Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta?

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Anna Noponen
Viestit: 17
Liittynyt: 10.09.2011 17:58
Paikkakunta: Leppävirta

Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta?

Viesti Kirjoittaja Anna Noponen » 06.02.2013 08:21

Moi,

varasin Ukille ajan kennelyskärokotteeseen, kun on mennyt vanhaksi. Harrastamme aktiivisesti agilityä ja agilityhallilla käy paljon koiria. Siksi ajattelin, että kennelyskärokote on hyvä olla voimassa. Eläinlääkäri kertoi aikaa varatessa, että Uki saa nenään suihkutettavan kennelyskärokotteen. Kyselenkin nyt, onko koiranne saaneet nenään suihkutettavan kennelyskärokotteen/ millaisia kokemuksia on ko.rokotteesta? Viime vuonna nelosrokotteen kennelyskäosuus oli vielä voimassa, mutta Uki sairasti silti kennelyskän :( Eläinlääkäri kertoi viime vuonna, että on niin paljon erilaisia yskäkantoja, että rokote ei kaikilta suojaa.
Skcu Lubins Heart Of Gold "Uki"
Skcu Lubins Just A Gigolo "Kete"

Avatar
Anna Sinerheimo
Viestit: 1420
Liittynyt: 22.04.2005 20:20
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Anna Sinerheimo » 06.02.2013 08:46

Meidän koirille on annettu nenäsuihkeita. Viimeksi kun sitä lääkäriltä kysyin (muut rokotteet olivat vielä voimassa eikä siksi nelosrokotetta tarvittu) niin sanoivat että ovat luopuneet nenäsuihkeen käytöstä ja niinpä annettiin piikki. En sit tullut kysyneeksi miksi suihketta ei enää käytetä siellä, olisko tyyliin joku huonompi säilyvyys tms.?

Ja tosiaan, yskään voi sairastua vaikka rokote olisikin voimassa, niin meilläkin viime talvena. Lettu, jonka yskärokote oli vanhentunut sairasti kuitenkin kaikkein pahimmin, kaksi viikkoa liman köhimistä. Toiset koirat selvisivät paljon vähemmällä.

Maarit Kalke
Viestit: 39
Liittynyt: 13.11.2005 02:53
Paikkakunta: Sipoo
Viesti:

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Maarit Kalke » 06.02.2013 14:27

Olen käyttänyt molempia. Sipoon kunnan eläinlääkärissä on nenäsumutetta. Yskää on niin paljon liikkeellä meillä on köhitty ja pikku pennuille se pahin.
Nenän kautta voi antaa milloin vaan. kennelyskä rokote on voimassa vaan vuoden
no netistä löysin tämmöisen

http://www.pet-ami.fi/?page_id=141
Kennelyskä on virusten ja bakteerin aiheuttama koirien tarttuva hengitysteiden tulehdussairaus, joka leviää pisaratartuntana. Kennelyskää vastaan on saatavilla kahdenlaista rokotetta, injektiona ja nenäsumutteena annettavia. Nenäsumuterokote antaa paremman suojan kuin injektio, mutta sillä on enemmän sivuvaikutuksia, lähinnä flunssaoireita. Nenäsumuterokote voidaan antaa 72 h ennen ennakoitua tartuntariskiä (esim. koiranäyttely).Kennelyskärokotetta suositellaan etenkin lyhytkuonoisille koirille jättiroduille , kroonisia hengitystiesairauksia tai sydänsairauksia sairastaville .Näillä on lisääntynyt riski sairastua keuhkokuumeeseen tartunnan yhteydessä. Rokote uusitaan vuosittain.

Ko. tauteja vastaan on käytössä yhdistelmärokoite (ns. neloisrokote), joka annetaan pentuna kaksi kertaa 12 vko:n ja 16 vko:n iässä. Rokote tehostetaan tämän jälkeen viimeistään vuoden kuluttua ja sen jälkeen 2-3 vuoden välein. Kennelyskärokote on voimassa vain vuoden.

Aira Alamikkelä
Viestit: 40
Liittynyt: 01.02.2012 00:49
Paikkakunta: Oulu

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Aira Alamikkelä » 07.02.2013 00:44

Sekä oma 2,5-vuotias että lainaharrastusnahka 10,5-vuotias ovat viime syksynä saaneet kennelyskärokotteen suihkeena. Kumpikaan ei ole koskaan sairastanut kennelyskää, eivätkä ne mitenkään oireilleet tuosta nenäsuihkeestakaan.
Lisäys: siis viime syksy oli eka kerta, kun laitettiin suihkeena

Harrastan molempien kanssa ryhmissä agilityä ja tokoa maapohjahallissa, joka on ns. puolilämmin noin +5 astetta (lämmitys vain määrättyinä aikoina, ei koko vuorokautta).
cskn Zinkos Queen "Eeda"

