Portaissa kompuroiminen

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
reetaviljanen
Viestit: 2
Liittynyt: 04.02.2014 11:44
Paikkakunta: Tampere

Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja reetaviljanen » 05.02.2014 10:52

En löytänyt vastaavaa aihetta joten kysytäänpä sitten.

Eli äitini vajaa kolmevuotias collieuros Kaapo on yht äkkiä alkanut kompuroimaan rappusissa. Heillä on kotona eteisen ja olohuoneen välissä viiden rapun rappuset. Kaapo on nyt alkanut kaatuilemaan portaissa siten, että jalat vetävät sivuille ja välillä ihan niinkin että maha osuu maahan.
Kysymys kuuluukin voisiko olla jonkinasteinen lonkka/ kyynärvika? Vai mistä tuo voisi johtua? Kyllä se joskus pienempänäkin on portaat vetäissyt vähän miten sattuu kun on ollut vauhti päällä... Vähän kömpelö otus se on, mutta mietityttää miksi nyt yhtäkkiä on alkanut tommosta tekemään. Rappusia ei kuitenkaan ole mitenkään vahailtu yms. että olisivat liukkaammat kuin ennen.
Kaapon lonkat ja kyynärät olisi tarkoitus kuvata tässä keväällä. Sattuuko joku tietämään järjestetäänkö Tampereen alueella lähitulevaisuudessa joukkokuvauksia? :-) Itselläni on whippet ja pari sekarotuista ja olen näistä colliepiireistä vähän erkaantunut vuosien saatossa.

Kiitos vastauksistanne! :-)
Kotona
Whippet Jatzarin Blue Dream "Peppi"
Sakemannimix Aada
Whippet - Pk Collie Kiara

Porukoilla
Pk Collie Seljankan Kaapo-Casanova "Kaapo"

Muistoissa
Pk Collie Siniketun Rivendell "Kalle" <3
Sheltti Apilapellon Tevi "Jekku" <3

Taija Salo
Viestit: 227
Liittynyt: 20.08.2009 15:35

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja Taija Salo » 05.02.2014 12:29

Suosittelen viemään fysioterapeutille, jos liikkumiseen tulee äkisti jotain kummallista. Hyvä fyssari saa paljon selville.
Sweat more in training, bleed less in battle * csku JK3 TK2 BH Goldshimmer I Think Not * cskn AGI3 BH Lubin's Garden Flower * csku Waggawagga * http://ruutanastrategia.vuodatus.net/

reetaviljanen
Viestit: 2
Liittynyt: 04.02.2014 11:44
Paikkakunta: Tampere

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja reetaviljanen » 04.03.2014 14:36

Kiitos vinkistä.

Kaapo oli tänään lonkkakuvauksissa ja kuvat lähti kennelliittoon D/E+... Kompurointi siis johtuu lonkista. cray2: Kyynärät oli terveet. Hieroja on tilattu tälle viikolle, etupään lihakset ovat kuulemma todella kovalla koetuksella ja jumissa.

Seuraavaksi kysäisen että onko täällä porukalla kokemusta tuommoisista lonkista? Kuinka on arki sujunut?
Lääkäri käski lopettamaan palloleikit ja painit muiden koirien kanssa. Myöskin hihnassa lenkkeilyä tulisi välttää. Metsässä vapaana lyhyehköillä lenkeillä saa ja kannattaa käydä.
Kipulääkettä määräsi sekä Cartrophenia 4 kertaa pistoksina nahan alle.

