Roturisteytykset.

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 22.09.2012 20:20

Herätelläänpäs nyt tällaista keskustelua, kun tämä aihe on nyt kovasti ollut viime aikoina koiramaailmassa pinnalla.

Tuossa erinäisen määrän eri sivustoja ja keskustelupalstoja selatessani rupesin tuumimaan, että minkälaisia näkemyksiä mahtaa olla collieväen sisällä koskien roturisteytyksiä? Minkälaisia mielipiteitä ihmisillä on yleisesti asiaa koskien, ja minkälaisia koskien nimenomaan collieta? Nyt en puhu siis pelkästään pehko x nahka -risteytyksistä, vaan ihan kokonaan toisen rodun kanssa tehtävästä risteytyksestä.

Jos mielestänne risteytykselle olisi tarvetta, mikä olisi rotu, jota lähtisitte risteyttämään ja mistä syystä?

Alun perinhän kaikki rodut on jalostettu erirotuisia ja jopa "roduttomia" koiria risteyttämällä, mutta varmasti viime vuosikymmenien aikana tämä on monien rotujen kohdalla pysähtynyt ja loppunut. Uusia rotuja kuitenkin ilmestyy ja niitä kehitellään koko ajan, ja tottahan on, että maailmassa on tälläkin hetkellä kasa rotuja, jotka ovat jo erittäin pahassa geneettisessä umpikujassa. Colliellahan tuo geenipooli taitaa olla alun alkaenkin suhteellisen kapoinen?

Todettakoon nyt vielä, että itse en ole mikään anarkistikiihkoilija jos en myöskään ääripuristi, mutta ihan keskustelua olisi nyt tarkoitus vanhan ajan malliin tässä herätellä - josko joku vielä uskaltaisi lausua mielipiteitään julkisesti koko kansalle (;

Lähtee än-yy-tee-NYT!
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 24.09.2012 11:02

Olen ilmeisesti ainoa, ketä tämä aihe kiinnostaa.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 24.09.2012 14:51

Eipä collieihmiset yleensä innostu vääntämään ja "tappelemaan" suurista aiheista. :D Puhutaan mieluummin vain siitä, minkä värinen on kenenkin koiran juomakippo ja miten olette nimenneet koiranne. (Kivoja kevyitä aiheita toki nekin, ja niillekin varmaan oma paikkansa löytyy.)

Enkä nyt osoita ketään syyttävällä sormella. Ihan myönnän, että minäkin olen ajat sitten kyllästynyt vääntämiseen ja tappelemiseen. :lol:

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Avatar
Sari Larmu
Viestit: 397
Liittynyt: 02.05.2005 23:19
Paikkakunta: Valkeakoski
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Larmu » 24.09.2012 15:27

Tunnustan omassa päässäni näitä asioita pähkivän. Eli ei ole kokemusta vielä tarpeeksi kyseisen asian vääntämiseen. Toki muutenkin olen aika skeptinen. Toivoisin enemmän laatua kuin määrää.

Avatar
Vilma Sjölund
Viestit: 363
Liittynyt: 25.01.2009 20:55
Paikkakunta: Rauma

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Vilma Sjölund » 24.09.2012 18:32

No heitetäänpä nyt ihan lonkalta noita rotuehdotuksia. Voisin olettaa, että paimenrotuisten sisällä halutaan pysyä? Monella on varmasti ensimmäisenä ajatuksissaan bordercollie. Jos vielä enempi lähdetään rajailemaan, niin voisiko jopa showlinjaisista olla enemmän hyötyä nimenomaan collieta ajatellen kuin paimenlinjaisista koirista? Tai peräti ylipäätään sellaisista yksilöistä, jotka eivät omaa erityisen voimakasta ja bordercollielle luontaista paimennusviettiä? Entäs sitten sheltit, voisiko niillä olla mitään muuta annettavaa collielle kuin mahdollisesti geenipooli? Entäs aussiet? Peräti kelpiet? Olisiko loppujen lopuksi joku arktisista pystykorvapaimenistakaan ihan täysin mahdoton vaihtoehto?

