virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

virtsatietulehdukset ja muut virtsaongelmat

ViestiKirjoittaja Susanna Wallin » 10.07.2005 19:58

MEidän neitosella on paha virtsatietulehdus nyt jo toiseen kertaan, eka oli helmikuussa ja nyt toinen. Virtsan ph 8, kiteitä ja verta.
Koira alko oireilemaan vasta eilen illalla, soitin saman tien päivystävälle ja tänä aamuna päästiin sitten lääkäriin.
epäilevät virtsakiviä, onko kellään tietoa onko yleisiä collikoilla, eläinlääkärin mukaan olisi.
Sehän saattaa olla perinnöllistäkin (virtsakiviin taipumus), koira on sijoitettu ja tarkoitus astuttaa. Mutta kannattaisikohan kuitenkaan?
Ja muuten, mikä on virtsan normaali ph arvo?
Susanna Wallin
 

ViestiKirjoittaja Heidi Malmivaara » 10.07.2005 22:53

Meillä oli Millalla viime kesänä virtsaKITEITÄ pissassa, jotka siis ovat kivien esiasteita. Yhdistän tuon kyllä selkeästi erääseen ruokaan. Vaiva alkoi samoihin aikoihin kuin ruokakin ja loppui kun ruokakin loppui. C-vitamiinin syöttö oli hoitona ja tietty ruuan vaihto. Riippuu tosin kivien ja kiteiden laadusta (pissanäytteen tutkimisella selviää laatu ainaskin kiteissä), pitääkö niitä hapattaa vai ei. C-vitamiini muistaakseni teki pissan happamammaksi jolloin niitä kiteitä ei enää tullut.
Pkcn Irokon The Shining "Merkki"

Sydämen sopukoissa ja muistoissa:
Pkcn Suvinuoskan Anastasia "Milla"
X-rotu Mellu (pystykorva-labbis-hirvikoira-ajokoira mix)
Pkcn Snowpaw Purple Angel "Peppi"

peppermillscollies@gmail.com
http://www.peppermillscollies.com
Avatar
Heidi Malmivaara
 
Viestit: 1660
Liittynyt: 25.04.2005 15:57
Paikkakunta: Turku

8vko pennulla virtsatietulehdus

ViestiKirjoittaja Susanna Helin » 29.07.2005 18:40

Meidän 8vko collienaperolla on virtsatietulehdus. Tulin tänään parin tunnin poissaolon jälkeen kotiin ja ulkona nappula kyykkäsi pissalle puolen minuutin välein, tippoja vain sai aikaiseksi kun oli jo poissaollessani liritellyt sisälle isot lammikot. Eläinlääkäri antoi puhelimessa reseptin, totesi vain että ovat niin kovin yleisiä narttupennuilla nämä virtsatietulehdukset.

10 päivän kuuri on nyt aloitettu (Ditrim). Madotus jää meiltä nyt väliin kun yhtä aikaa ei voi kuulemma antaa. Toivottavasti tuo antibiootti ajaa edes vähän samaa asiaa, se kun tappaa tehokkaasti suolistosta omatkin "hyvät" bakteerit...

Onko jollakulla kokemuksia noin pikkuisen pennun antibioottikuurista? Murehdin jo heti voiko se vaikuttaa pennun oman vastustuskyvyn kehittymiseen kun joutuu jo noin pienenä kuurille.

Syy tulehdukseen on melko varmasti sateinen keli yhdistettynä meidän jääkylmään kivilattiaan (kesällä ei juuri lattialämmitys ole päällä). Lisäksi tuo pentu on noin pieneksi jo tosi paksuturkkinen ja hakee sisälläkin aina kylmimpään nukkumapaikkaan. En oikein ole osannut kuivata pentua kunnolla kun on tultu märältä nurmikolta sisälle, nuo meidän aikuiset kun on aina kuivuneet ihan itsestään, tassuja vain on pyyhitty. Harmittaa vietävästi.
Susanna Helin
 

ViestiKirjoittaja Tanja Ristolainen » 29.07.2005 19:01

Totta on, että pikkupentu voi vilustua kesähelteelläkin, jos on märkänä pitkään. Pennun lämmönsäätely ei ole vielä tuossa iässä samanlainen kuin aikuisella, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Pissatulehdukset ovat pennuilla ja nuorilla koirilla suhteellisen yleinen vaiva, joihin antibiootit tehoavat hyvin.

