(Tyhmiä) kysymyksiä

Keskustelua collieiden luonteeseen, terveyteen ja jalostukseen liittyvistä asioista. Myös ruokinta-aiheet tänne.

Valvojat: Mia Möller, Kirsi Leppälammi

Vastaa Viestiin
Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

(Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 20.03.2012 22:44

Tervehdys!
Meillä on huhtikuussa 4v. täyttävä sk. soopelicollie. Koiralla olisi varmaan hyvä teettää pentuja (ei kai ole myöhäistä iän suhteen?) mutta mistä löytäisimme sille sulhon?
Voiko sk. soopeli risteyttää tricolorin kanssa? Entä onko mahdollista risteyttää pk. collie sk. collien kanssa?
Juoksut ovat olleet melko säännölliset kaksi krt/v.
Neuvoja odottaen Jari Kulmala

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 20.03.2012 22:46

Kysyn ihan näin mielenkiinnosta, että miksipä haluaisit koirallesi pennut? Mitä tarkoitat, että olisi hyvä teettää pennut (: ?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 20.03.2012 22:52

Niin, että onko hyvä teettää koiran terveyden kannalta, vai eikö ole vaikutusta?
Toisekseen haluaisimme perheeseemme uroscollien (jos luoja suo) nimenomaan oman koiramme jälkeläisestä.

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 20.03.2012 23:10

Koiralla ei terveydellisistä syistä ole tarvetta teettää pentuja. Pentujen teettämistä pidettiin joskus ennenmuinoin kohtutulehdusta ehkäisevänä toimenpiteenä, mutta väite on jo kauan sitten kumottu perättömänä. Kohtutulehduksen riski on aivan yhtä suuri niin synnyttäneillä kuin synnyttämättömillä nartuilla. Terveydellisistä syistä ei siis pentujen teettämisruljanssiin kannata lähteä (:

Oletteko ajatelleet, että voisitte ottaa uroscollien nykyisen koiranne kasvattajalta? Jos haluaisitte ehdottomasti nimenomaan oman koiranne pennun, niin ihan ensi alkuunhan pitäisi olla terveystulokset kunnossa. Collielta tulisi tutkia ennen jalostuskäyttöä lonkat, kyynärpäät ja silmät, ja viime aikoina on tuotu myös julki toive siitä, että jalostuskoirista otettaisiin testejä degeneratiivisen myelopatian varalta.

Koirasi kasvattaja voisi osata vastata kysymyksiin siitä, kannattaisiko narttua ryhtyä pennuttamaan, ja jos näin, niin minkälaista urosta sille tulisi käyttää. Hän osaa myös varmasti kertoa siitä, millaista hulinaa, valvomista, siivoamista ja puurtamista ovat seuraavat kaksi kuukautta sen jälkeen, kun pennut ovat maailmaan putkahtaneet : D

Ainahan on myös mahdollisuus, ettei pentueeseen tule kuin vaikkapa yksi pentu, ja sekin voi olla narttu. Voi tulla vaikka kahdeksan pentua, ja joka ikinen voi olla narttu. Olisitteko valmis ottamaan myös narttukoiran?

Pennuttamista kannattaa mielestäni harkita oikein tarkkaan, ja tosiaan jututtaa myös koirasi kasvattajaa (:
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Mia Möller
Viestit: 741
Liittynyt: 24.04.2005 23:06
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Mia Möller » 21.03.2012 21:55

Nartulle ei tarvitse teettää pentuja sen terveyden vuoksi, pikemminkin päinvastoin. Ja jos haluatte uroksen, saatte sellaisen helpommin ja todennäköisesti halvemmakin ostamalla pennun. :)

Toisaalta jos kaikesta huolimatta haluatte pennuttaa koiranne, sitten ei kun tiedon hankintaan aiheesta. SCY:n nettisivuilta luette kaiken jalostukseen liittyvän ja kirjastosta pino kirjoja kasvatuksesta. Nartun kanssa voi aloittaa Sarin mainitsemista terveystarkastuksista, sitten jalostustarkastus (tai sen puutteessa näyttely) ulkomuotoarvioksi, luonnetestipaikan varaukseen ensi kesälle jne jne. Urosta ei voi valita jos ei tiedä mitkä ovat nartun hyvät ja huonot puolet ja onko narttu ylipäätään jalostusainesta. Oman narttunne kasvattaja todennäköisesti ihan mielellään neuvoo teitä ja osaa nimetä nartun plussia ja miinuksia jalostuskelpoisuusmielessä suvun puolesta.