Jostain muistaisin lukeneeni, että ulkonäkö saadaan normalisoitua muutamassa polvessa, eli sinänsä siitä ei tarvitsisi välittää. Minun pohdintani kyllä rajoittuu ihan täyteen mutuiluun, ei missään nimessä riitä taito tai kokemus aiheen vakavamielisempään tarkasteluun. :D Avainkysymys on varmaan se, että mitä mahdollisella roturisteytyksellä halutaan saada aikaiseksi, tarvitaanko joku muukin selkeä kiintopiste sen geenipoolin laajentamisen lisäksi? Luonne (käyttömahdollisuudet?), terveys (esim. rotu, jolla ei olisi perinnöllisiä silmäsairauksia rasitteenaan)?
Vilma
skcn Windswept Height's Eenymeenyminymoe "Lyyti" -10
skcn Nuuskakairan Tårta på tårta "Kicka" -14

Avatar
Tuulikki Flinkman
Viestit: 33
Liittynyt: 18.07.2005 17:31
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Tuulikki Flinkman » 24.09.2012 19:38

Musta tämä on aiheena hieno. Mielestäni on hienoa kun kasvattajat yrittävät saada lisää geenipohjaa rotuihin. Itse en ole kasvattanut ainuttakaan colliepentuetta enkä mitään muutakaan pentuetta, joten ihan pohdintalinjalla menen. Toisaalta ainakin pitkäkarvainen collie on sen verran yleinen rotu, että paljon saadaan aikaan jo käyttämällä tuontikoiria ja käyttämällä jalostukseen monipuolisesti erikoiria. Ei pelkästään niitä voitokkaimpia näyttelytähtiä. Varmasti monen kasvattajan ykköskriteeri on kuitenkin terveys ja terveitä koiria löytyy myös näyttelykehien ulkopuolelta. Kuten Vilma tuolla jo mainitsikin niin ulkonäön jalostaminen on loppu peleissä niitä helpoimpia jalostettavia ominaisuuksia.

Noita rotuja olisi mukava pohtia. Shetlanninlammaskoira oli ensimmäinen mikä tuli minulle mieleen, jos pitkäkarvaisten jalostusta ajattelisi. Tyyppi pysyisi hyvin samana ja shelteistäkin voisi jalostukseen valita niitä suurimpia yksilöitä.

Bordercollie olisi kanssa hieman saman tyyppinen. Tämän rodun kohdalla tulee kuitenkin esiin jo kysymys, että minkä verran paimennustaipumusta colliella halutaan olevan. Sopisiko showlinjainen koira paremmin luonteensa puolesta?

Mitäs mieltä ihmiset ovat esim. venäjänvinttikoiran käyttämisestä nahkojen jalostukseen? Se on kuitenkin yksi rotu mitä on aikoinaan käytetty. Nykyään nuo rodut ovat hyvinkin kaukana toisistansa ja vinttikoirilla on kuitenkn hyvin erilainen luonne kuin paimenkoirilla. Myös ulkonäkö on hyvin erityyppinen vain kapea kuono olisi samanlainen.

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 24.09.2012 20:04

Keskustelupalstahan tämä on, joten nimenomaan sitä keskustelua olisi mukava saada aikaan (: Ei tarvitse välttämättä tietää yhtään mitään, mutta jos ne, kenellä sitä tietoa on voivat sitä jakaa ja levittää, niin siinä voivat monet sivussa oikeasti myös oppia jotain!

Siitähän roturisteytyksissä pitäisikin tosiaan varmaan lähteä liikkeelle, että mitä siihen rotuun haluttaisiin lisää ja mistä toisaalta ei haluttaisi tinkiä. Eräs pinserikasvattajahan sai kerran Kennelliitolta poikkeusluvan risteyttää keskenään pinseri ja snautseri pinserirodun kapean geenipoolin laajentamiseksi. Nykyään hän on kuitenkin vain näiden roturisteytysten kasvattaja. Enemmän kiinnostuneille löytyy täältä.