Meillä oli yksi pentu keväisen loska-ajan pentuja, eli tuli meille maaliskuun loppupuolella, jolloin vielä paikoin satoi räntää, mutta paikoin oli sulaa. Tuo pentu sitten tietenkin napsi suuhunsa kaikenlaista kivaa, mitä lumen alta paljastui. Siitä se sai aikamoisen ripulin, ja antibioottikuurinkin. Tai itseasiassa kaksi, kun ensimmäinen oli liian 'mieto', ja kasvattajan neuvosta pyysimme ell:ltä sitten 'suolistoantibioottia', joka tehosi heti ensimmäisestä pilleristä alkaen. Tuon koiran kohdalla ei ainakaan nuo pikkupentuna syödyt kuurit ole vaikuttaneet sen vastustuskykyyn mitenkään. Kertaalleen on ollut antibioottikuuri sen jälkeen, sekin uimavedestä tulleen nielutulehduksen vuoksi. Juuri tuossa laskeskelin, että alkaa tulla neljä vuotta siitäkin, ja ei ole sen koommin lääkärillä ollut. Vatsa on terästä ja koiran yleisterveys siis erittäin hyvä ollut nämä vuodet. Koira on jo ehtoopuolella, joten jos olisi nuo kuurit vaikuttaneet, olisi se varmaan jo näkynyt näinä vuosina. Näin siis meillä pentuna pari kuuria syönyt :D

Niin, meidänkin pennulla siirtyi sekä madotus, että rokotuskin. Kannattaa antaa jotain vatsaa rauhoittavaa kuurin aikana. Maitohappobakteereita voi antaa antibioottikuurin yhteydessä.
Tanja Ristolainen
 

ViestiKirjoittaja Johanna Ruottinen » 30.07.2005 16:28

Voi pientä Ruutia :( Toivottavasti vaiva menee pian ohi!

Kyllähön noita antibiootteja tosiaan joskus annetaan ihan alle luovutusikäisillekin pikkupennuille, joten en uskoisi siitä mitään vaaraa olevan. Jos esim maha menee löysälle lääkkuurin aikana niin Tehobakt on hyvä apu.
Avatar
Johanna Ruottinen
 
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 18:12
Paikkakunta: Latovainio

ViestiKirjoittaja Salla Perkkiö » 30.07.2005 16:41

Meidän saksanseisojatytöllä hoidettiin pissatulehdus suunnilleen saman ikäisenä, ihan pienenä siis! Mitään ongelmaa ei ole jatkossa ollut ja tulehdus jäi ainokaiseksi - johtui todennäköisesti olosuhteista matkalla Saksasta Suomeen...

Vaikkei antibiootti koskaan mikään kiva juttu ole, niin oman kokemuksen mukaan (erityisesti) pennuille pyritään valitsemaan se mahdollisimman suppeakirjoinen ja "mieto" antibiootti kaiken maailman resistenssi- yms. ongelmien takia joten varmaan voi olla ihan huoletta mielin :). Kuurit ei edes onneksi tavallisesti ole kovin pitkiä tuohon vaivaan! Eikä se madotuskaan siis kovin paljoa varmaan myöhästy.

S
Salla Perkkiö
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.05.2005 13:30
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Salla Perkkiö » 30.07.2005 16:46

Niin ja piti vielä lisätä, että tuo sulfa, mitä Ditrimissä on - on oman käsitykseni mukaan niitä "suolistoystävällisimpiä" antibiootteja mitä löytyy.
Salla Perkkiö
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.05.2005 13:30
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Susanna Helin » 30.07.2005 23:41

Voi ihana miten rohkaisevia vastauksia täällä saa! Taidan lakata murehtimasta kun teillä on ollut noin hyviä kokemuksia.

