Tiedustelua Colliesta

Muu keskustelu.

Valvojat: Anna Sinerheimo, Nonna Peltonen

Vastaa Viestiin
Laura Koskenranta
Viestit: 2
Liittynyt: 26.07.2013 15:06

Tiedustelua Colliesta

Viesti Kirjoittaja Laura Koskenranta » 14.01.2014 10:30

Moikka !

Olen nuori likka täältä Pohjois Karjalan perukoilta ja jo pitkään tätä foorumia seuranneena päätin rohkaistua ja kysyä rodusta itseäni viisaammilta. Tälläisiä topiceja on tällä foorumilla varmasti paljonkin , mutta haluaisin sllti selvennystä muutamaan asiaan.

Olen siis siinä tilanteessa että n. vuoden sisään pitkä lapsuuden aikainen haaveni omasta koirasta on toteutumassa ja sellaisen otto huusholliin on piakkoin mahdollista. Olen aktiivinen nuori joka nauttii pitkistä kavelyretkistä, metsässä samoilusta ja juoksemisesta yli kaiken ja kaipaisinkin sitä koirakaveria mukaan näille reissuilleni , unohtamatta tietenkään sitä parhaan kaverin virkaa ;) . Kyseessä olisi siis ensimmäinen oma koirani ja siksi haluankin tehdä tarkkaa tutkimustyötä ennenkuin pentu taloon muuttaa.


Tässä olisi siis muutama kysymys, johon kaipailisin vastausta:

Luonne+ koulutettavuus
Millainen luonne colliella on? Myös luonteen varjopuolista kuten arkuudesta ( ihmisiä ,eläimiä kohtaan) ja erityisesti paukku/ääni arkuudesta olisi hyvä kuulla jotain. Kuinka yleistä tälläinen edellä mainittu arkuus on ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota pentua valitessa? Koiranetin tarjoamia tilastoja olen tutkinut ahkerasti mutta myös omakohtaisia kokemuksia olisi hyvä saada :)

Erot lyhyt/ ja pitkäkarvaisen version välillä:
Keskeisin ero taitaa olla se karvan pituus , mutta luonteen osalta olen lukenut eroista paljon ja saanut käsityksen että nahkat olisivat pehkoja paljonkin vilkkaampia, ja toisaalta myös rohkeampia ja kaipaisivat enemmän aktiivista harrastustoimintaa ympäri vuoden, pitääkö paikkansa?

Liikunta, aktivointi, Harrastukset
Millainen päivärytmi koirillanne noin suurinpiirtein on? Miten aktivoitte koiraanne? Olen salaa haaveillut pk- lajeista ja erityisesti haku kiinnostaa. Myös vaellus ja canicrossi ovat pyörineet mielessä.

Turkinhoito
Lyhytkarvaisilla tuntuisi menevän aika vähällä vaivalla, mutta entäs pitkäkarvaiset, mikäli olen ymmärtänyt oikein ei karvan määrään nähden ole kovin vaikea hoidettava sekään?

Ruokinta
Moni puhuu collien olevan erityisen herkkävatsainen rotu, toinen taas sanoo että hänen colliensa omaa rautaiset sisuskalut. Miten on, onko collie herkkävatsaisempi rotu kuin muut, vai onko tämä harhaluulo?

Terveystilanne
Millainen rotujen terveystilanne yleisellä mittapuulla? Mihin kannattaa silmien ja lonkkien ohella ,kiinnittää huomiota yhdistelmää valitessa?

Muuta huomioitavaa
Yleisiä seikkoja mihin kannattaa kiinnittää kyseistä rotua ottaessa kiinnittää huomiota?

Jopas tuli pitkä turina :D kyselyikä on koko ikä… :) Collie rotuna ( karvamuunnoksesta riippumatta) vaikuttaa aivan ihastuttavalta, ja se onkin aika kiitettävästi vallannut ajatukseni tällä hetkellä . Toivonkin että joko pehko tai nahka kodissani jossain vaiheessa tallustaa :heart

Kiitän jo etukäteen vastaajia :)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Tiedustelua Colliesta

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 14.01.2014 16:52

Hei!

Meillä pyörii täällä Pohjois-Karjalassa (pääpaikkana Joensuu) tällä hetkellä melko aktiivinen collieporukka yhteislenkkien, tottelevaisuuskoulutusten ja muiden harrastusten merkeissä. Olet enemmän kuin tervetullut tutustumaan koiriimme ja samalla koko rotuun ja ihmisiin sen sisällä milloin vain haluat (: Päivittelemme tapahtumia tuonne Savo-Karjalan ao.:n palstalle täällä foorumilla, mutta liity ihmeessä myös Facebook-ryhmäämme, Joensuun seudun colliet. Sinne päivittelemme aina kaikki ajankohtaiset tulevat tapahtumat ja koulutukset, ja rodusta kiinnostuneet ihmiset ovat aina tervetulleita mukaan joukkoon iloiseen - ihan vaikka ilman omaa koiraakin (:

