huomannut, kun noita myytipalstoja lukee (enimmäkseen Apulaa), että kun aikuinen collie etsii kotia, niin hyvin monessa ilmoituksessa lukee, että "ei lapsiperheeseen", tai "koiran hermot eivät kestä lapsiperheen arkea". Juu, koiria vaihtaa kotia milloin mistäkin syystä, mutta collieiden kohdalla tämä on mielestäni silmiinpistävän usein :( Onko tilanne tosiaan näin huono? Tiesin, että herkkähermoisiakin löytyy, mutta ajattelin, että ne ovat harvinaisia poikkeuksia. Nyt tulee välillä tunne, että onkohan nämä meidän koirat ne poikkeukset :( Harrastukset ja näyttelyt kunniaan, mutta tavallista kotiarkea koira viettää kuitenkin suurinta osaa vuorokaudesta. Valaiskaa minuun toivoa, ja sanokaa, että voin yhtä helposti myös tulevaisuudessa löytää kivoja harrastuskoiria, jotka kestävät tavallista perhe-elämää collieista. Että olen löytänyt rotuni, eikä vain poikkeuksellisen mahtavat yksilöt.
pkcn Goldshimmer Proud Mary "Meeri" 6/09
pkcn Angeleye's A Sweet Silver Candy "Candy" 10/05
sheltti uros Peacehillś Stormy Weather "Totte" 7/02

Avatar
Anna-Reetta Kinnunen
Viestit: 654
Liittynyt: 26.04.2005 12:11
Paikkakunta: Paimio

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Anna-Reetta Kinnunen » 27.01.2012 10:06

Niitä lapsiperheitäkin on kovin erilaisia, niin kuin varmasti työsi kautta olet nähnyt :) Toisilla vanhemmilla ei ole homma hanskassa lastensa kanssa, ja jos siihen lisätään vielä koira, niin aina "paranee". Kaikenlaiset ongelmakoirat/koiraongelmat ovat kasvava trendi suorastaan, se varmasti lisää myös kodinvaihtajacollieiden määrää. Jos aikuisilla ihmisillä itsellään on ongelmia koiransa kanssa, niin ehkä he eivät sen takia halua tai uskalla niitä lapsiperheeseen antaa. Itse koirassa ei välttämättä ole pakko olla mitään vikaa, vaan se on vain väärillä ihmisillä, väärin kasvatettu, väärin ymmärretty.

Joku osa on varmasti niitäkin joilla ei todella ole mitään asiaa lapsiperheen koiraksi, edes silloin kun lapset ja aikuiset ovat tilanteen tasalla.
Mist Spinner's Love At First Feel, Stoorybook's Minerva McGonagall, Silverlady's Elegantica

muistoissa Sandcastle's Unique Shine, Sandcastle's Viva La Femme, tanskandoggi Ahoy

Avatar
Malin Schönberg
Viestit: 30
Liittynyt: 11.07.2010 23:07

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Malin Schönberg » 27.01.2012 12:04

Juu, tuo on ihan totta, että perheitä on hyvin erilaisia. Ei tarvitse kuin avata telkkari, niin näkee miten tietämättömät ihmiset pilaavat koiransa, eikä tarvita kuin hieman opetusta miten koira toimii, niin tapahtuu "ihmeitä".. Ja tämähän toimii kaikilla roduilla ja roduttomilla.
Onkohan se sitten niin, että olen katsonut noita collieilmoituksia eri silmällä, kun on "oma" rotu kyseessä, mutta mielestäni näitä "ei lapsiperheeseen".ilmoituksia ei ole suhteessa yhtä paljon muilla roduilla. Onko colliella liian paljon seuakoiran maine? Seurakoiranahan se on mitä mainioin, mutta jos ihmiset ottavat sitä vain seurakoiraksi, ja unohtavat että se on alunperin työkoira, niin olisko osa ongelmakoirista vain tylsistyneitä ja vailla rajoja?
pkcn Goldshimmer Proud Mary "Meeri" 6/09
pkcn Angeleye's A Sweet Silver Candy "Candy" 10/05
sheltti uros Peacehillś Stormy Weather "Totte" 7/02

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 27.01.2012 15:45

Siinäpä onkin aihetta pohdittavaksi.