Ruutiruu on jo aika hyvässä kunnossa, se jatkuva kyykistely loppui jo eilen illalla, onneksi nuo antibiootit tehoavat nopeasti. Tänään se on vielä pissannut useamman kerran kun ollaan pihalla, ja sisälle tulee lammikoita useammin kuin aiemmin. Mutta reipas se on, pentele sai melkein turpiinsa Kisseltä kun meni viemään siltä häränhäntää suusta... Uskoi sentään kun siskolikka murisi vertahyytävästi :wink: Maha sillä pelaa ihan normaalisti, mutta kaivetaan tehobaktit jääkaapin periltä varalle.
Susanna Helin
 

ViestiKirjoittaja Anna Kaisa Miettinen » 05.08.2005 11:55

Eilen käytiin lääkärissä hakemassa lääkekuuri virtsatietulehdukseen. En kyllä tajua mistä kolme kuukauden ikäinen pentumme olisi sen saanut, tosin tykkään nukkua vatsallaan takajalat levällään lattialla. Lattia ei ole kylmä, mutta ei kyllä kamalan lämminkään. En muista, mutta saattoi maanantai iltana maata parvekkeen betonilattialla vähän aikaa. Tyttö menee sinne aina vaivihkaa puremaan poikaystävän polkupyörää kun yritän huushollia tuulettaa. Meidän Schnappi. :-D

Maanantaina käytiin ottamassa rokote ja seuraavana aamuna huomasin, että lattia oikein lainehti pissistä. Seurasin tilannetta ja se näyttikin jo seuraavana päivänä normalisoituneen, mutta taas toissa yönä oli koko lattia märkänä. Lueskelin kirjoita ja foorumeilta millaisia oireita toisilla oli ollut... näiden mukaan pennun olisi pitänyt periaatteessa koko ajan kyykistyä ja tehdä pieni lammikko, pissan olisi pitänyt olla sameaa ja jopa hieman punertavaa, joskus pentu jopa saattaa itkeä, kun kyykistyy. Meillä taas tuli iso lammikko harvakseltaan, mutta kuitenkin useammin kuin normaalisti. Ei itkenyt kertaakaan eikä ollut virtsa sakeampaa tai punertavaa. Aika tarkkana sai siis olla, vaikka melkein osasin odottaa, ettei tuo meidänkään tyttö varmaan virtsatietulehdukselta pysty välttymään.

Nyt on lääkkeet ja eipä ollut viime yönä tullut yhtään lätäkköä sanomalehtivesssan. Että jospa se tuo sisäsiisteyskin tästä :wink:
Että tällaisia kokemuksia meillä.
Avatar
Anna Kaisa Miettinen
 
Viestit: 75
Liittynyt: 03.08.2005 13:28
Paikkakunta: Lieksa

pissassa verta, missä vika?

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 18.03.2008 21:30

No niih, mulla ei koirilla aiemmin olekaan ollut mitään ihmeellistä vikaa. joten kai se oli korkea aika. Eläinlääkäri on varattu tiistaiksi mutta ajattelin kysellä, jos jollakulla olisi ehdotuksia mikä meidän neitiä vaivaa.

Eli hänellä oli juoksu marraskuussa. Helmikuussa huomasimme pissassa verta ja oletimme olevan taas jostain kumman syystä uusi juoksu. No, ei sen kummemmin tiputtanut tai nuollut itseään eikä tuo uroskaan ole siitä ollut ylenpalttisen kiinnostunut. Eikä verta ole juurikaan näkynyt. Mutta pitkin tätä 6 vk jaksoa silloin tällöin on pissassa huomattu tippa verta. Vaikea havaita muutoin kun ei ole ollut tuota lunta maassa. Samaan aikaan neiti alkoi pissaamaan sisälle vaikka aiemmin on jaksanut odottaa ihan hyvin. Ja nyt parin viime viikon aikana on alkanut hajottaa paperitavaraa (esim tyhjiä polttoa odottavia pahvipakkauksia) yksin ollessaan. Ja kuten jo sanoin, verta on näissä pissoissa silloin tällöin n. 1cm läntti.