Toivoittavasti saat vastauksia myös tähän keskusteluun, mutta tosiaan olet tervetullut seuraamaan meidän lassietouhuja ja koiria ihan livenä myös, ja kuuntelemaan ihmisten kokemuksia koiristaan ja rodusta!
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Velipekka Soini
Viestit: 752
Liittynyt: 28.09.2006 08:26
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Tiedustelua Colliesta

Viesti Kirjoittaja Velipekka Soini » 15.01.2014 02:05

Lauran kysymyksiin ei liene yksiselitteistä vastausta, koska yksilöiden väliset erot collikoissa on sen verran suuret, ettei varsinaista linjaa voida vetää. Ennemminkin sanoisin, että kasvattajien (intressien) välinen ero ratkaisee enemmän kuin yksittäisten pentujen vertailu pentueiden välillä. Edellisellä tarkoitan sitä, että jos kasvattaja hakee linjassaan esim näyttävää, isoturkkista pehkoa , se voi tapahtua suunnitelmallisesti jonkun toisen ominaisuuden kustannuksella. Kaikki kasvattajat toki toivovat ulos putkahtavan näytteilyissä pärjäävä työkykyinen (ja ennen kaikkea terve) yksilö.

Collien perusluonne pitäisi olla ylvään rauhallinen ja ympäristöstään valpas, kun mitään ei tapahdu, mutta hommien alkaessa koiran pitäisi olla valmis "likaamaan tassunsa". Yleisesti voinee sanoa, että nahkat ovat pehkoja aktivisempia, lieneekö syynä lyhyempi jalostushistoria (ei ole jalostettu "pilalle") tai pienemmän populaation tuoma harhakuva. Mutta kuten sanottua, yksilöiden erot ajaa yleensä ohi yleisestä kuvitelmasta, joten on täysin mahdollista törmätä erittäin aktiiviseen/työkykyiseen pehkoon ja päinvastoin.

Isoin ero nahkojen ja pehkojen välillä todellakin on karvanlaatu. Pehkot eivät ole sen kummoisempia huollettavia kuin muutkaan rodut. Meidän kolme pehkoa harjaa ulkoa sisälle muutamassa minuutissa/päivä, joten jos sitä ei jaksa tehdä, niin pitää miettiä jo koiran ottamisen mielekkyyttä noin yleisellä tasollakin. Säännöllisesti hoidettuna turkki kuin turkki pysyy erittäin helppohoitoisena. Kolmantena (epävirallisena?) karvanlaatuna on pinat (pitkäkarvaiset nahkat), joita syntyy ajoittain. Niiden turkki voi olla mitä tahansa ylikasvaneesta nahkasta 60-luvun pehkoihin.

Ulkoilusta: meillä ulkoillaan aamuisin 30-90min ja iltaisin 60-90min. Iltapäivisin rekut pääsevät kelistä riippuen takapihalle 10min-4h... Tuon päälle tulee sitten vielä reenit. Jonkun mielestä toi voi olla paljon, toisen mielestä vähän. Koirahan tyytyy siihen mitä se saa, mutta taas kerran se oman ajankäytön suunnittelu kannattaa tehdä ennen koiran hankkimista. Jos sitä minimissään tuntia päivässä sille ei ole aikaa, niin kannattaako? Ilmeisesti viestiketjun aloittajalla (vaellus ym. harrastuksista päätellen) ei ole tässä mietittävää, joten hyvä niin. Maintut lajit ovat kaikki erittäin jees, joten ei muuta kuin harrastuskaveri hihnaan ja menoksi.

Sapuskasta: meillä koirat eivät ole erityisen herkkiä ruoan suhteen, mutta yleinen harhaluulo lienee tuo herkkävatsaisuus. En usko että collikoissa on sen enempää herkkävatsaisuutta kuin muissakaan roduissa. Taas kerran yksiöiden erot lienevät keskenään suurempia kuin yleinen linjanveto jokotai.

Yleisestä terveydestä jollain muulla on varmaan parempaa tilastotietoa, mutta silmävaivat (CDR/CEA) lienevät yleisimpiä. Kaveripiirin rekut ovat perusterveitä, mutta yksi haimavikainen löytyy. En osaa sanoa, onko se yleisesti arvioiden paljon vai vähän. Lonkkien (A/B) tai kyynärien kanssa tietty saa olla tarkkana, mutta niitähän ei voi pennulla valita. Voi vaan toivoa, että perimä siirtyy eteenpäin, jos vanhemmilla on terveet lonkat/kyynärät.