Lisäksi jenkkilässä eräs ihminen on risteyttänyt keskenään collieita ja australianpaimenkoira saadakseen aikaan kaipaamansa "farm collie" tyyppisen koiran. Tämän risteytyksen motiiveja en lähde sen kummemmin puimaan, mutta osa koirista menisi kyllä minusta aivan collieina. Sivusto (joka mahtaa olla melko vanha ja aika kapea-alainen) löytyy täältä.

Lisäksi olen nähnyt paljon ihan puhtaasti sekarotuisia koiria (yleensä kahden tai kolmen rodun risteytyksiä), jotka menisivät melkein colliesta, lukuunottamatta esimerkiksi pystyjä tai puoliksi taittuneita korvia tai valkoisen värin puuttumista muusta värityksestä. Mitä mieltä, collieihmiset, olette yleisesti erilaisista rotuunotoista?

Tarkennettakoon, että minä en nyt siis todellakaan ole täällä mitään roturisteytyksiä sen kummemmin suunnittelemassa : D Ihan mielenkiinnosta tämän keskustelun vain aloitin, koska koiria ne on nämä colliet siinä missä muutkin koirat ja tämä nyt tuntuu olevan asia, joka kennelmaailmassa on pinnalla. Minusta siitä on ihan syytäkin keskustella.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Tuulikki Flinkman
Viestit: 33
Liittynyt: 18.07.2005 17:31
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Tuulikki Flinkman » 24.09.2012 20:26

Todella mielenkiintoisia noi linkit. Noista pinseri-snautseri risteytyksistä on ollut joo jonkin verrankin juttua. Tuosta aussikokeilusta en ollutkaan kuullut mitään. Enemmän toivoisin roturisteytyksiä. Esimerkiksi ranskassa on oma ajokoira melkein jokaiselle kaupungille, isot valkoiset paimenkoirat marremmat jne. ovat mielestäni niin samanlaisia, että ihan hyvin voisi käyttää jalostukseen myös muita rotuja, että saisi tuota geenipohjaa suuremmaksi. Eikös joskus ollut joku bokseri joka risteytettiin corgin kanssa, jotta saadaan luonnontöpöjä boksereita?

Avatar
Anna Sinerheimo
Viestit: 1420
Liittynyt: 22.04.2005 20:20
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Anna Sinerheimo » 24.09.2012 20:55

Mun tuttavalla on bordercollie-kelpieristeytys ja se ei ulkonäöltään mene edes kauhean kauas nahkacolliesta, vähän vankempi se on. Luonteeltaan tyypillinen paimenkoira, sellainen kuin itse soisin collienkin olevan, oiva harrastuskoira joskin selvästi pehmeämpi ja herkempi kuin suojeluun tms lajeihin jalostetut palveluskoirat. Toki, myönnettävä on, että kyseessä on yksilö enkä ole ollenkaan vakuuttunut että kaikki tällaiset yhdistelmät olisivat ollenkaan yhtä kivoja.

Eli jos risteytys olisi oikeasti mahdollinen voisin tällaisen bortsu/kelpien collien kanssa yhdistää :)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 24.09.2012 21:18

Tuulikki, juu, kyllähän tuo joskus oli meininki, että corgi x bokseri -risteytyksillä koetettiin saada siihen bokseriin sitä luonnontöpöä. Muistaakseni siinä jopa kävi niin, että luonnotöpö saatiin aikaiseksi, mutta en sitten tiedä, mihin on tuo projekti haudattu, liekö jäänyt rotupurismin jalkoihin sekin? Sehän ei tainnut myöskään olla suomalainen projekti.