Muutoin koira on ja käyttäytyy täysin normaalisti, syönti on mennyt nirsommaksi.

Veikkauksia? Pissatulehdus, valeraskaus (voiko oireilla näin?), kohtutulehdus, hormonihäiriö?
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Anu Tuomanen » 18.03.2008 22:37

Meillä epäiltiin virtsakiviä, mutta olikin vaan niin raju pissatulehdus. Lääkkeillä meni ohi eikä ole sen jälkeen ollut ongelmia.
Avatar
Anu Tuomanen
 
Viestit: 381
Liittynyt: 10.02.2006 20:27
Paikkakunta: Vihtavuori

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 18.03.2008 22:56

Siihen päin itsekin olen kallellaan, vaikkei tuo pissaakaan kamalan usein. Tosin yölläkin on kerran käytävä, mitä mielestäni ei ihan noin säännöllisesti ennen ole tarvinnut käyttää. Samoin pissa haisee älyttömän voimakkaalle.
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Minna M-Lehti » 18.03.2008 23:08

Meillä oli virtsakiteitä, jotka aiheuttivat veren virtsaan. Tosin verta ei silmällä nähnyt. Eli verta voi pissassa olla, vaikka ei pissa olisikaan punaista.

Voi olla pissatulehdus tai jotain muuta. Tutkia ja lääkitä ainakin kannattaa, jottei etene munuaisiin.
Avatar
Minna M-Lehti
 
Viestit: 379
Liittynyt: 03.03.2007 17:38
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 19.03.2008 11:01

Tuo on tosiaan aika vähäistä tuo veri, lähinnä vain pieni klöntti silloin tällöin, ei siis edes joka pissassa. Kyseessä on 1,5 v narttu. Voisko noita kiteitä olla jo noin nuorella, jotenki aina yhdistäny sen vanhempiin koiriin. Pissatulehdus voisi olla, voiko sen saada samoin kuin ihminen (takapuoli kylmettyy :) )? Tiedän kyllä että bakteerit sen aiheuttaa, mutta voisiko kylmä betoni olla syyllinen (istuu usein terassilla).
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Anu Tuomanen » 19.03.2008 11:11

Voi olla nuorellakin koiralla. Meidän tapauksessa pentu oli vasta 4 kk. Nyt muistankin, että sillähän oli niitä kiteitä. Käytin pissakokeessa kolmen viikon välein ja puoli vuotta piti syöttää erikoisruokaa. Pennulla ei kylläkään veri ollut "näkyvää". Aikaa on kulunut yli kolme vuotta, eikä pissatulehduksia ole ollut.
Avatar
Anu Tuomanen
 
Viestit: 381
Liittynyt: 10.02.2006 20:27
Paikkakunta: Vihtavuori

ViestiKirjoittaja Tiina Hasu » 19.03.2008 11:20

Raju virtsatie infektio voi oireilla noin. En halua pelotella mutta Ompun virtsarakon kasvain oirehti juuri noin. Veri hyytymiä ja verta tuli virtsassa.
Tosin sinun koirasi on käsittääkseni nuori ja meidän vanha joten kasvaimen riski on teillä hyvin pieni, joten eiköhän se ole raju infektio, ja koira saadaan oikeilla antibiooteilla terveeksi :D
Avatar
Tiina Hasu
 
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 23:48
Paikkakunta: Mäntsälä

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 19.03.2008 11:41

Ei varmaan kovin raju tulehdus ole, kun koira on muutoin ihan pirteä itsensä. Mut hyvä vähän etukäteen tietää, mikä on se todennäköisin vaihtoehto. Taidan yrittää ottaa sen pissanäytteen tiistaiaamuna. Sitä sietää varmaan harjoitella nyt pääsiäisen pyhinä... :lol:
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Tiina Hasu » 19.03.2008 19:02