Yleisesti voinee sanoa, että tervepäisen ja työkykyisen koiran voi saada melkein mistä tahansa pentueesta. Pentueen vanhempien luonnetestit / MH kuvaukset antavat jotain osviittaa, mutta osa testituloksista voi olla kuitenkin opittua käytöstä, joten terve maalaisjärki on aina paikallaan. Sama pätee pentutestauksen osalta. Oikein tehtynä pentutesti antaa suuntaa sille, mitä pennusta löytyy (ilman opittua käytöstä), joten niiden perään kannattaa kysellä. Eniten kiinnittäisin itse huomiota kasvattajan agendaan, eli mitä hän on yhdistelmästä hakenut ja mihin kasvattaja on valmis sitoutumaan pennun ostajan mukana. Joskus se voi olla vahva suositus näyttelyisssä käymiseen tai toisinaan toimintapuollelle (PK / Agility / Toko). Minkä kasvattajan sitten valitseekaan, on hyvä huomioida/kysellä siitä, paljonko tukea ja mahdollisesti koulutusta on kasvattajan puolesta tarjolla omiin intressehin nähden.

Jos omat ja kasvattajan intressit (jälkimmäiset tuloksien eikä vain puheiden) kohtaavat, silloin tarjolla on todennäköisimmin hyvä yhteistyö ja myös tuki pennun kasvattamiseen omien suunnitelmien mukaisesti.

Onnea sen oikean pennun löytämiseen Lauralle!
Dream on! - Everything we have today was once considered impossible...

Avatar
Heidi Malmivaara
Viestit: 1668
Liittynyt: 25.04.2005 14:57
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tiedustelua Colliesta

Viesti Kirjoittaja Heidi Malmivaara » 15.01.2014 16:40

Luonnetesteihin perehtyessä kannattaa panostaa videoiden katsomiseen joita löytyy niin täältä fooruminkin kautta http://www.collieyhdistys.fi/forum/view ... =59&t=5152 kuin Aktiivicollieiden sivuilta sekä Youtubesta. Omasta mielestäni oleellisempaa on nähdä koira edes videolla (jossei live ole mahdollista) kuin tuijottaa luonnetestin pisteitä paperilla, loppupisteistä puhumattakaan. Samana päivänä samoilla tuomareilla 2 hyvinkin erilaista koiraa voi saada samat pisteet jopa osa-alueittain kun kumpikin koira osa-alueiden kriteerien mukaan vaan väkisin menee samaan kastiin. Samoin MH- kuvauksista löytyy jo videomateriaalia.

Luonteen arviointiin kuuluu tottakai testien lisäksi myös muu arkielämässä selviäminen. Testi on 1 päivän tulos koko koiran elämässä. Kannatan kyllä testejä, mutta ne eivät aina kerro kaikkea, eivätkä mittaa kaikkea. Siksipä kannattaakin mennä mukaan vaikka alaosaston tapahtumiin mukaan ja jutella ihmisten kanssa kasvotusten. Ja tietysti kasvattajiin. Onpa meilläkin kotona käynyt yksi nuoripari tustustumassa mun ja ystäväni koiriin. Treenasimme samalla myös, sekä kävimme lenkillä ja joimme kaffet rauhassa ja ystäväni kanssa varmaan puhuimme pariskunnan pyörryksiin. Toivottaisin sinutkin meille tervetulleeksi, mutta juuri nyt meillä on koti tyhjänä :( Veteraaninarttuni lähti autuaammille agilityradoille joulukuun puolivälissä.

Collieiden arkuuksista lisäisin listaan vielä alusta-arkuuden, joka sekin on mahdollista.

Perehtyy sitten luonteeseen tai terveyteen niin oleellista on selvittää asioita pidemmällekin kuin vain vanhempiin, sukupuussa myös leveyssuuntaan eli sisarukset myös.

Komppaan VP:tä siinä, että kannattaa perehtyä/tutustua kasvattajien ajatusmaailmaan, millainen collie heidän mielestään on hyvä ja miten he pyrkivät siihen ja millaista tulosta he ovat saaneet aikaiseksi. Näin saa itse mielikuvan siitä ehkä parhaiten millainen collie itselle sopisi ja kenen kanssa yhteistyö synkkaisi parhaiten. Alaosaston toimintaan voi rohkeasti mennä mukaan, myös koirattomana. Osallistua tapahtumiin ja nähdä erilaisia collieita sekä kysellä aktiivisesti koirien taustoista jos jokin miellyttää tai ei miellytä ja pistää korvan taakse.
Pkcn Irokon The Shining "Merkki"

Sydämen sopukoissa ja muistoissa:
Pkcn Suvinuoskan Anastasia "Milla"
X-rotu Mellu (pystykorva-labbis-hirvikoira-ajokoira mix)
Pkcn Snowpaw Purple Angel "Peppi"

peppermillscollies@gmail.com
http://www.peppermillscollies.com

Laura Koskenranta
Viestit: 2
Liittynyt: 26.07.2013 15:06

Re: Tiedustelua Colliesta

Viesti Kirjoittaja Laura Koskenranta » 23.01.2014 09:19

Heips!

Kiitän suuresti tähän mennessä vastanneita! Neuvoistanne tulee olemaan hyötyä, huolimatta siitä kumpaan karvanlaatuun päädyn :)

Ja Saria kiitän erityisesti kutsusta Joensuun Collieporukoihin! Varmasti tulenkin tässä joku kerta piipahtamaan ja katsomaan menoanne.

Mukavaa talven jatkoa teille!
Terkuin Laura

Vastaa Viestiin