Keskustelua kiimoista ja kiimaongelmista

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Keskustelua kiimoista ja kiimaongelmista

ViestiKirjoittaja Outi Raunetvuo-Penttilä » 06.06.2005 20:57

Olen tässä pähkäillyt, kun meidän kohta kolme vuotias narttu on ollut vaan kaksi kertaa juoksussa ja nekin siinä ennen vuoden ikää ja siitä puolen vuoden päästä seuraava lyhyt juoksu, tiputteli vain pari päivää. sen jälkeen ei ole juoksua ollut.... tyttö on hyvävointinen, turkki kiiltää ja vaihtuu normaalisti, mutta juoksua ei vaan kuulu. :shock: eipä silti, ei ole odoteltukaan astutusta varten, vaan ihan vaan muuten olen asiaa pähkäillyt. Onko muilla kokemuksia asiasta ja jos on niin kuulisin mielelläni niistä. Täytyy varmaan käydä ell:llä asian tiimoilta varmistamassa, ettei mikään ole pielessä kuitenkaan, vaikka siihen ei mikään muu viittaakaan.
Outi Raunetvuo-Penttilä
 

ViestiKirjoittaja Mia Möller » 06.06.2005 23:06

Nyt 12-vuotiaalla Hilmalla oli nuorena pitkät juoksuvälit, vuosi ja ylikin. Astutettiin kolmevuotiaana ja sai pennut. Vanhemmiten juoksut jäivät sitten pois kokonaan, nyt en tarkkaan muista milloin olivat viimeiset mutta monta vuotta siitä on.

Asia ei ole minua haitannut tippaakaan, kun on uros talossa, päinvastoin. Jos sille olisi toisia pentuja suunniteltu, silloin olisivat pitkät välit toki varmaan harmittaneet.

Joskus kuulin eräästä ihan toisenrotuisesta koirasta, jolla oli samanlainen tilanne. Sillä asiaa oli tutkittu enemmänkin, kuulemma hyvin dominoivalla koiralla (jollainen Hilmakin on) voi esiintyä kiimattomuutta. Tästä en itse ole löytänyt mitään faktaa esim. netistä tai kirjoista.

Hilman narttupennuilla on tietääkseni kaikilla normaalit juoksuvälit.Ns. hiljaisia kiimojakin nartuilla esiintyy, voisiko koirasi kohdalla olla kyse tästä?
Mia Möller
 
Viestit: 741
Liittynyt: 25.04.2005 00:06
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Outi Raunetvuo-Penttilä » 07.06.2005 01:01

hiljaista juoksua on tarjonnut selitykseksi myös ystäväni, joka kasvattaa koiria itsekin ja on paremmin perillä näistä asioista kuin minä. meillä on sitten tosi hiljaisia, kun ei mistään saa mitään kiinni :) ei sen väliä kyllä, koska ei tosiaan ole mitään pennutussuunnitelmiakaan. kunhan vaan olotila ei olisi haitaksi Helmille, niin meille ihmisillehän se on vaan helpotus, kun ei tule kiimaan. voi olla että tilanne muuttuu, kun saa kohta narttukaverin, niin sitten varmaan peesaavat toinen toisiaan, luulisin.
Outi Raunetvuo-Penttilä
 

vanhan nartun juoksut

ViestiKirjoittaja Anne.Ståhl » 05.09.2005 12:52

Hei! Minulla on asiasta jonkin verran kokemusta mutta, lisätietoa kaipaisin kun odotan 8v. juoksuja , ne on 2kk. myöhässä...(EI odota pentuja!) voivatko ne loppua aivan yhtä äkkiä? voiko väli pidentyä, esim. 2-3kk? sillä on aina ollut säännölliset ja on ollut 2 pentuetta. sen emällä oli myös 2 pentuetta ja eli yli 13v. ja juoksut oli koko ajan säännölliset, loppuun asti. Minulla on myös Japaninpystykorva joka on 11v. (2 pentuetta) jolla on edelleen säännölliset juoksut 4 KK välein :!: :roll: kokemuksia kaivataan...tv. Anne
Anne.Ståhl
 