Anna, tuotakin tosiaan olisi minusta hyvä miettiä, että voisiko nimenomaan joidenkin rotujen risteytyksiä laittaa jo valmiiksi puhtaaseen rotuun. Ystäväni, jolla on kooikerhondjeja, on kovasti koettanut miettiä mitä rotua tai rotuyhdistelmää voisi niihin yhdistää, että saataisiin oikeasti sitä laajempaa geenipoolia; se kun on todella pieni rotu, joka on oikeasti saanut alkunsa lähinnä kahdesta tai kolmesta koirasta. Hän sitten löysi kuvia muun muassa cavalierin ja bordercollien risteytyksistä sekä joistain aivan puhdasrotuisista phaleneista, jotka olisivat menneet aivan kooikkerista. Lisäksi löysin itse jotain tuntemattoman rotuisia sekarotuisia, jotka olisin äkkiarvaamalta katsonut kooikkereiksi.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Sari Larmu
Viestit: 397
Liittynyt: 02.05.2005 23:19
Paikkakunta: Valkeakoski
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Larmu » 24.09.2012 22:20

Rotuunotto olisi oikein oiva vaihtoehto. Nythän pitkiksillä on huomattava etu, sillä nahkoja rekataan pehkoiksi. Nahkojen tilanne onkin vaikeampi.

Avatar
Johanna Ruottinen
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 17:12
Paikkakunta: Latovainio
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Johanna Ruottinen » 25.09.2012 19:04

Kannatan, mutta en määrää vaan laatua. Ei risteyttämisessä ole mitään järkeä jos se tehdään niin kuin keskustelupalstoilla yleensä, ilman suunnitelmallista jatkojalostusta molemmat rodut huomioiden. Ei pelkästä JEE ULKOSIITOSTA riemusta vaan tavoitteena saada risteytyksellä tiettyjä haluttuja ominaisuuksia rotuun.

Minä olen tästä aiheesta puhunut jonkin verran ns tositarkoituksella, sellaisten ihmisten kanssa joilla on potentiaalisessa risteytysmielessä itseäni kiinnostavaa koiramateriaalia, mutta koen että tietopohjani ei nahkaristeytykseen ole välttämättä riittävän hyvä vielä tällä hetkellä, ja toisaalta on vaikea löytää sellaista risteytykseen soveltuvaa koiraa/yhdistelmää joka sekä menisi läpi SCY/SKL poikkeuslupamenettelyn että vastaisi omia tavoitteitani. Monesti kun tuntuu että näissä virallisissa kanavissa on se suurin este ja siellä painaa jotkin ihan muut asiat, kuin se miten hyvä yhdistelmä oletusarvoltaan käytännössä olisi.

Pina-koirat ovat meille pk-kasvattajalle tietysti yksi mahdollisuus, mutta ei siinäkään ole mitään järkeä jos ei tiedä mitä tekee ja miksi. Voisin käyttää pinaa tällä hetkellä ihan samalta viivalta kuin mitä tahansa pitkäkarvaista - jos se olisi paras mahdollinen vaihtoehto niiltä ominaisuuksiltaan joita erityisesti tarvin ja jos tuntisin sen suvun niin hyvin että luottaisin sen jalostusarvoon ko. ominaisuuksien periyttäjänä. Moniko pina sitä oikeasti on -kenellekään pitkiskasvattajalle? Toki hyvä että niitä käytetään, mutta olen valmis kyseenalaistamaan aika monen risteytys/pinamotiivit sen suhteen miten koirat on valittu.

Avatar
Anne Kylmäoja
Viestit: 59
Liittynyt: 03.01.2010 17:53
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Anne Kylmäoja » 25.09.2012 19:48

Vähän asian ohi, mutta, jos jota kuta kiinnostaa lukea tuosta Bokseri-gorgiristetytyksestä lisää tässä osoitteessa englanniksi (kasvattaja on Iso-Britanniasta) http://www.steynmere.com/GENETICS.html. Kasvattaja on taltioinut risteytyksen vaiheet tarkasti tutkimuksen tavoin. Itse joskus luin ajatuksella tuon läpi ja genetiikasta kiinnostuneena tuo oli aika mielenkiintoinen. Muistaakseni tämän risteytyksen kautta syntyneitä luonnontöpökoirien jälkeläisiä on myös Suomessa. :D
australianterrieri RTK1 Blueswing Jolly-Jumper "Tessu" (11/2006)
pkcn Markhill's Pretty Star "Maini-Moo" (04/2013)
...
pkcu Agree Milacek "Milo" (02/1989 - 01/2003)
pkcu Misty Island Castaway "Kaapo" (05/2003 - 07/2015)
kotisivut