Aika yllärinä tuli kyllä nuo tulokset. tosin ei Kaapo koskaan ole itse autoon hypännyt mutta muussa käytöksessä/ liikkumisessa emme ole mitään huomanneet.
Kotona
Whippet Jatzarin Blue Dream "Peppi"
Sakemannimix Aada
Whippet - Pk Collie Kiara

Porukoilla
Pk Collie Seljankan Kaapo-Casanova "Kaapo"

Muistoissa
Pk Collie Siniketun Rivendell "Kalle" <3
Sheltti Apilapellon Tevi "Jekku" <3

Avatar
Sanna Kinnunen
Viestit: 819
Liittynyt: 25.04.2005 16:59
Paikkakunta: Kokemäki
Viesti:

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja Sanna Kinnunen » 05.03.2014 05:10

Mulla on vanhimmalla nartulla (joka asuu mun äidin luona) E/D lonkat ja on nyt 9v. Hyvin on pärjännyt mutta jos se juoksee pallon tms kanssa niin alkaa töpöttelemään. Hyppää kyllä sohvalle ja sänkyyn sekä autoon kevyesti. Saa koko ajan nivelravinnetta (Cartivet + msn sekä öljyä). Metsälenkit on hyviä ja asfaltti-lenkit on olleet huonoimpia. Kannattaa kuitenkin pitää hyvässä lihaskunnossa. Mulla on myös kotona 12v uros jolla D-lonkat, tosin tulos matalista maljoista ja onneksi nivelrikkoa ei ollut 5-vuotiaana.

Avatar
Riitta Lindström
Viestit: 104
Liittynyt: 25.04.2005 11:37
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja Riitta Lindström » 05.03.2014 23:26

Tosiaan hyvä lihaskunto on tärkeä, uiminen on oiva liikuntamuoto (Tampereen lähettyvilläkin taisi olla nykyään koirauimala?). Liikunta epätasaisilla pinnoilla niin, että koira joutuu käyttämään monipuolisesti lihaksistoaan mutta ei kuitenkaan rasitu liikaa (eli ihan jyrkimpiä kallioita ei kannata lähteä valloittamaan).

Hyvä fysioterapeutti auttaa lihasjumien kanssa mutta antaa myös liikunta- ja jumppaohjeita. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen hoitomuoto on akupunktio, toiset koirat ovat saaneet siitä ihan merkittävää apua, mutta valitettavasti kaikki eivät vastaa hoitoon. Nykyään koirille on mahdollista myös laitattaa tekonivelet, karkea hinta-arvio on 3000e/lonkka ja niitä tehdään ainakin Univet Espoossa, varmasti myös muualla. Itse kun on ihmispuolelta nähnyt miten tekolonkka palauttaa 70-vuotiaalle nivelrikkoiselle liikuntakyvyn, niin uskon että kyseessä on erittäin hyvä hoitomuoto, mutta hinta on tosiaan todella suolainen (eikä ollut tarkoitus tässä kohtaa aloittaa keskustelua siitä, kuinka paljon tai vähän koiran hoitoon pitäisi tai ei pitäisi laittaa rahaa, halusin vain mainita tuonkin mahdollisuuden).

Meillä nivelrikkoisella on ruokana Hillsin j/d, mitä saa eläinlääkäriasemilta ja hyvin varustetuista apteekeista. Joillakin koirilla j/d-ruokavalio on auttanut niin hyvin, ettei Cartrophen-pistoksia ole enää tarvinnut.

Suosittelen käyttämään koiran myös ortopediaan erikoistuneella eläinlääkärillä, saattaa löytyä ihan erilainen arsenaali siihen, miten koiran kipua voidaan vähentää ja oloa parantaa kuin ihan "peruseläinlääkäriltä".

Reija Alasorvari
Viestit: 88
Liittynyt: 17.03.2010 19:37
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja Reija Alasorvari » 15.03.2014 21:26

Mulla on E-lonkkainen pehkonarttu. Suru oli suuri, kun asia tuli ilmi. Minua potuttaa, kun koiran kanssa ei oikein saisi tehdä mitään ja sitten kuitenkin se pitäisi jotenkin pitää kunnossa.

Alva hyppää sohvalle ja sänkyyn kotona omia aikojaan, mutta ennen kuvauksia kun kokeiltiin agilitya ja aloiteltiin pk-hypyn treenailua, niin näki, että se on sille vaikeaa. Makkaran perässä olisi mennyt kyllä niin että leiskahti, mutta muuten... Siihen aikaan toivoin, että se olisi vain sitä, että se on lapanen eikä mikään viettihyrrä. Alva on myös keskiverto koiraa kömpelömpi, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti kompastele tai mitään. Tarkka silmä kuulemma tunnistaa sen liikkeistä vikaiseksi, mä ite en osaa katsoa.