Viestit: 34
Liittynyt: 05.09.2005 12:29

vanhan juoksuista

ViestiKirjoittaja Sanna Schroderus » 07.09.2005 22:45

Meillä loppui Mona-mummolta juoksut kun se oli 8 vuotta, tammikuussa 3 vuotta sitten sillä oli viimeinen juoksu, ell sanoo että juoksut ei voi loppua joten ajattelin että ne ei sitten enää näy vuotona, oireilee esim.aina keväällä ja syksyllä silleen että merkkailee ja sutii sen jälkeen mutta ei vuoda, mutta myöskään näitten "oireitten" aikana urokset kyllä ei ole siitä kiinnostunut, eli olisiko ne sitten kuitenkin vain yksin kertaisesti loppunut, mene ja tiedä :?
Sanna Schroderus
 
Viestit: 152
Liittynyt: 03.05.2005 15:09
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Johanna Ruottinen » 08.09.2005 00:03

Meillä on nartuilla ollut muutenkin suht pitkät juoksuvälit (10 kk tai joillain reilusti yli vuosikin), ja kun ikää on tullut 8+, ovat juoksut entisestään harventuneet. voi olla puoli vuottakin myöhässä, en minä ainakaan osaa siitä hätäillä. Yleensä alkaa sitten kun joku nuoremmista on juoksussa ja vähän stimuloi toista. Hormoonitoiminnan muuttuminen on täysin luonnollista vanhalle koiralle. Ennemmin huolestuisin jos juoksu tulisi vanhalle koiralle huomattavasti odotettua aikaisemmin, meillä on käynyt 2 kertaa näin ja kyseessä on ollut kohtutulehduksen oireita ja kystia munasarjoissa.
Avatar
Johanna Ruottinen
 
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 18:12
Paikkakunta: Latovainio

ViestiKirjoittaja Anne.Ståhl » 19.10.2005 20:01

Hei! En tiedä kiinnostaako ketään, mutta kerron että nyt sille "mummulle" alkoi juoksut 3kk myöhässä, mutta normaaleilta vaikuttaa... Ilmeisesti se 8v. on sellainen ikä milloin näitä "mummu oireita" alkaa ilmetä. Kohdun poistoa olen harkinnut mutta, katsotaan vielä....
Onkos muilla kokemuksia yli8v. joilla alkaa esiintyä "vanhenemisen" oireita, kun minusta ainakin tuntui että heti kun täytti 8v. alkoi hidastua meno ja vaikuttaa "vanhalle"?
Anne.Ståhl
 
Viestit: 34
Liittynyt: 05.09.2005 12:29

vanhuuden oireista

ViestiKirjoittaja Miisa Saharanta » 19.10.2005 20:23

Nartuista ei ole mitään hajua mutta tuohon vanhenemiseen että meillä vanhemmalla uroksella 11 vuotta oli selkeesti se mistä vanhuuden oireet alkoivat. Ehkä muutama kuukausi ennen mut kuitenkin. Nyt vanhus on jo yli 12v eikä ole oireet juuri pahentuneet. On vaan vähän höppänä ja hutera välillä.
Nuorempi vanhus on nyt n. 10 ja puoli eikä vielä ole vanhuuden oireita havaittavissa..
Sandcastle´sTrustMe"Toivo"
S. SuitsMe"Arvo"
S.ThinkPink"Voitto"
S.AllAboutMe"Esko"
S.TickleMeLittle"Helmi"
S.PopTheQuestion"Chili"
S.TailorMade"Aarre"
MM.SwingOnAStar"Ella"
Ld.BlackBalrog"Osmo"
Avatar
Miisa Saharanta
 
Viestit: 1033
Liittynyt: 31.07.2005 18:48
Paikkakunta: Karkkila (Vihti)

juoksut ja apaattisuus

ViestiKirjoittaja jonna vilkas » 16.01.2006 12:34

Onko muilla sellaisia oireita koirallaan, kun juoksut alkavat koira menee jotenkin apaattiseksi? Kävelee lenkillä pää nuukuksissa, ei leiki normaalisti ja muutenkin "lötkö"?
Meidän vauvalla alkoi vähän aikaa sitten ekat juoksut ja se on ollut vähän ennen-, ja vieläkin apaattinen ja ei normaali. Alan jo vähän huolestumaan tuosta. :cry:
elämä ilman koiraa on kuin elämä ilman hymyä.
Avatar
jonna vilkas
 
Viestit: 121
Liittynyt: 10.10.2005 10:22
Paikkakunta: Vantaa 3.8.09 lähtien

ViestiKirjoittaja Tanja Pehkonen » 16.01.2006 14:16

En nyt osaa sanoa kuinka tavallista on, mutta ainakin teidän tyttösen äitimuori , joka asustaa meillä on ihan samanlainen. Eli ennen juoksuja ja niiden aikaan ¨masentuu¨ja on muutenkin kummallinen...lieneekö sitten joku sukuvika.. :roll:
Tanja Pehkonen
 
Viestit: 5
Liittynyt: 11.05.2005 17:29

ViestiKirjoittaja Tanja Kuisma » 16.01.2006 15:46

Onhan noilla koirillakin kaikenlaisia PMS-oireita. Vanhin koirani (leikattu pari vuotta sitten) alkoi "tehdä" juoksua jo muutama kuukausi ennen tippaamisen alkamista ja merkkaili kovasti, vähän ennen juoksun varsinaista alkamista ja juoksun alkuvaiheessa oli kärttyisä ja sai välillä "masennuskohtauksia", loppujuoksu meni poikia katsellessa ja juoksun jälkeen taas pikkaisen laittatti kiukuttamaan ja masentamaan. Tyttärensä on aika samanlainen, mutta tyttärentytär taas oli muutama päivä sitten agilitytreeneissä juoksun ollessa n. 7. päivällä, ja vauhtia ja tarkkuutta löytyi vähintäänkin normaalisti (uroskoirat olisivat voineet häiritä menoa, koska niitä Sirkan pitää ajaa takaa ja piipittää kun "päivät" likellä...)

Ja jottei kukaan hermostu, niin meidän seurassa juoksuiset saa käydä treeneissä, ajatuksena lienee se, että uroksilla ei saisi hermo ja keskittyminen pettää isommistakaan hajuhaitoista (joita voi olla myös kisoissa) :wink:
Avatar
Tanja Kuisma
 
Viestit: 69
Liittynyt: 01.05.2005 23:29

ViestiKirjoittaja Heidi Malmivaara » 16.01.2006 23:19

Meillä Millalla on juoksut yllä kuvatun kaltaisia. PMS-oireet alkavat jo parisen kuukautta ennen juoksua ja silloin on aivan turha edes yrittää tottista. Merkkailu alkaa jo tuolloin. Sitten tulee pieni tasanne vaihe, jolloin merkkailu on vähemmällä alkaen sitten taas jokusen viikon ennen juoksua taas uudelleen. Korvat on todella hukassa, sellaista ärtymistä kovasti. Juoksujen alkupäässä on kovin leikkisä ja hyväntuulinen. Vähän ennen parhaita päiviä aletaan rauhoittua, mutta toisaalta lenkillä mennään sata lasissa ja vingutaan kaikelle liikkuvalle. Melko heti juoksujen jälkeen ja vielä parisen kuukautta sen jälkeen ollaan mieli maassa. Innostuu kyllä treeneissä kivasti ja tekee mielellään, mutta tavallisessa arjessa on tosi apaattinen. Kun ollaan juoksujen välissä, on koira melko normaali, ihana itsensä.

Olenkin ajatellut, että jos ja sitten kun Millalle ei enää tehdä pentujakaan, niin kohtu todennäköisesti tullaan leikkaamaan pois. Lähinnä Millaa itseään ajatellen, jotta sen olisi helpompi olla. Sanoisin, että Milla on muutenkin keskivertoa seksuaalisempi otus.

Peppin juoksuista ei ole suurempaa kokemusta vielä, toisia juoksuja vasta odotellaan alkavaksi hetkenä minä hyvänsä. Korvat on kyllä silläkin nyt hieman hukassa ja viihtyy enemmän omilla reissuillaan metsälenkeillä, samoin hajujen merkitys on korostunut.
Pkcn Irokon The Shining "Merkki"

Sydämen sopukoissa ja muistoissa:
Pkcn Suvinuoskan Anastasia "Milla"
X-rotu Mellu (pystykorva-labbis-hirvikoira-ajokoira mix)
Pkcn Snowpaw Purple Angel "Peppi"

peppermillscollies@gmail.com
http://www.peppermillscollies.com
Avatar
Heidi Malmivaara
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 25.04.2005 15:57
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja jonna vilkas » 17.01.2006 09:54

Taitaa juu olla sukuvika sitten. :roll:
Eilen Mana oli ihan normaalilla päällä, mutta illalla taas näki painajaisia kun nukkui. Kauhea vinkuna ja ulina ja kun menin rauhoittelemaan oli ihan pökertyneen näköinen. Nämäkin on alkaneet tämän juoksun yhteydessä. :cry:

On se niin vaikeaa kun oma vauva kasvaa isoksi. huoh.
Mutta helpottavaa tietää, että muillakin on samoja vaivoja.
elämä ilman koiraa on kuin elämä ilman hymyä.
Avatar
jonna vilkas
 
Viestit: 121
Liittynyt: 10.10.2005 10:22
Paikkakunta: Vantaa 3.8.09 lähtien

ViestiKirjoittaja Noora Talvilinna » 19.01.2006 14:45

Meidän mummi huutaa kuin päätä leikattais nyt kun on parhaat päivät päällä. Ei malttais millään rauhoittua, vaan pitäis koko ajan päästä pihalle naapurin rotikkaa moikkaamaan. :roll: Jonkun verran kärttyisyyttä oli ilmassa viikko-kaks ennen juoksun alkua. Ja vuosia sitten Simpukalla oli valeraskauksia, jotka ovat vanhemmiten onneksi jääneet pois. Simpukka teki aina pesän eteiseen kenkätelineen eteen ja kantoi suussaan "lilla-toukkaa", sellaista pientä kumista toukkaa. Ei syönyt, kun ei voinut vauvaa maahan laskea jne.

Pipsalla on hermot kireällä juoksun aikana, ei siedä muita koiria ja autojen, moottoripyörien ym. jahtaus alkaa. Muuten ei autoja paimenna, mutta juoksun aikaan sitäkin enemmän. Tuntuu, että Pipsalla vaan kierrokset lisääntyy ja tekemistä pitäis olla monin verroin enemmän.
Avatar
Noora Talvilinna
 
Viestit: 197
Liittynyt: 25.04.2005 10:33
Paikkakunta: Hki

Juoksu asiaa

ViestiKirjoittaja Sanna Schroderus » 16.05.2006 15:16

Ihan tällaista haluaisin tiedustella että mihin aikaan on alkanut "MYÖHÄISET" juoksut, eli tarkoitan ekaa juoksua joka on alkanut ehkä tavallista ja odotettua myöhempään?