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 06.10.2012 12:40

Hmm, tämä keskustelu nyt vähän lopahti, ennen kuin oikein alkoikaan. Se on jännä kun tietää, että niitä kasvattajia kyllä on ja heillä varmasti on mielipiteet näihin asioihin. Keskustelupalstoilla tappeleminen ei minusta pitäisi olla mikään itsetarkoitus, mutta jokainenhan saa päättää, minkä verran antaa toisten sanomisten vaikuttaa itseensä. Ei kai sentään siinä pelossa pitäisi jättää asioista kokonaan keskustelematta. Ei sitä vuosikokoustakaan turhan usein järjestetä, eivätkä läheskään kaikki pääse aina niihinkään.

Ehdottomasti olen itsekin sitä mieltä, että jos kerran roturisteytyksiä lähdetään tekemään, niin laatua siinä lähdetään hakemaan ja nimenomaan parantamaan. Kuka tekee määrän lisäämisellä mitään jo valmiiksi suurilukuisessa rodussa : D

Itseni on vain niin vaikeaa käsittää sitä, että miksi yleinen kanta roturisteytyksiin tuntuu olevan melko negatiivinen. Jos joku sen mainitsee, niin äkkiä leimataan anarkistiksi ja rotukoiravastaiseksi ja kiihkoilijaksi ja mitä vielä. Miksi näin? Maailmassa on kuitenkin aika paljon eri koirarotuja, joista monilla erot ovat suhteellisen pieniä. Ymmärrän kyllä eri rodut. Omasta mielestäni ihannetilanne ei ole sellainen, jossa on olemassa vain erilaisia koiratyyppejä.

Silti vähän tykkään, että roturisteytysten tekeminen voisi olla helpompaakin. Mikä on se asia, joka ihmisiä siinä kaikesta eniten huolettaa?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Kaisa Peuha
Viestit: 226
Liittynyt: 20.05.2009 23:38
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kaisa Peuha » 01.03.2013 17:33

Törmäsinpäs netissä tällaiseen http://noyalteam.net/index.php/kasvatit/a-pentue

Mitäs mieltä tällaisesta roturisteytyksestä ollaan? Jos oikein ymmärsin tarkoituksena ei ole kehittää collieta rotuna, mutta kiinnostaapa kuitenkin collieihmisten ajatukset aiheesta. Sivuilta löytyy tarkempaa selvitystä siitä mistä yhdistelmässä on kyse.
Iitu, skcn Acting Top Model s. 7/2012
Ville, skcu Acting Pet Shop Boy s. 2/2011

Muistoissa:
Teukka, skcu Nirreterrit Faux Pas
Senni, spn Falcogon Oasis

Avatar
Sari Larmu
Viestit: 397
Liittynyt: 02.05.2005 23:19
Paikkakunta: Valkeakoski
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Larmu » 01.03.2013 17:54

Jos Amerikkalaiseen eläinlääkärikirjaan on uskominen niin autoimmuunisairaiden listalle oli päässyt juuri collie ja siperianhusky, muutaman muun rodun lisäksi. Kuten joku eläinlääkäri oli kommentoinut, ettei ne sairaudet mihinkään katoa, jos käyttää valmiiksi sairaita rotuja. Mulla ei ole mitään kokemusta roturisteytyksistä ja tuskin tuleekaan. Mutta ei määrää vaan laatua...

