Ranteiden nivelsiteiden katkeaminen

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Tanja Mäennenä
Viestit: 183
Liittynyt: 06.06.2007 21:08
Paikkakunta: Hollola

Ranteiden nivelsiteiden katkeaminen

Viesti Kirjoittaja Tanja Mäennenä » 17.02.2015 10:18

Jouduin vuosi sitten lopettamaan collieni vain 7-vuotiaana, kun siltä katkesi toisen ranteen nivelside normaalilla metsälenkillä ja toinen oli katkeamassa pian jälkeen. Eläinlääkäri sanoi, että hänen potilaistaan koirani oli vuoden sisään kuudes pk collie, jolla ranteesta oli nivelsiteet katkenneet. Omituinen sattuma oli myös, kun juttelin tuttavani kanssa tästä, kertoi hänkin jo useampi vuosi sitten edesmenneen colliensa katkenneistä ranteiden nivelsiteistä.

Eläinlääkäri sanoi tämän olevan hänen kokemuksensa mukaan ongelma vain pk collieissa, ei nahkoissa. Pehkojen ranteiden rakenne on hänen mukaansa useimmiten paljon heikompi kuin nahkojen. Tätä ennen en ollut koskaan kuullut tällaisesta vaivasta collieilla. Kuinka yleinen vaiva tämä lopulta mahtaa olla? Huomioidaanko sitä riittävästi jalostuksessa? Onko tämä sellainen vaiva, josta ei vain puhuta, jottei sen olemassaoloa tarvitse tiedostaa? Vai onko yhdelle eläinlääkärille sattumalta sattunut näin hirvittävän monta samasta vaivasta kärsivää koiraa lyheyn ajan sisällä?

Avatar
Pauliina Purtilo
Viestit: 230
Liittynyt: 05.05.2008 16:00
Paikkakunta: Huittinen
Viesti:

Re: Ranteiden nivelsiteiden katkeaminen

Viesti Kirjoittaja Pauliina Purtilo » 17.02.2015 18:23

Omalla kohdalla ei ole kokemusta aiheesta, mutta collieilla ainakin pidetään yleisenä vaivana löysiä ranteita, eli ranteen nivelsiteitä sekä nivelkapseleita. Ikääntymisen myötä tuo ranteiden löystyminenhän on suht normaalia, mutta ainakin collieista löytyy jonkin verran koiria, joilla tämä löystyminen alkaa sangen nuorena (5 - 7-vuotiaana, tiedän muutaman joilla jo kolmen vuoden kieppeillä) ja se voi edetä pisteeseen jossa ranteen asento on todella selkeän "epänormaali". Löysät ranteet aiheuttavat usein koiralle kipua ja ajoittaista ontumista. Tämä löystyminen myös lääkärien mukaan altistaa rannetta juuri nivelsiteiden katkeamiselle.

Eli ehkä tuo "collien tyyppivika" elikkäs löysät ranteet selittävät osittain lääkärin kokemuksia? Itse siis tiedän näitä löysäranteisia koiria myös useita ja toki niitä näkee jonkin verran esim. näyttelykehissäkin, joskaan ei tietenkään niitä läheskään pahimpia tapauksia. Todella monet lääkärit tosiaankin sanovat tämän olevan collieilla todella yleinen ongelma, itse en kyllä osaa ottaa tähän kuitenkaan vahvasti kantaa. Tiedän useita koiria (joskin molemmissa karvanlaaduissa) joilla tuota ongelmaa on, mutta en sitten tiedä kuinka paljon enemmän verrattuna muihin rotuihin. Itse en kuitenkaan missään nimessä voi sanoa samaa mitä muutamat lääkärit, että "kaikilla collieilla on heikot ranteet".

Itse en tiedä kuinka vahvasti kasvattajat asiaan puuttuvat jalostusvalinnoissaan. Tietysti on helppo huudelle kun itsellä ei ko. ongelmasta kärsiviä koiria ainakaan vielä ole, mutta sanoisin, että itse ainakin huomioisin asian. Jos koira siis tosiaan ontuisi löysien ranteiden takia jäisi se luultavasti jalostuksen ulkopuolelle ainakin omalla kohdalla. Muista en osaa sanoa, mutta luulisin, että tähän ongelmaan puuttumista vaikeuttaa se, että se usein ilmenee vasta koiran jalostuskäyttöiän jälkeen tai lopulla. Omalla mutulla sanoisin, että ongelma on yleisempi nartuilla joka varmaan viittaisi siihen, että siihen vaikuttaa myös kantoajan painonlisäys sekä luonnollisesti myös se, minkä painoisena koira on elämänsä muutenkin elänyt.
Cpku Siniketun Musta Ruhtinas "Remu" synt. 08.02.2008
Cpkn Serasecret Moonshine Angel "Dara" synt. 08.08.2011
Cpkn Dark Dynasty's Ebony Empress synt. 07.03.2015

Bpgu Grimoire Ikaria Linos Talento "Körmy" synt. 18.02.2010

Vastaa Viestiin