Collie - palveluskoira.

Muu keskustelu.

Valvojat: Anna Sinerheimo, Nonna Peltonen

Vastaa Viestiin
Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 11.01.2014 22:20

Hosumpa tässä vähän kepakolla nyt ehkä jäätä, mutta tehtäköön se nyt kuitenkin. Olen tästä asiasta vouhottanut jos sun missä monta kertaa aiemminkin - ihan jo siksikin, että foorumi on ollut pitkään suhteellisen hiljainen (paitsi näyttelypalsta ja muutama satunnainen luettopäivitys terveyspalstalla silloin tällöin), ja joskus on tullut sanomista siitäkin, ettei foorumi ole mikään virallinen asioiden kyselykanava.

Siitäkin huolimatta.

Olen tässä nyt kovasti viimeaikoina miettinyt kaikenlaista collieiden luonteisiin, rakenteisiin ja koirien koulutukseen ja koiraharrastukseen liittyviä juttuja yleensäkin. Keskustelut ei kuitenkaan aina välttämättä johda mihinkään, jos niihin ei käytetä julkista kanavaa apuna, joten worth to try. En tiedä, kuinka moni tätä palstaa enää säännöllisesti lukee saati kuinka moni kirjoittelee.

Aihe, josta nyt sitten kirjoittelen. Colliehan on yksi Suomen vanhimmista palveluskoiraroduista, ja kuuluu käsittääkseni niihin "alkuperäisiin" rotuihin, joilta palveluskoiraoikeuksia ei noin vain otetakaan pois, vaikkei vaadittavaa määrää tuloksia vuosittain tulisikaan. En tiedä, onko tämä totta, eikä tällaista riskiä ole tainnut vielä (onneksi!) ollakaan.

Se, mikä kovastipaljon kiinnostaa on, että millä tavalla Suomen Collieyhdistys huomioi ja pyrkii aktiivisesti ylläpitämään rodun statusta palveluskoirana? Millä tavalla tämä näkyy yhdistyksen kautta joillekin rodusta kiinnostuneille? Palveluskoiralajithan on nimetty collieiden rodunomaisiksi lajeiksi. Korostaako Collieyhdistys tätä seikkaa jollain tavalla? Millä tavalla yhdistys kannustaa ja rohkaisee jäseniään nimenomaan palveluskoiraharrastukseen koiriensa kanssa? Sellaiset ympäripyöreät lauseet kuin "Collie on mukava harrastuskoira, joka sopii melkeinpä lajiin kuin lajiin!" eivät minusta aja asiaa.

En itse nosta palveluskoiraharrastusta nyt tässä millään tavalla muiden lajien yläpuolelle. Kaikkiahan ei sekään touhu vain kiinnosta, eikä siinä ole mitään väärä. Ei kiinnostanut minuakaan aiemmin pätkääkään. Iljetti ajatus suorastaan.
Vaan niimpä vain kerran lähdin kaverin "vääränrotuisen" kanssa mukaan reeneihin, ja sillä tiellä olen edelleen.

Nyt kun kuitenkin vain tuntuu siltä, että ei niitä pk-lajeja - sitä virallista rodunomaista koetta - kyllä myöskään mitenkään aktiivisesti korosteta. Välillä tulee jopa ihan pikkuisen tunne, että niitä yritetään vaivihkaa polkea piiloon ja pikkuhiljaa lakaista maton alle. Pois silmistä ja pois mielestä. Varmasti vain tunne, tuskin on mitään todellisuuspohjaa tällä.

Näin ihan yksittäisenä rivijäsenenä en kuitenkaan myöskään mitenkään ihan erityisesti koe, että pk-lajeihin mitenkään erityisesti yhdistyksessä rohkaistaisiin. Tiettävästi ei ole esimerkiksi mitään erityisiä kannustuspalkintoja tai vastaavia, jos vaikka koirastaan saisi käyttövalion. Vai onko? En minä tiedä. En ole edes ehtinyt vielä pk-puolella kisaamaan yhtä onnetonta BH-koetta lukuunottamatta.