Jos koiralla on virtsatie infektio niin varmaan kannattaa viedä mahd. pian lääkäriin pissanäytteen kera. Muutoin tulehdus voi edetä munuaisiin ja sitten on jo vaikeampi hoitaa :shock:
Avatar
Tiina Hasu
 
Viestit: 465
Liittynyt: 29.05.2005 23:48
Paikkakunta: Mäntsälä

ViestiKirjoittaja Satu Nurmikari » 19.03.2008 23:03

Herttileeri, jos on yhtään epäilystä virtsatieinfektiosta niin lääkäriin, mars! Jokainen voi kuvitella joutuvansa omalla kohdallaan kärvistelemään kivuliaassa virtsatietulehduksessa päiviä, ei varmaankaan kovin toivottu tilanne... Ja tietenkin mitä pidempään viivytellään, sitä suuremmaksi kasvaa riski tulehduksen leviämisestä ylöspäin munuaisiin.
Avatar
Satu Nurmikari
 
Viestit: 74
Liittynyt: 11.04.2006 13:35
Paikkakunta: Orimattila

ViestiKirjoittaja Johanna Ruottinen » 19.03.2008 23:37

Jos koira oireilee juomalla pissaamalla usein ja pissan mukana tulee verta, tulehdus ON jo vakava!! Virtsatietulehdus voi kyteä kroonisena jopa kuukausitolkulla ilman että koira oireilee juurikaan, eikä verta ole ollenkaan näkyvissä. Ainoa vihje voi olla se että aamuisin mennään hiukan kiireemmin pissalle ulos päästessä tai pissataan useammin lenkillä. Silti tulehdus PITÄÄ hoitaa ja ottaa kunnollinen bakteeriviljely virtsanäytteestä jos on epäilystä mistä kyse. Oikea antibiootti auttaa muutamassa tunnissa niin että koiran olo helpottuu ihan silminnähden, väärä kenties ajaa tulehdusta alas sen verran että näkyvät oireet helpottavat muttei pysty poistamaan bakteereja virtsateistä kokonaan jolloin tulehdus helposti kroonistuu ja siitä tulee entistä vaikeampi nitistettävä.
Avatar
Johanna Ruottinen
 
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 18:12
Paikkakunta: Latovainio

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 20.03.2008 10:10

Joojoo :) .
Koira pissaa kaksi kertaa lenkillä ollessaan, onko se nartulle liian usein :shock: ? Yön jälkeen aamulla ei ole sen kiireempi ulos kuin koskaan aiemminkaan.
Ei juo yhtään sen enempää kuin ennenkään.
Koira ei "kärvistele" eikä millään lailla oireile että olisi yhtään kipeä missään vaiheessa, vaan on reipas iloinen itsensä.
Verta ei ole läheskään joka pissassa, vain silloin tällöin pieni klöntti.

En ala viemään koiraa tuntemattomille eläinlääkäreille 100 km päähän, joihin en voi luottaa. Vien mielummin omalle tutulle lääkärille 40 km päähän, jonka hyväksi tiedän. Aika on varattuna tiistaille klo 10.15. Ensimmäinen päivä kun on auki pääsiäisen jälkeen.

Olen melkoisen varma että koira pärjää ihan hienosti vielä pari päivää, kun on täysin samassa kunnossa kuin on ollut koko tän 6 vk. Tietenkin vien sen lääkäriin, mikäli kunnossa tapahtuu mitään erikoista. Kyseessä ei kuitenkaan ole saaliseläin, joka peittelisi kipuaan, joten koirasta näkee huomattavasti helpommin onko se oikeasti kipeä vai ei. Hiirestä pitää vaan arvailla (näitäkin meillä).