Alva on aika rauhallinen koira jo collieksikin ja olenkin miettinyt, onko se sellainen lonkkien takia. Kun sanotaan, että enkkubullankin luonne on ihmisten mielestä niin mukava siksi, kun sillä on luuston ja terveyden takia liikkumisrajoitteita. Jossain hoidossa tuota voisi käyttää, mutta siinä on järjesteltävää.

Alva saa toisinaan hakea heiteltyä lelua ja painia koirien kanssa, se pitää siitä enkä ole halunnut sitä siltä kieltää. Uimisesta se ei ole pitänyt, mutta viime kesänä se pulikoi pari kertaa ihan vapaaehtoisesti tietyissä olosuhteissa. En ole kovin tyytyväinen tämän alueen ulkoilureittimahdollisuuksiin.

Meillä kuvannut ELL sanoi vain, että jatkakaa eloa samaan malliin kuin aikaisemmin ja ehdotti nivelkapselien syöttämistä. Mulla ei ole vakilääkäriä koiralla ja väliin huvittaa, kuinka ihmiset kertoo hakeneensa eläinlääkäristä koiralle kipulääkkeet tms. Mä koitin asiasta puhua näyttäessäni koirani korvaa yhdelle, se eläinlääkäri ei vastannut kysymykseen ollenkaan, ja toinen ELL taas määräsi nihkeästi kipulääkettä "hankalien aamujen varalle".
pkcn BH Zarecon's Unforgettable "Alva" 5.9.2009

Avatar
Minna M-Lehti
Viestit: 379
Liittynyt: 03.03.2007 15:38
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja Minna M-Lehti » 21.03.2014 18:34

Meiltä löytyy E/D-lonkkainen uros, jolla myös vakava nivelrikko. Koira täyttää kesällä 8v ja on ihan hyvässä kunnossa. Ruokana Acana Adult Dog, lihaa, lohta, öljyä jne., kuuriluontoisesti lisäravinne Arthro Balans Plus (1tbl/pv). Lonkkavikaisen koiran kanssa _pitää_ liikkua, mutta ei remmilenkkejä kovapohjaisilla teillä, vaan mielummin metsäteillä, metsissä ja rannoilla. Koiran on hyvä antaa liikkua oman tahtonsa mukaan useita pieniä lenkkejä päivässä mieluummin kuin yksi pitkä lenkki. Rio saa liikkua metsä- ja rantalenkkien lisäksi omaehtoisesti pihamaalla useita tunteja päivässä. Pallon/keppien heittelyä yritän välttää, koska nopeat jarrutukset eivät kaiketi ole hyväksi lonkille, mutta välillä viskotaan kyllä leluakin, koska Rio siitä niin pitää..

Rio nousee ylös ketterästi, ei ole kankea. Sillä on mahdollisuus valita makuupaikkansa matalasta pedistä, sohvatuolista ja lattiasta. Hyvin usein äijä makaa lattialla ja kuten sanottu, ei onneksi ole ollut ongelmia mm. lattialta ylösnousemisen kanssa.

Avatar
terhipessi
Viestit: 124
Liittynyt: 14.08.2010 16:33
Paikkakunta: helsinki

Re: Portaissa kompuroiminen

Viesti Kirjoittaja terhipessi » 14.03.2015 19:13

Meillä alkanut vanhempi uros kompuroimaan myös alasmennessä ja sillähän on vaivana spondyloosi (+ LTV1)...:/
Black Sara's Original Orion 23.10.2009 "Roxy" http://bsoriginalorion.blogspot.com/
Honey Melon Pinas Amery 25.4.2012"Jedi"
Roxier's Blue Maiden 12.1.2015 "Savu"https://scotfoxs.wordpress.com/

Vastaa Viestiin