Kertokaa ikiä jotta minä en saisi hermo romahdusta vaan jotain lohtua asiaan :-D

Eli minulla 12kk 2vk oleva pk tyttö, jonka siskot tuli eka juoksuun kaikki alle 10kk ja 10kk:n iässä ja emänsä edelliset tytöt oli kaikki 8-10,5kk:n iässä eka juoksussa ja emä itse oli 10kk iässä juoksuttelemassa. :roll:

Ystävällisin terkuin Sanna Komulainen
"Koirat on ainut olio maan päällä, joka rakastaa sinua ennemmän kuin itseään"
-Josh Billings-
Sanna Schroderus
 
Viestit: 152
Liittynyt: 03.05.2005 15:09
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Jannica Joelsson » 16.05.2006 15:56

Meidänkin tytölle alkoi juoksut yli vuoden ikäisenä. Joten väittäisin että no hätä :D Se on tietysti yksilöllistä mutta luulen myös että koira joka kehittyy hitaasti saa myös juoksun myöhemmin. Ja koiran kehitykseen pystyy ruualla vaikuttamaan.
"All knowledge, the totality of all questions and all answers is contained in the dog" Franz Kafka
Avatar
Jannica Joelsson
 
Viestit: 531
Liittynyt: 13.05.2005 12:21
Paikkakunta: Kirkkonummi

ViestiKirjoittaja Sanna Schroderus » 16.05.2006 18:21

Joo, neiti on hitaasti ja hyvin tasaisesti kehittynyt, tammikuusta saakka on koirat olleet barffilla ja sitä ennen olivat nappula, puuro ja liha linjalla.

Nooh, odotettaan:)
"Koirat on ainut olio maan päällä, joka rakastaa sinua ennemmän kuin itseään"
-Josh Billings-
Sanna Schroderus
 
Viestit: 152
Liittynyt: 03.05.2005 15:09
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Riitta Korhonen » 16.05.2006 23:16

Meidän nahkaneiti D. Donna Rosita oli myös 1v 2 kk kun teki ekan juoksun. Sen jälkeen tasaisesti vain kerran vuodessa.
Avatar
Riitta Korhonen
 
Viestit: 266
Liittynyt: 25.04.2005 16:44
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Jannica Joelsson » 16.05.2006 23:21

Täälläkin barffailaan ja luulen että sillä on osuutta asiaan :!:
"All knowledge, the totality of all questions and all answers is contained in the dog" Franz Kafka
Avatar
Jannica Joelsson
 
Viestit: 531
Liittynyt: 13.05.2005 12:21
Paikkakunta: Kirkkonummi

ViestiKirjoittaja Sanna Schroderus » 16.05.2006 23:45

No sillä barffilla kyllä voi sit olla osuutta, muut siskot olivat nappula/puuro/liha ruualla ja yksi jolla tuli 11,5kk:n iässä on myös ollut barffilla ja alusta saakka, eli sillä tuli muita myöhemmin ja on ollut hidas kehittymään muutenkin.

Mites sitten tällaiset kehitys kaudella sattuneet "lauman hajoamiset" voisiko vaikuttaa? Eli lauaman johtaja nukutettiin kun neiti oli 7kk ja sitten kun oli 8kk vanha niin meidän vanhin koira lähti reissuun 3 kk:ksi.
Ajattelin itse että näilläkin voisi olla osuutta, mut tiedä sitten.

Itselläkin tuli mieleen että jos juoksu tulee nyt myöhemmin niin tulisikko tuo sitten jatkossa kerran vuodessa, mutta tuollekaan ei varmaan mitään sääntöä.
"Koirat on ainut olio maan päällä, joka rakastaa sinua ennemmän kuin itseään"
-Josh Billings-
Sanna Schroderus
 
Viestit: 152
Liittynyt: 03.05.2005 15:09
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Jannica Joelsson » 17.05.2006 10:34

Miksei lauman hajoaminen voisi vaikuttaa, mutta luulisi että se vaikuttaisi toiseen suuntaan, eli jos hän nyt kokee olevansa "vanhempi" laumassa niin pitää myös kehittyä! En tiedä, pelkkä arvaus :) Onko teillä kotona enemmänkin narttuja?