Muistan kuin ensimmäinen koiramme ja colliemme tuli meille aikoinaan lapsiperheestä, mutta meille tullessaan ei voinut sietää pieniä lapsia. Itse olin tuolloin kymmenvuotias, eli pienillä lapsilla tarkoitan nyt sellaisia alle kouluikäisiä. Minun mielestäni miltään koiralta (ihan sama mitä rotumääritelmässä lukee) ei voi oletusarvoisesti vaatia, että se tulee toimeen lasten kanssa. Koirasta kuin koirasta saa varmasti lapsia inhoavan huonoilla kokemuksilla tai vaihtoehtoisesti tarjoamatta sille kokemuksia ollenkaan. Jos nyt collieiden luonneprofiileissa olisi muutenkin tänäpäivänä keskimäärin parantamisen varaa, niin asiaa ei varmasti ainakaan auta se, jos huonohermoinen koira asuu samassa perheessä ylivilkkaan ja mekastavan lapsen tai lapsikatraan kanssa. Totta myös tuo, että jos ei homma ole hanskassa edes lapsen vanhemmilla, niin kuinka se voisikaan olla koiralla.

Omista nykyisistä koiristamme vanhimmalle lapset ovat ihmisiä siinä missä muutkin ihmiset, toiseksi vanhin pysyy mielellään poissa tieltä, toiseksi nuorin tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta ei siedä ihan mitä tahansa kaatuilua ja turkista kiskomista, ja nuorimmainen taas kokee lapset kaukaa nähtynä varsin epäillyttävinä, mutta kun pääsee lähikontaktiin niin mieluusti alkaisi heti suukotella ja kantelemaan lelujaan. Kaikilla koirillani on hieman erilaiset lähtökohdat lapsiin suhtautumiseen, vaikka rotu on sama.

Minusta rotumääritelmää uudistettiin siinä mielessä väärin, että sen mukaan collien pitäisi tulla hyvin toimen lasten ja toisten koirien kanssa. Oikeammin olisi minusta ollut laittaa vaikkapa, että sosiaalinen ja mukautuvainen luonne. Collie voi olla lapsiystävällinen ja voi olla olematta. Ihan niin kuin mikä tahansa muukin koira.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Malin Schönberg
Viestit: 30
Liittynyt: 11.07.2010 23:07

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Malin Schönberg » 27.01.2012 17:56

Kiva, että syntyy keskustelua :) Täytyy myöntää, etten ollut edes huomannut tuota muutosta rotumääritelmässä.. :oops:
Totta se on että koiran kuin koiran saa "tuhottua" huonoilla kokemuksilla, etenkin jos ne ovat ne ainoat kokemukset. Kokemusten puute ei ole mielestäni niin suuri ongelma. Molemmat meidän tytöt ovat aikuisena tulleet (1v ja 5v), ja kummallakaan ei juuri kokemuksia lapsista. Ensijärkytyksen, totuttelun ja monien hyvien kokemuksen jälkeen ovat kuitenkin, kun olisivat aina mukana olleet. Eli hyvin mukautuvia elikoita :mrgreen:
Otetaan hypoteettinen tilanne, jossa koira asuu alusta asti lapsiperheessä, ja saa ainoastaan niitä hyviä kokemuksia, ja muutenkin kaikki asiat mallillaan. Mitä jos tämä koira ei kuitenkaan kestä sitä perheen arkea? Onko tämä sitten huonohermoinen koira? Ei ehkä muutenkaan harrastuskoira-ainesta jos stressaantuu helposti? Vai onko se ihan ok, koska kaikki koirat nyt ei ole samanlaisia, ja rotumääritelmässä ei pitäisi lukea "lapsiystävällinen"? Siis yksilötasollahan meidän pitää yrittää järjestää koirille sellaiset olosuhteet missä ne pärjäävät stressaamatta liikaa. Mutta rotua ajatellen, niin on ihan hyvä kysymys, että miten paljon stressiä koiran "pitää" sietää, ennen kuin hermot menee. Siis tavallien koira, hyvässä kodissa, ilman pahoja traumoja ennestään.
pkcn Goldshimmer Proud Mary "Meeri" 6/09
pkcn Angeleye's A Sweet Silver Candy "Candy" 10/05
sheltti uros Peacehillś Stormy Weather "Totte" 7/02

Avatar
Malin Schönberg
Viestit: 30
Liittynyt: 11.07.2010 23:07

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Malin Schönberg » 27.01.2012 18:10

Ja tarkennuksena vielä, että tilanteesta poistuminen on mielestäni ihan hyvä reaktio koirasta, jos se kokee sen "liiaksi". Eli koiran ei ole missään nimessä pakko olla "mukana riehumassa", vaan ihan hyvä jos se tunnistaa rajoituksensa. Uskon vaan, että koirasta ei luovuttaisi vain siksi, että se hiljaa vaihtaa paikkaa rauhallisempaan osaan taloa..
pkcn Goldshimmer Proud Mary "Meeri" 6/09
pkcn Angeleye's A Sweet Silver Candy "Candy" 10/05
sheltti uros Peacehillś Stormy Weather "Totte" 7/02

Aila-Maija Kunnari
Viestit: 315
Liittynyt: 08.05.2005 12:10
Paikkakunta: Klaukkala
Viesti:

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Aila-Maija Kunnari » 27.01.2012 18:50

Älä ole Malin huolissasi; minä ainakaan en tunne yhtään sellaista pitkäkarvaista collieta, joka olisi kasvanut lasten kanssa ja ei sittenkään tulisi niiden kanssa toimeen. Vaikka kuinka mietin, ei tule mieleen.