Avatar
Pirjo Westerholm
Viestit: 241
Liittynyt: 25.04.2005 13:33
Paikkakunta: Mänttä
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Pirjo Westerholm » 02.03.2013 10:45

Sen tarkemmin mihinkään sairauksiin paneutumatta voisin ajatella risteyttää collie aussien tai lapinporokoiran kanssa, mitään vinttikoiraa en ikinä huolisi niiden luonteiden takia, ovat niin erilaisia minun kokemuksen mukaan (ei paimenviettiä, ei miellyttämishalua, voimakas metsästysvietti, pidättyväisiä vieraita kohtaan)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 02.03.2013 14:54

Olen itse jutustellut tämän Noyal -ihmisen kanssa muutamaan otteeseen, ja tosiaan hänellä ei ole niinkään varsinaisesta roturisteytyksestä kyse, jossa olisi tarkoitus parantaa mitään olemassaolevia rotuja, vaan luoda kokonaan uusi koiratyyppi. Eikai siinäkään mitään väärää ole. Siinä mielessä kyllä hänen toiminnassaan on eroa muihin "vastaaviin", että koirat todella ovat terveystutkittuja ja elävät ja asuvat sisällä talossa, missä myös pennut kasvavat. Ei ole kyse mistään tehtailusta.

Silti oma kantani on myös edelleen se, että laatu eikä määrä. Itse olen tuuminut, että olisikohan australiankelpieillä minkälaista annettavaa...?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 02.03.2013 16:45

Mitenköhän Kennelliitto suhtautuisi tähän asiaan...

Kauppasopimuksessahan on takana tuo Koiranomistajan ja -haltijan perussäännöt. Niissä
Kohdassa yksi:
... Kennelliiton säännöt, ohjeet ja määräykset koskevat Kennelliiton jäseniä sekä henkilöitä, jotka osallistuvat
järjestäytyneeseen koiraharrastustoimintaan.


Eli nämä säännöt koskevat KAIKKIA, jotka ovat Kennelliiton jäseniä TAI, jotka osallistuvat järjestyneeseen koiraharrastustoimintaan.

(Esim. seurojen järjestämät epäviralliset match showtkin luokitellaan järjestyneeseen koiraharrastustoimintaan.)

Ja sitten varsinaiseen pykälään seitsemän:
Mikäli koiralla teetetään pennut, on niiden oltava puhdasrotuisia ja koirarekisteriohjeen mukaisesti rekisteröintikelpoisia. Pentujen vanhempien on oltava rodunomaisia, terveitä ja hyväluonteisia koiria.

Eli veikkaanpa, että Kennelliitto ei hurjasti tykkäisi.

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Avatar
Kaisa Peuha
Viestit: 226
Liittynyt: 20.05.2009 23:38
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kaisa Peuha » 02.03.2013 19:59

Kasvattaja ei sivujen mukaan kuulu kennelliittoon, eikä halua kannattaa sen toimintaa... eli kennelliitolla ei taida olla asiaan mitään sanomista vai..?

Ja jotenkin vähän ihmetyttää tuo terveysasia kun pennuista vain jalostukseen aiotut koirat on tutkittu silmiltään, mutta loppupentuetta ei.... onko silmätarkastus sitten oikeasti turhaa nipottamista kennelliiton puolelta vai miksi tarkastaa vain osa pennuista?

Ja sitten noviisina kysyn ehkä vähän aiheesta poiketen (tai ehkä ei), mutta mitä eroa on koiratyypin jalostamisessa versus koirarodun jalostamiseen? Ja nyt siis puhun sellaisesta vastuullisesta pitkän tähtäimen rodun jalostuksesta. Onko niissä oikeastaan mitään eroa?

Ja täytyy nyt vielä sanoa, että tarkoitus ei ole moittia kyseistä toimintaa vaan kysellä ja tarkastella asioita kriittisesti.