Sinikka Alen
Viestit: 132
Liittynyt: 03.11.2009 13:46

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Sinikka Alen » 07.02.2013 15:23

Viime marraskuun lopulla meidän Sara sai ensimmäisen kerran kennelyskärokotteen nenäsuihkeena. Vajaa 2 viikkoa rokotuksesta koira rupesi kakomaan kurkkuaan nuoltuaan tassujansa. Luulin ensin, että sen kurkussa oli karvoja. Kun satunnaista kakomista alkoi esiintyä lähes päivittäin, heräsi epäily kennelyskästä. Kakominen paheni selväksi limaiseksi yskäksi, joka paheni koko ajan. Koira oksensi limaa ja ruokaa. Vein sen lääkäriin, missä otettiin verikoe. Tulehdusarvot oli normaalit, joten kyseessä oli virus-infektio. Kuumetta ei ollut, keuhkot ja sydän ok. Ei siis tarvittu mitään lääkettä. Pahin vaihe kesti reilun viikon ja yskä kaikkiaan noin 3 viikkoa ja vielä 2 viikkoa erossa muista koirista. Pahasta yskästä huolimatta lähes 10- vuotias koira vaikutti koko ajan hyväkuntoiselta ja iloiselta, ruokakin maistui normaalisti.
Lääkäri ei osannut sanoa, oliko Sara voinut saada yskän rokotteesta tai joltain sairaalta koiralta rokotuksessa käydessään tai vaikka koirapuistosta.

Anna Noponen
Viestit: 17
Liittynyt: 10.09.2011 17:58
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Anna Noponen » 17.02.2013 15:14

Moi taas!

Kiitos vastauksista! Viime lauantaina Uki sai suihkeen nenään. Ainakaan vielä ei ole ilmennyt mitään sivuoireita ja toivottavasti ei tulekaan!

Ukin irvistys suihkeen jälkeen oli aika vinkeä, varmasti oli inhan tuntunen tuo suihke. Ja eikun nakkia palkaksi :D

Terveisin Anna ja Uki
Skcu Lubins Heart Of Gold "Uki"
Skcu Lubins Just A Gigolo "Kete"

Nina Suominen
Viestit: 12
Liittynyt: 05.01.2012 22:28
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: Kokemuksia nenään suihkutettavasta kennelyskärokotteesta

Viesti Kirjoittaja Nina Suominen » 19.02.2013 19:40

Heip!
Nyt olisi aika hyvää tietoa kennelyskärokotteista. Tänään intervetin edustajan suusta suoraan kuultuna perusteluja nenäsuihke vs injektio. Intervetiltä on siis Nobivacin rokotteet, eli löytyy kennelyskään Nobivac Pi vet ja Nobivac KC, joista KC on se nenä"suihke". Ensinnäkin sehän ei ole suihke vaan ihan vastaava nestemäinen kuin injektiokin, se vaan ruiskutetaan toiseen sieraimeen.
Eli injektio suojaa ainoastaan parainfluenssaa vastaan, kun KC taas sekä parainfluenssaa sekä bordetellaa.
Parainfluenssa tarttuu vain ja ainoastaan koirasta toiseen suorassa kosketuksessa, bordetella taas elää myös koiran ulkopuolella, eli voi tarttua koirasta toiseen myös esim. treeni- tai näyttelyhallin rakenteista.
KC:sta on vähemmän ilmoitettuja haittavaikutuksia kuin injektioista. Haittavaikutukset useimmiten ahtaat hengitystiet omaavilta koirilta (mopsi, ranskis ym. lyttynaamat) Haittavaikutukset yleensä 3-10 vuorokautta kestäviä ylähengitystieoireita.
Injektiona annettu rokote sallii viruksen pääsyn elimistöön ja vasta kun tartunta on saatu alkaa vasta-aineet vaikuttamaan. KC taas edustajan sanojen mukaan "torpedoi" aikeet jo tartuntakanavassa, eli nenäontelossa, eikä varsinaista tartuntaa ehdi edes tulla (tämä siis yleensä; kaikki koirat eivät saa vasta-ainesuojaa oli kyseessä sitten mikä rokote tahansa).
Toivottavasti referoin ymmärrettävästi ja muistin kertoa kaiken oleellisen :)
Oma neiti saa kyllä seuraavan kennelyskärokotteen nenän kautta.
pkcu My Miracle's Pointmaker "Jesse" 2001
skcn Tender Wind's Dainty Diva "Dandy" 2011
pkcu Deliilan Iseman "Ise" 1994-2005

www.iseecollie.com -- iseecollie@gmail.com

Vastaa Viestiin