Sellaisista puolestaan, jotka eivät ole lapsiin tottuneet, osa luontaisesti pitää lapsista, osa mieluimmin väistää. Jotkut saattavat pyrkiä ohjeistamaan omituisesti käyttäytyviä mini-ihmisiä ruotuun paimentamalla, ei aggressiolla.

Luulen, että syy noihin "ei lapsiperheisiin" ilmoituksiin on suurimmaksi osaksi siinä, että ei haluta koiralle uuden kodin myötä, ympäristön kokonaan vaihtuessa, sitä lisästressiä, mikä lapsiin tottumattomalle koiralle saattaa lapsiperheen arkeen joutuessaan ensin syntyä. Varsinkin siis jos on tiedossa, että koira kuuluu ryhmään "poistun muualle mieluummin lasten lähestyessä".

Avatar
Malin Schönberg
Viestit: 30
Liittynyt: 11.07.2010 23:07

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Malin Schönberg » 27.01.2012 20:09

Kiitos Anu :D Hyvä kuulla, ettei minulla ole ihan väärä kuva ollut rodusta sitten :-)
Välillä rupeaa vain miettimään, kun osa koiraihmisistä (etenkin pk.harrastajat) vaikuttavat olevan sitä mieltä että collie on hermoraunio, jolla ei voi tehdä mitään ja säälittävä varjo "vanhasta itsestään", että puhutaanko nyt edes samasta rodusta unknw: Omat kokemukset kun ovat jotain ihan muuta..
pkcn Goldshimmer Proud Mary "Meeri" 6/09
pkcn Angeleye's A Sweet Silver Candy "Candy" 10/05
sheltti uros Peacehillś Stormy Weather "Totte" 7/02

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 27.01.2012 23:10

Mukava kuulla tätäkin sanottavan aika-ajoin :)

Mitä vielä lapsiasiaan tulee, niin jos jotain olen oppinut niin sen, etten koskaan tuomitse suoralta kädeltä. Näin ollen siis voin oikeastaan vastata tuohon esittämääsi esimerkkitilanteeseen, että riippuisi niin paljon koirasta ja muista tekijöistä. Mistäpä sitä aina tietää, mitä sen koiran päässää liikkuu, ja toisaalta jospa perheen lapsella/lapsilla ja koiralla ei vain "kemiat kohtaa", mutta jonkun toisen perheen lasten kansssa koira voisi olla vaikka kuinka hyvää pataa.

Itse en ole kuullut erityisen paljon collieista, joilla olisi jotain lapsiantipatioita, tämä oma ensimmäisemme vaikka sellainen olikin. Siitä huolimatta uskon, että sen kohdalla kyse oli jonkinlaisesta traumasta, koska perheessä jossa se oli kasvanut ja syntynyt tosiaan oli pieniä lapsia, ja juuri sen ikäisiä koira ei voinut sietää. Kyseessä vielä lisäksi avioeroperhe, jonka takia koirasta luovuttiinkin, emmekä näin ollen saaneet koskaan tietää, mitä kaikkea se olikaan joutunut nuoreen ikäänsä mennessä kokemaan. Tavattoman herkkä koira se oli, monessakin mielessä.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Riitta Kekkonen
Viestit: 691
Liittynyt: 26.11.2007 20:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Riitta Kekkonen » 28.01.2012 14:47

Mielestäni collie on oikein sopiva ja hyvin sopeutuva koira lapsiperheisiin, kunhan sen totuttaa oikein ja lapsille tehdään myös säännöt selviksi. Usein tapauksissa, jolloin koirasta tulee lapsiperheessä ongelma, käy niin, että vanhemmat eivät saa hommaa haltuun tai eivät omaa tarpeeksi auktoriteettia joko koiriin tai lapsiin. Tai sitten koira yksilönä ei sovi luonteensa takia lapsien sekaan, mutta todennäköisempänä itse pitäisin ensimmäistä vaihtoehtoa.