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 19:56

Tervehdys vielä

Ilolla luen koiran pennuttamisesta ohjeita! Voi kumpa ihmislastenkin suunnittelun ja synnytykseen paneuduttaisiin samanlaisella pieteetillä.
Neuvoista kiitollisena.

Jari Kulmala, KM, luokanopettaja, rehtori ja kolmen jo aikuisen lapsen isä

(Eiköhän tästä nyt selvitä)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 22.03.2012 21:00

Itse pennuttaminenhan ei sinällään ole varmasti se haastavin urakka (: Mia tuossa luettelikin jos hyvän listan asioista, jotka pitäisi olla hoidettuna kuntoon ennen pennutusta niin nartulla kuin sitten tulevalla uroskandidaatillakin, ja kunhan pennut ovat syntyneet, niin tulisi sitten myös se pentujen rekisteröinti, terveystarkastukset ja silmäpeilaukset ja uusien, hyvien kotien etsiminen. Kysyvähän harvoin tieltä eksyy, ja tosiaan edelleen korostan myös, että kasvattajaan on hyvä olla yhteydessä (:
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 21:32

No moi vielä...
Olen ollut kasvattajaan yhteydessä, mutta en ole saanut em. kysymyksiin mitään vastausta.
Enkä vieläkään ole saanut vastauksia peruskysymyksiin; eli voiko sk.soopelilla teettää pk. tricolorin tai yleensä pk:n pentuja?
Ja vielä ihmettelen, miksi pentujen teettäminen olisi jotenkin haitaksi koiralle???

Ei kai nyt vain ajatella pentujen teettämistä yritystoimintana?

Colliellamme on eläinlääkärin tarkastukset tehty sekä kennelliiton rekisteröintitodistukset ja sukutaulu hyvistä vanhemmista.

yst.terv. -jari k.-

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 22.03.2012 21:59

Pk. ja sk. collieita ei voi Suomessa risteyttää keskenään ilman erityislupaa. Soopelin ja tricolorin voi risteyttää keskenään, niin kuin tuolla Collieyhdistyksen sivuilla lukeekin. Ei pennuttamisessa itsessään ole mitään "haittaa". Kysymys oikeastaan on, onko se tarpeellista (: Koiran kannaltahan se ei sitä ole. Collie, nykyään myös sileäkarvainen, alkaa olla maassamme yhä yleisempi ja suurilukuisempi rotu.

Jokainen teetetty pentue, oli se sitten varsinaisen "kasvattajan" teettämä tai ihan vain yksityisenkin ihmisen, vie kuitenkin osaltaan näitä rotuja eteenpäin, joten aina pentuja teetettäessä olisi hyvä varmistua, että jalostukseen käytettävät koirat olisivat ns. rodun keskitasoa, ja aina tietysti mielellään sitä parempia. Sanomalla "parempia" tarkoitan, että niillä olisi esimerkiksi luonnetestin valossa keskimääräistä parempi luonne (joskaan se lt nyt ei ole se absoluuttinen totuus, mutta silti), näyttelyistä vähintään se EH tai vaihtoehtoisesti tosiaan se jalostustarkastus suoritettu, senkin kun tekee koulutettu ulkomuototuomari, ja sitten tosiaan nämä jo mainitut terveystulokset, joihin kuuluvat siis lonkat, kyynärät ja silmät. Sileäkarvaisen collien JTO eli jalostuksen tavoiteohjelma kannattaa lukea ihan ajatuksen kanssa läpi, mikäli et ole sitä ehtinyt jo tekemään.

En halua mitenkään pelotella tai kuulostaa tympeältä ihmiseltä, pois se minusta, mutta tosiaan jotta näitä rotuja saataisiin yhä edelleen vietyä eteenpäin, niin olisi aivan ihanaa, jos kaikista jalostukseen käytetyistä koirista (ts. pennutetuista) olisi mahdollisimman paljon tietoa ja infoa myös tuleville jälkipolville. Eihän sitä tiedä, jos vaikkapa juuri siitä pentueesta tulisi jokin aivan mainio yksilö, jolla voisi taas olla jatkojalostuksen kannalta suurempaakin merkitystä. Rotukoirissa kun se vain on niin, että jokaisella teetetyllä pennulla on oma osansa rodun kehityksessä, vaikka vain hyvinkin pieni. Aikomuksesihan oli todennäköisesti rekisteröidä pennut, koska vanhemmat tulisivat kuitenkin molemmat olemaan puhdasrotuisia nahkoja?

Ihan mielellään täällä kysymyksiin vastataan, eikä ole halua alkaa kritisoimaan kenenkään päätöksiä, toivottavasti et ole saanut sellaista käsitystä. Rodun parhaaksi halutaan varmasti kaikki toimia, ja näin ollen halutaan varmistua siitä, että asiaa on varmasti katsottu jokaiselta kantilta.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 22:11

No niin, kiitos...
ja sitten siis seuraavaan peruskysymykseen...
Colliemme siis etsii sulhoa. Olisiko paras tapa ottaa suoraan yhteyttä noilla urossivuilla oleviin sk. collieiden omistajiin?
-j.k.-

Avatar
Johanna Ruottinen
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 17:12
Paikkakunta: Latovainio
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Ruottinen » 22.03.2012 22:14

Pentujen teettäminen on aina riski - niin nartulle terveydellisesti kuin pentueen kasvattajalle taloudellisesti jne. Sitä isompia ne riskit ovat, mitä kokemattomampi ihminen hommaan ryhtyy, moni ei vaan tiedosta murto-osaakaan siitä mikä kaikki voi mennä pieleen. Olen kasvattanut 9 pentuetta ja niiden lisäksi useamman epäonnistuneen yrityksen. Niihin epäonnisiin on mahtunut koko pentueen keskenmeno ja muumiopentujen leikkaus ulos, ainoan pennun synnytyskomplikaatioihin menettäminen kun en silloin vielä osannut tarpeeksi hyvin ja rivakasti kätilöidä ongelmatapausta, toisen ainokaisen onnistunut keisarinleikkaus josta kuitenkin seurasi emän hengenvaarallinen kohtuverenvuoto, pari pitkään jumissa ollutta heikossa hapessa syntynyttä ja samantien kuollutta, useampia yksittäisiä muutaman päivän ikäisinä intensiivihoidosta huolimatta kuolleita pentuja, satojen eurojen panostuksia tyhjäksi jääneen nartun pennuttamisiin jne. Lisäksi sinänsä täysin onnistuneissa pentueissa on tottakai joukossa joitakin "maanantaikappaleita", sairaita tai jotenkin muuten vähemmän hyviä yksilöitä joista kasvattaja on paitsi rahallisesti korvausvelvollinen, myös lopun ikää 'henkisesti' vastuussa ja omistajan tukena. Yksi syntymästään saakka vakavasti sydänvikainen, kohdussa mutkalle painuksissa ollut kaveri piti pitää itse, kun ei sitä luovuttaakaan uskaltanut ja minusta ei ollut lopetuttamaan elämänhaluista reipasta pentua. Jos pitää punnita puhtaasti siltä kannalta olisiko valmis kaikkeen tähän niin ehdottomasti "järkevämpi" vaihtoehto on olla pennuttamatta. Mutta on se antoisaa hommaakin jos kaikki menee suhtkoht hyvin ja lopputulos on terve laadukas pentue.

Motiivina pitää kuitenkin olla joku muukin kuin "koska minä haluan kokeilla", ennen kaikkea pennutuksen pitäisi olla ajateltu rodun parantamisena eikä määrän lisäämisenä, ja jotta se on mahdollista tarvitaan perustiedot perinnöllisyydestä, siitä millainen ominaisuuksiltaan on rotunsa hyvä edustaja niin luonteeltaan, terveydeltään kuin rakenteeltaan ja rotutyypiltään, ja mitkä ovat ne kyseisen koiran sukuun liittyvät vahvuudet, heikkoudet ja riskit jotta näitä voidaan jalostuskumppanin valinnassa huomioida. SCYn jalostustoimikunta tai vaikka koiran isän tai jonkun muun sukulaisen kokeneempi omistaja voi tarvittaessa myös neuvoa ja antaa urosehdotuksia jos koiran kasvattajasta ei ole apua. En halua loukata, mutta mielestäni tässä kysytyt asiat ovat niin peruskamaa että jos niitä pitää erikseen kysellä, hiukan epäilyttää onko nartunomistajalla vielä toistaiseksi eväitä paitsi itse pennutukseen, kantaa myös se kasvattajan vastuu tuotoksistaan joka jatkuu seuraavat 10-15 vuotta.

Sallituista väriyhdistelmistä ja collien värigenetiikasta löytyy netistä tietoa vaikka kuinka paljon, tässä yksi yksinkertainen taulukko jossa sallitut kombinaatiot; http://personal.inet.fi/cool/colliemaailma/varit.html
Karvanlaatujen risteyttäminen ei ole Suomessa sallittua, paitsi erikseen anottavalla perustellulla poikkeusluvalla.

Avatar
Johanna Ruottinen
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 17:12
Paikkakunta: Latovainio
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Ruottinen » 22.03.2012 22:21

Ahaa, ehtikin tulla väliin jo muuta. No, jos olet opäättänyt ryhtyä pennutukseen, ehdotan siis että etsit nyt ihan ensimmäisenä rodun piiristä jonkun kokeneemman kontaktin, jonka kanssa alatte pohdiskella eri urosvaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia, listaatte muutaman kiinnostavan ja sitten tutustutte niihin livenä ja haastatellen omistajia jonka jälkeen teette päätöksen. Tai sama ruljanssi niin, että aloitat kysymällä nartullesi potentiaalisia urosehdotuksia SCYn jalostustoimikunnalta.

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 22:38

Otan neuvoista vaarin.
Tiedostaen riskit ja samalla ihmetellen, kuinka olet saattanut jatkaa kaikesta tuosta pentuetehtailua?!
-j.k.-

Avatar
TiinaNiemi
Viestit: 72
Liittynyt: 05.11.2007 14:53
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja TiinaNiemi » 22.03.2012 22:44

Jos pennutuksen suurin syy on, että saa jättää itselleen yhden pennun, voisi olla viisainta kysyä, onko joku kasvattaja halukas ostamaan jalostusoikeuden.
Silloin ei tarvitsisi "ummikkona" lähteä ottamaan riskejä ja kuitenkin saisi siltä omalta nartulta sen pennun :)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 22.03.2012 22:46

Mitä tarkoitat, kun kutsut Johannan kuvailemaa toimintaa pentutehtailuksi?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 22:49

Kiitos, Tiina!
-j.k.-

Avatar
Jari Kulmala
Viestit: 11
Liittynyt: 12.03.2012 18:39

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Jari Kulmala » 22.03.2012 22:52

Anteeksi huono sanavalintani. Tarkoitin usean pentueen teettämistä riskeistä huolimatta.
-j.k.-

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 22.03.2012 23:05

Kasvattaminen meinaa vähän olla sellaista. Riskit ovat jatkuvasti läsnä, ja epäonnistumisia sattuu aina. Johannalla tuo yhdeksän pentuetta kuudentoista (?) vuoden aikana on moneen kasvattajaan verrattuna vielä pieni määrä, mutta sieltä näitä koiria vaan tulee (: Kasvattajilta, jotka riskit tiedostaen ja jatkuvasti takaiskuja kasvatustyössään kokien jaksavat jatkaa rodun kehittämistä ja eteenpäin viemistä siksi, että sieltä tulee kuitenkin myös niitä onnistumisia ja niitä hienoja koiria, jollaiseksi varmasti koet myös omasi, jopa niinkin vahvasti, että haluaisit osittain samoja geenejä kantavan toisen samanlaisen! Kasvattaminen on hurjaa puuhaa. Itsekin kävin aikoinani jo 16-kesäisenä Kennelliiton kasvattajan peruskurssin, koska halusin ryhtyä kasvattajaksi. Tuosta on jo kulunut useita vuosia, eikä ensimmäistäkään pentuetta ole omalle kennelnimelle vielä tullut, koska mitä enemmän olen oppinut sitä vaikeammalta homma minusta tuntuu, ja olen sen jättänyt odottamaan aikaa, jolloin koen, että minulla on viimein tarpeeksi tietotaitoa ja osaamista. Nuorin koirani on tällä hetkellä jo viides omistamani, eli koiratouhuissa on tultu oltua aktiivisesti mukana jo tovi (:
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Johanna Ruottinen
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 17:12
Paikkakunta: Latovainio
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Ruottinen » 22.03.2012 23:31

Miten voinut jatkaa? Kas sepä onkin hyvä kysymys, jota tulee mietittyä aina välillä kun sydän vuotaa verta jonkun epäonnistumisen jälkeen ja Matti on muuttanut kukkaroon. Ei siihen voi vastata muuten kuin että vähäjärkisen touhua :-D Välillä on toki punnittava kannattaako jotain yksilöä vielä yrittää uudestaan jne ja niissä tilanteissa olen joutunut tekemään karsintaakin. Mm. sitä narttua jonka pennut kuolivat kohtuun, en enää valitettavasti uskaltaudu astuttamaan, vaikka en saanut siltä koskaan pentuja :( Mutta oikeasti sitä ei kai voikaan täysin tajuta ulkopuolisena; perehdy siihen mitä koirankasvatus pohjimmiltaan on, tee sitä pitkäjänteistä työtä muutama vuosi ja sukupolvi rodun hyväksi niin ymmärrät :D Ei mulla ole koskaan ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa, se on niin yksinkertaista. Joka kerta kun jossain epäonnistuu, sitä yrittää vaan tietää enemmän, ennakoida huolellisemmin ja osata paremmin seuraavalla kertaa. Palkinto jonka siitä työstä saa on kuitenkin läsnä elämässä joka päivä.

Pakko sanoa vielä että collie on kuitenkin pääsääntöisesti suht helposti lisääntyvä rotu joten ei se kasvatustyökään ole jatkuvaa kamppailua yrittää saada näitä pennutettua. Eikä se ole muille kasvattajille sen helpompaa, vertaistuki onkin tässä hommassa kullan arvoinen apu.

Avatar
Johanna Ruottinen
Viestit: 1111
Liittynyt: 25.04.2005 17:12
Paikkakunta: Latovainio
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Ruottinen » 22.03.2012 23:39

Niin ja Tiinan ehdotus on muuten todella varteenotettava! Jos narttu on hyvä, luulisi että halukkaita kasvattajia löytyy varmasti joilla olisi sille käyttöä kasvutustyössään ja samalla voisi itse ikäänkuin turvallisesti sivusta olla hommassa mukana ja toivottavasti saada sen haluamansa pennun. Paljon on kuitenkin todella kiinni siitä mitä se narttu ominaisuuksiltaan on, siis kuinka laadukas ihan objektiivisesti arvioiden, ja tietenkin myös nartunomistajan kannattaa olla hyvin tarkka kenen hoiviin uskoo koiransa pennutettavaksi. Kasvattajissa on niitäkin joilla ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa ja tämmöinen diili saattaa olla helppo tarttua heillekin.