Meidän tytön toinen juoksu tuli kyllä tarkkaan puoli vuotta myöhemmin, taisi katsoa kalenterista :-D
"All knowledge, the totality of all questions and all answers is contained in the dog" Franz Kafka
Avatar
Jannica Joelsson
 
Viestit: 531
Liittynyt: 13.05.2005 12:21
Paikkakunta: Kirkkonummi

ViestiKirjoittaja Sanna Schroderus » 17.05.2006 11:25

Juu, emänsä on meillä jonka yli Rita "käveli" puol vuotiaana... ja sisko puoli asuu nykyään isälläni kun Rita alkoi sitäkin kiusata, sehän tässä niin outoa onkin kun näyttää että neito vetää tuota laumaa ja on käytökseltään hyvin korrekti ja aikuinen, mutta noup juoksua:(

Pojista vanhempi joka ymmärtää jotain tyttöjen päälle niin on alkanut odottaa Ritan takana kun neiti pissii, eli kait se ainakin alkaa tuoksua tai jotain...tiedä sitten.

Mutta kiitos näistä ajatuksista, kait tämä tilanne toistaiseksi vielä on normaali :D Olen vaan aina hysteerinen "ihan pikkusen" :-D
"Koirat on ainut olio maan päällä, joka rakastaa sinua ennemmän kuin itseään"
-Josh Billings-
Sanna Schroderus
 
Viestit: 152
Liittynyt: 03.05.2005 15:09
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Eija Kotka » 17.05.2006 12:21

Meiltä löytyy myös näitä myöhään juoksunsa aloittaneita, joista osalla menee "suvuittain" osalla taas ei.

Eli Rean eka juoksu 1v 1 päivä ja tyttärensä Siirin eka juoksu muutama viikko vajaa 1v:n iässä. Realla väli myös pitkähkö noin 10kk, kuten omalla äidilläänkin kuulemma oli. Siirin väliä ei vielä tiedä. Tässä tapauksessa siis voisi mennä suvussakin tuo taipumus.

Päinvastoin oli sitten taas meillä Anniella jolla alkoi juoksu 1v 1 kk iässä ja väli 11kk seuraavaan. Tämän siskoista ainakin kaksi on aloittaneet juoksunsa huomattavasti paljon aikaisemmin n. 8-9kk iässä.
Avatar
Eija Kotka
 
Viestit: 495
Liittynyt: 25.04.2005 10:21
Paikkakunta: Porvoo

ViestiKirjoittaja Åsa Wilkman » 17.05.2006 22:57

Fridalleni tuli ekat juoksut 1v1kk iässä, seuraavat kyllä 9kk päästä mut sen jälkeen ovat tulleet kerran vuodessa.
Toinen narttuni (ei collie) oli 8kk kun ensimmäiset juoksut tuli ja sen jälkeen väli on ollut 7kk. Saa nähdä siirtääkö talvipennut seuraavia juoksuja. Sinänsä helpompi jos molemmat "juoksisivat" kerran vuodessa koska laumaan kuuluu poikiakin.
Ja "sekaruokinnalla" ovat.
Åsa

*Somewhere over the rainbow skies are blue, and the dreams that you dare of dream really do come true.*
Avatar
Åsa Wilkman
 
Viestit: 627
Liittynyt: 25.04.2005 00:20
Paikkakunta: Porvoo

ViestiKirjoittaja Katri Leikola » 17.05.2006 23:03

Trulli oli muistaakseni 14 tai 15 kk kun eka juoksu tuli, ja juoksuväli ollut 11-12 kk sen koommin. Harrastuskoiralle ideaali!
Katri Leikola
 
Viestit: 1512
Liittynyt: 14.04.2005 16:37
Paikkakunta: Tottijärvi

Seuraava

Paluu Terveys, jalostus ja luonne.Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä

cron