K-18 roduksi en tätä tosiaan sanoisi. Meillä vanhempi koirani ei sopisi pienten lasten perheeseen, koska se ei ymmärrä lapsia. Se sietää lapsia, jos meillä käy vaikkapa alle kouluikäisiä kylässä, mutta kyllä siitä näkee, ettei se erityisemmin viihdy. Yleensä kyläileville lapsille tehdään selväksi, että sen pörröisen ja söpömmän annetaan olla rauhassa vaikka kuinka tekisi mieli silittää ja juosta perässä. Nuorempi colliemme tykkää lapsista ja viihtyy niiden kanssa, siitä näkee että sillä on kivaa eikä sitä haittaa jos joku lapsi nojaa siihen tai tahattomasti tönäsee tai ottaa korvasta/kuonosta kiinni. Nuorempi onkin enemmän tottunut lapsiin kuin vanhempi, ja pidän sitä syynä niiden käytöseroihin lasten kanssa.

Yleisesti kuitenkin sanoisin, että colliesta saa varmasti oikein erinomaisen perhekoiran lasten joukkoon, kunhan molemmilla osapuolilla on pelisäännöt kohdillaan. :-)
Happy Ones Chirpy Girl ~ Nanni
TK1 TK2 Koiruuksien Kerttu Herranterttu ~ Fiilis

Avatar
Noora Talvilinna
Viestit: 197
Liittynyt: 25.04.2005 09:33
Paikkakunta: Hki
Viesti:

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Noora Talvilinna » 17.02.2012 23:28

Mitä itse olen collieiden kanssa touhunnut tai vierestä seurannut, molempien karvanlaatujen, ja myös kotia vaihtaneiden ja ja pennusta asti tulleiden, niin yleisin syy tuohon uutta kotia etsivien "lapsien sietämättömyyteen" ei välttämättä ole kiinni koirasta tai sen hermoista, vaan siitä että koira on ollut ennen lapsia talossa yksin, ehkä jopa lapsen asemassa tai ei ole ollenkaan tottunut lapsiin, ja kun lapsi on syntynyt ei koiraa joko ole osattu ohjata olemaan lapsen kanssa oikein, koetaan koira tai koiran "uudelleen opettaminen" taakaksi syystä tai toisesta, tai yksinkertaisesti ei vain osata elää lapsien ja koirien kanssa ns maalaisjärjellä, ei osata lukea koiraa eikä välttämättä lastakaan. Hyvin harva pennusta asti oikein lapsiin tottunut collie tai mikä tahansa koira muuttuu lasten kanssa yht'äkkiä arvaamattomaksi. Asia tietysti on erikseen sairaudet ja muut, jotka voivat koiran reaktioita tai ärsytyskykyä muuttaa.
Mimosan Joyful News "Pipsa"
Asandzan Adelfina "Kerttu"
Final Fantasy's Do Thewildthing "Bruno"
Asandzan Celia "Aino"

Muistoissa
Trafuil My Fair Lady "Pami/Pampula"
Trafuil Patrizia " Sipi/Simpukka"

Maria Salovaara
Viestit: 323
Liittynyt: 23.07.2005 19:09
Paikkakunta: Kangasala

Re: Collie, K-18?

Viesti Kirjoittaja Maria Salovaara » 30.04.2012 23:54

Mä uskon, että kokemukset vaikuttaa näihin asioihin paljon. Vanhempi koirani rakastaa ketä vaan, ei ole väliä minkä ikäinen tai minkälainen ihminen - rakkautta riittää. Nuorempi koirani on luonteeltaan jo paljon pidättyväisempi, se suhtautuu muutenkin uusiin ihmisiin varauksella. Lapset ovat ok, kun kukaan ei väkisin yritä tehdä tuttavuutta . Sen pitää saada itse tehdä aloite, sitä ei "väkisin" tulla silittelemään. Tilanne paheni noin vuosi sitten kun tuossa naapurustossa on paljon lapsia jotka aina näkiessään haluavat tulla silittämään koiria. Tuolloin vuosi sitten Rockyn selkä oli tosi kipeä, en tajunnut tilanteen vakavuutta tuolloin. On voinut ja ehkä käynytkin niin että joku lapsista on koskenut juuri johonkin kipeään paikkaan ja on jäänyt kipumuisti. Nykyään annan silittää vain Paavoa, Rocky väistää tilannetta ja se saa väistää - sanon, että Rockyn antakaa olla. En halua vastuulleni tilannetta, missä koira kokee itsensä ahdistuneeksi ja pahimmassa tapauksessa nappaa käteen. Nyt olen järjestämässä lapsisiedästysrinkiä (siis makkararinkiä) lasten kanssa. Lapsia, jotka ovat tottuneet koiriin. Ja nyt siis tiedän, että selkä on ok.

Koskaan se ei ole vihaisesti suhtautunut lapsiin, se siis väistää tilanteita, menee alta pois, joka mielestäni on hyvä asia - jos se vaihtoehto olisi aggressiivisesti hyökkäävä koira, mitä Rocky ei suinkaan ole.
Nainen on aina normaalilla tuulella.

Vastaa Viestiin