Nyt kun saitte minut ärsyyntymään nipotuksella :evil: , kertokaapa miten saan sen pissanäytteen??? Koira ei pissatessaan laske ihmistä lähelle (ei ole koskaan laskenut). Hän on tottunut tekemään omassa rauhassa ilman häiriöitä :-D ja lopettaa pissaamisen heti, jos siihen menee kurkkimaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen eikä toinenkaan koirani (eikä edes kolmas), joten olen tottunut seuraamaan koirien elkeitä ja olemuksia. Tälläinen on vain toinen kerta kun peräpään kanssa on ongelmia (eka oli kun yhden nartun juoksu ei loppunut ajallaan, vaan jostain syystä kesti 5 viikkoa kolmen sijaan, enkä silloinkaan hysteerisenä juossut heti eläinlääkärille).
Mä en vaan jaksa hysteriaa, ihmisiä jotka juoksuttavat elukkaa heti lääkäriin, mikäli se kaksi tuntia ontuu jalkaansa tms. Eli ettei itse osata miettiä, miksi näin voi olla vaan ensimmäisenä ollaan kääntymässä sen ns. asiantuntijan puoleen. Sama asia autojen ja lasten kanssa. Mutta ei tästä sit tän enempää tartte keskustella :D

Voihan kyseessä olla ihan hyvin hormonihäiriökin? Varsinkin kun kämpässä on uros, joka yrittää joka päivä astua narttua ympäri vuoden. Olisko mahdollista että stressi on aiheuttanut hormonitoiminnan sekoamisen?
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 20.03.2008 10:15

Kun kirjoitin, että yöllä täytyy käyttää ulkona, tarkoitin sitä että kun arkisin käytän sen aina klo 5 ulkona kun herään töihin, koira tarttee nyt käyttää myös viikonloppuisin samaan aikaan ulkona. Vaikka aiemmin se on mielellään nukkunut vielä siihen aikaan. Tänä aamuna ei sit ollut taas mitään kiirettä pihalle.
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Anna Sinerheimo » 20.03.2008 12:51

Pissanäytteen otossa ujoilta tyttökoirilta mä olen käyttänyt pitkävartista löylykauhaa johon olen teipannut puhtaan sulatejuustopurkin siihen kauha-osan kohdalle. Kansi taskuun mukaan että päästään kotiakin sen näytteen kanssa! Koiraa sitten hihnassa kävelyttäen ja kun se sitten kyykistyy, kauha vaivihkaa pyllyn alle. Pienikin liraus riittää. Tämä on siisti ja helppo tapa - uroskoiralta näytteenotto vaatii jo kehittyneempiä menetelmiä jos aikoo itse pysyä puhtaana :-D
Avatar
Anna Sinerheimo
 
Viestit: 1420
Liittynyt: 22.04.2005 21:20
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Sari Uttula » 20.03.2008 14:05

ööö, siis ostamaan löylykauhaa ja sulatejuustoa :)
Meillä neiti ei tee pissaa hihnassa... tosin harvoin onnistuu ja aina on kehuttu. Johtuisko siitä että 90 % lenkeistä tehdään ilman hihnaa :) Maalla asumisen hyviä puolia. Autoja menee lenkin aikana n. 1 tai 2 kpl, joten ne näkee jo n. 1 km päästä ja ehtii hyvin ottaa siksi aikaa parkkiaseman :-)
Sari Uttula
 
Viestit: 75
Liittynyt: 14.09.2006 14:04
Paikkakunta: Koski tl

ViestiKirjoittaja Minna M-Lehti » 20.03.2008 14:27

Kyllä mä silti kiidän elukan kanssa eläinlääkärille, jos koira alkaa yhtäkkiä pissailemaan sisälle ja sillä on verta virtsassa. En odottele viikkoa edes.. koska ei tosiaan ole leikin asia, jos tulehdus etenee munuaisiin.

Mutta toivotaan ettei ole mitään vakavaa.

Ette kai anna uroksen raiskailla narttua? :shock:
Avatar
Minna M-Lehti
 
Viestit: 379
Liittynyt: 03.03.2007 17:38
Paikkakunta: Pori

Seuraava

Paluu Terveys, jalostus ja luonne.Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä