Hyviä netti-, fb-, blogi- ja kirjavinkkejä vaihtoon?

Muu keskustelu.

Valvojat: Anna Sinerheimo, Nonna Peltonen

Vastaa Viestiin
Elina Hakoila
Viestit: 2
Liittynyt: 26.09.2013 12:12
Paikkakunta: Turku

Hyviä netti-, fb-, blogi- ja kirjavinkkejä vaihtoon?

Viesti Kirjoittaja Elina Hakoila » 01.05.2014 01:52

Tämän vapun inspiroimana ajattelin kysäistä teiltä vinkkejänne mielenkiintoisille, hyödyllisille tai muuten vain inspiroiville omaa rotua, koirien koulutusta, jalostusta jne jne koskeville nettisivuille (myös fb ja blogit) sekä ehdotuksia lukemisen arvoisista, itseänne innoittaneista vastaavista kirjoista? :smt006

Aloitan tämän itse nyt kolmella viime aikoina itselleni tärkeiksi tulleilla kiinnostavilla sivustoilla, jotka varmaan osalle ovatkin jo tuttuja, mutta ainakin minulle juuri nyt olleet liki kullanarvoisia näin kun olen pikku hiljaa oppimassa colliemaailmaakin:


http://collievaenner.blogspot.fi/

blogi kaikille collien ystäville, vastaavalla blogistilla ollut collieita usean vuosikymmenen ajan. Perheessä nyt vanha collienarttu sekä juuri 7 kk vanha narttupentu, jonka kasvamisesta ja kehityksestä blogi pääasiassa kertoo tällä hetkellä. Blogin kirjoittajat ovat hyvän ja pystyvän collieluonteen puolestapuhujia ja pennun kasvusta kerrotaan paljon nimenomaan peilaten siihen miten lupaavan ja pystyvän pentueindeksin omaavan kasvu kulkee verrattuna jos sillä ei olisi yhtä hyviä eväitä saatuna synnyinkodistaan ja kasvattajaltaan. Välillä pohdiskellaan rotuyhdistyksen tilannetta (paljon ristiriitoja), sekä joskus kummastellaan ja yritetään ymmärtää rodun parissa tehtyjä erinäisiä jalostusyhdistelmävalintoja (ilman nimiä tietenkin), jotka yhä joskus hyvinkin yllättävästi jäävät pentueen ennustearvon suhteen kauas keskiarvocollien MI:stä (= 100/100/100/100/100), vaikka arvioinnin apuvälineitä on tarjolla niinkin paljon kuin on unknw: (colliet MH-kuvattava tai oltava KORAD jotta pennut saa rekisteröityä).


http://www.svenskacollieklubben.se/ment ... collie.htm

PROJEKT MENTALT SUND COLLIE
Collieille on Ruotsissa ensimmäisenä rotuna kehitetty nk. Mentalindex viiden osa-alueen (nyfikenhet/oräddsla + socialitet + lekfullhet + jaktintresse + skottet) suhteen perustuen koiran omaan, jälkeläisten ja lähisukulaisten MH-kuvauksiin. Collie on projektina ensimmäinen rotu koska Ruotsissa yhä enenevässä määrin niiden MH-kuvauksia keskeytetään ja koirilla on puutteita mm. jäljelle jäävien pelkojen ja laukausarkuuden suhteen ym ym. Indexiä käytetään myös tulevan pentueen arviointiin (emän ja isän keskiarvot) jne – todella hyvä keino jalostuksen apuvälineeksi. Ei toki ainoa autuaaksi tekevä, mutta ihanan kätevää. :good Maaliskuussa päivitetty just uudet listat, ainakin pehkoille, koirat aakkosittain (kaikki 5 aluetta), tai osa-alueittain indeksiarvon mukaisessa järjestyksessä kukin ind omassa listassaan. Helpottaa myös jalostusuroksen etsimistä omalle nartulle. Oispa meillä täälläkin jotain tällaista. :smt007
(Juu, oikein arvattu – olen aika luonne-entusiasti…)

http://kennet.skk.se/avelsdata/
Svenska Kennelklubbenin meidän jalostustietojärjestelmäämme vastaavat sivut; helppo rekisteröityä ja tietoa saatavilla paljon lisää SKK:n Hunddataan verrattuna. Mm. MH-tulokset koirittain myös selkeässä graafisessa muodossa (5 ominaisuusaluetta), MH-arviointi yhteenvetona kaikkien testattujen jälkeläisten suhteen (vrt. terveystulokset) jne.


terv. Elina H

Vastaa Viestiin