Minä olen ehdottomasti sitä mieltä, että harkituilla roturisteytyksillä varmasti parannettaisiin nimenomaan sitä koiratyyppiä ja oma suosikkini olisi aussi :). Ne vähät aussit joita olen tavannut ovat itsevarmoja, hyvähermoisia ja taistelutahtoisia ja sitä colliet tarvitsisivat.
Iitu, skcn Acting Top Model s. 7/2012
Ville, skcu Acting Pet Shop Boy s. 2/2011

Muistoissa:
Teukka, skcu Nirreterrit Faux Pas
Senni, spn Falcogon Oasis

Avatar
Heidi Jokipuro
Viestit: 332
Liittynyt: 22.05.2005 15:17
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Heidi Jokipuro » 02.03.2013 20:26

Tuskimpa tuo "Noyal" enää osallistuu mihinkään SKL:n alaiseen toimintaan tai mistäs minä tiedän. Eipä taida olla kovin pitkä aika siitä, kun samalle nartulle oli suunnitelmissa ihan puhdasrotuiset pennut. Olisivatkohan ne löytäneet oman kotinsa ihan yhtä helposti ;-) Tiettyihin ihmisiin nuo kotisivujen jutut uppovat näinä aikoina varmasti oikein mainiosti, kun lehdet on täynnä juttuja sairaista rotukoirista ja pentutehtaista.
Ihminen ei myöskään kehtaa esiintyä edes omalla nimellään, outoa touhua todella.
__________________________________________________________________________________
http://www.billionbeat.blogspot.com

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 02.03.2013 21:44

Antaahan Kennelliitto sanktioita sellaisille kasvattajillekin, jotka eivät ole Kennelliiton jäseniä. Lähinnä silloin tietysti voidaan puuttua rekisteröimiseen JA koiratapahtumiin osallistumiseen. Kyseisen ihmisen kohdalla se tarkoittaisi varmaan koiraharrastusseuroissa treenaamista (nehän ovat Kennelliiton jäsenseuroja) ja kaikkia koiratapahtumia - alkaen ehkä jopa niistä match show:sta (joita ko ihminen ainakin tuntuu harrastavan).

En tiedä, Kennelliittohan asiasta päättäisi. Mutta joka tapauksessa kyseinen toiminta rikkoo Kennelliiton sääntöjä. Koska ko ihmiselle jalostuskoirat ovat kuitenkin paperillisia puhdasrotuisia, katsotaan hänen olevan tietoinen säännöistä (ne kun tosiaan lukee kauppasopimuksen takana).

Ottamatta muuten kantaa sen kummemmin hommaan...

Hyvin suunniteltujen, jatkoajateltujen ja tarkkaan tutkittujen roturisteytysten kannalla kyllä olen itsekin.

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Sanna Laakso
Viestit: 769
Liittynyt: 25.04.2005 10:52
Paikkakunta: Paimio
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Sanna Laakso » 02.03.2013 22:13

Ihan asiaan enempää puuttumatta niin mikä koira tää Lara on? koiranetin mukaan 20.10.2009 on syntynyt kennelnimetön pentue, mutta ei siinä pentueessa olevaa ainoaa trikki narttua ole virallisesti terveystutkittu, niinkuin tämä "kasvattaja" sivuillaan ilmoittaa koiran tuloksia :(

Avatar
Kaisa Peuha
Viestit: 226
Liittynyt: 20.05.2009 23:38
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Kaisa Peuha » 02.03.2013 23:33

Kyllä sillä nartulla taitaa olla ihan kennelnimi ja sen mukaan koira olisi terveystutkittu, mutta en nyt uskalla täällä sitä mainita kun tieto on kuultu kolmannelta osapuolelta ja kun en ole satavarma asiasta. Kasvattaja ei vain mainitse sitä sivuillaan kuten ei vissiin tuon huskynkään kennelnimeä.
Iitu, skcn Acting Top Model s. 7/2012
Ville, skcu Acting Pet Shop Boy s. 2/2011

Muistoissa:
Teukka, skcu Nirreterrit Faux Pas
Senni, spn Falcogon Oasis

Avatar
Åsa Wilkman
Viestit: 627
Liittynyt: 24.04.2005 23:20
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Roturisteytykset.

Viesti Kirjoittaja Åsa Wilkman » 02.03.2013 23:42

Kyllä 20.10.2009 on syntynyt kennelnimellinen tri/bm nahkapentue, isänä edm urokseni.
Åsa

*Somewhere over the rainbow skies are blue, and the dreams that you dare of dream really do come true.*

Vastaa Viestiin