Johanna Räihä
Viestit: 8
Liittynyt: 07.06.2012 12:07
Paikkakunta: Oulu

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Räihä » 15.06.2012 11:12

Onko kellään tietoa miten ablaatio/colomboma vaikuttaa koiran elämään vanhemmiten? Omalla nartulla, 11kk, on vasen silmä noiden takia sokea ja tässä miehen kanssa pohditaan meneekö siltä vanhempana näkö tykkänään.
Pkcn Veralan Catherine "Niisku"
Rkn Mammi
In Memoriam spu Jasper

Tiina Kankaanpää
Viestit: 63
Liittynyt: 18.08.2007 14:29
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Tiina Kankaanpää » 15.06.2012 13:44

Jo edesmenneellä koirallani oli ablaatio sekä vähän muutakin häikkää silmissä. Sokeutui joskus neljän vuoden tietämissä kaihin saattelemana kokonaan.
Täytyy sanoa että oudonpi ei ehkä edes tiennyt koiran olevan sokea. Se osasi kulkea varsin mallikkaasti missä vain. Toki meillä meni niin että minä toimin sen silminä ja se osasi käskyjä jotka helpottivat sen kulkemista kun se tiesi mitä oli tulossa vastaan. Varmasti johtui paljon sen luonteestakin ettei sitä häirinnyt pienet kopsut ja kolhut mutta pääsääntöisesti tosiaan kaikki meni hyvin sokeuden suhteen.
Se täytyy muistaa että jos näkö menee terävöityvät muut aistit paikkaamaan kadotettua.

Pidin omaa koiraani irtikin juoksemassa turvallisella alueella jossa tiesin olevan tasaista eikä esteitä. Sillä oli koirakaveri matkassa ja voi sitä juoksemisen iloa.

Oman koirani kohdalla täytyy edelleen todeta että elämä itse sokeuden kanssa oli varsin helppoa. Se oli sen luonteinen ettei sitä tosiaan häirinnyt mutta voisin kuvitella vähänkään ehkä pehmeän koiran jopa jähmettyvän eikä suostuvan liikkumaan lainkaan jossain epämiellyttävässä tilanteessa ja niitä varmasti tulee matkan varrella.
Omistajan täytyy olla niin vahva että on valmis tekemään päätöksen siitä milloin koiran arvoinen elämä on vaihtunut johonkin aivan toiseen. Mutta niinhän tosin täytyy aina olla valmis tekemään oli koira näkevä tai ei.

Avatar
Anna Sinerheimo
Viestit: 1420
Liittynyt: 22.04.2005 20:20
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Anna Sinerheimo » 15.06.2012 16:40

Mutta jos kysyjän koiralla on vain toinen silmä viallinen, toinen voi olla ihan terve. Ablaatio ei leviä silmästä toiseen.

Johanna Räihä
Viestit: 8
Liittynyt: 07.06.2012 12:07
Paikkakunta: Oulu

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Johanna Räihä » 28.03.2014 13:52

Tätä mietinkin, eli meneekö molemmista silmistä näkö. Vasen silmä on ihan normaalin näköinen viasta huolimatta, mutta lähempää katsoessa huomaa siinä olevan jotain hämminkiä, on sumea. Eipä näytä isommin haittaavan, vaikka pää kolisee joskus ovenpieliin ja muuta.

Ilmeisesti eläinlääkäri osaa varmasti sanoa noista silmistä, pitää kysyä.
Pkcn Veralan Catherine "Niisku"
Rkn Mammi
In Memoriam spu Jasper

Avatar
Velipekka Soini
Viestit: 752
Liittynyt: 28.09.2006 08:26
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: (Tyhmiä) kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Velipekka Soini » 31.03.2014 20:28

Johanna Räihä kirjoitti:Ilmeisesti eläinlääkäri osaa varmasti sanoa noista silmistä, pitää kysyä.
Juurikin näin. :good
Dream on! - Everything we have today was once considered impossible...

Vastaa Viestiin