Ihan ilman mitään taka-ajatuksia täällä nyt kirjoittelen. Ihan oikeasti. Ei ole minkäänlaista halua haastaa riitaa, aiheuttaa närkästystä tai mielipahaa. Kysyn, koska haluan tietää. Kassellaan, vastaileeko tähän ken.

Niin, ja jos nyt tulee väärälle palstalle (liekö tuonne harrastuspalstalle kuuluisi?), niin modet osaa siirtää. Ajattelin, että kaikki eivät varmaankaan lueskele tuota harrastuspalstaa, vaikka sinne uusia viestejä olisi tullutkin, joten tätä kautta ajattelin tämän ehkä tavoittavan useampia. Joka tapauksessa, siirrettäköön jos tarve niin vaatii.
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
KatjaKaipainen
Viestit: 142
Liittynyt: 25.04.2005 13:49
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja KatjaKaipainen » 11.01.2014 23:05

Collie ei ole fci:n palveluskoiraksi nimeämä rotu, joten jos tuloksia ei tule (en muista ulkoa kuinka monena vuotena peräjälkeen), niin oikeudet lähtee. Mutta pitkät on perinteet pitkäkarvaisella colliella palveluskoirana. Tein tossa pari vuotta takaperin oman palveluskoirayhdistyksen 60 v juhliin slideshown koko yhdistyksen olemassa olon ajalta ja kävin läpi lukemattomat määrät materiaalia vuosien varrelta. Ensimmäisinä vuosikymmeninä valokuvissa esiintyi sakemannin lisäksi lähinnä pk collieita, kokeissa ja treeneissä. Nykyisin ei meidän yhdistyksessä taida olla yhtään pk collien kanssa harrastavaa. Harmi.
BH Cinnaberry's Calvin K
Secret Affair's Life Goes On
Tyttären koirana:
Cinnaberry's Going Slightly Mad
Aina muistoissa:
19.5.2010 - 17.7.2013 BH Cinnaberry's The Bitch Is Back
11.3.2003 - 23.4.2013 JK3 TK2 Secret Affair's Dare To Dream

Avatar
Jorma Lahti
Viestit: 1179
Liittynyt: 24.04.2005 23:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Jorma Lahti » 11.01.2014 23:26

Kiitos Sari tärkeän aiheen nostamisesta esille. Koitan nostaa "villakoiran ytimen" esiin, että miksi..

Faktaa:
Jotta pääyhdistys voisi tukea riittävästi eri harrastelajeja yhdistyksessämme, tarvitaan aina se toimiva toimikunta/työryhmä ajamaan ko. harrastelajin asiaa yhdistyksessämme.
Eli tarvitaan pieni joukko aktiivisia jäseniä, lajista riippumatta, jotka ovat aidosti valmiita työskentelemään toimikunnassa/työryhmässä ja panostamaan omaa aikaansa tunteja laskematta. Ja ovat myös valmiita jakamaan tietämystään talkoohengessä omasta harrastelajista koko jäsenistölle. Jos tämä saadaan kuntoon, niin uskon yhdistyksen hallituksen antavan kaiken mahdollisen tukensa jokaiselle toimikunnalle/työryhmälle, joka edesauttaa jäsenistöä harrastamaan aktiivisesti yhteisten rotujemme kanssa. Vain toimivalle toimikunnalle/työryhmälle voidaan tehdä realistinen budjetti ja taata sitä kautta jokaiselle harrastelajille tasapuolinen asema yhdistyksessä. ELI jos toimikuntaa ei ole, kuka ajaa harrastajien asiaa tai järjestää tapahtumia, koulutusta, treenejä, leirejä??

Ratkaisu:
Mikäli halukkaita jäseniä SCY:n PK-toimikuntaan löytyy, niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan hallituksen PK-yhdyshenkilö Katri Leikolaan. Toivotaan, että innokkaita harrastajia siis löytyy runsaasti, jotta aktiivinen pk-toimikunta saadaan jälleen käynnistettyä yhdistykseemme ja sitä kautta nostettua pk-harrastusta näkyvämmäksi yhdistyksemme toiminnassa sille tasolle mille se perinteidenkin valossa kuuluu. Vaatii siis kovaa työtä, olemmeko siihen valmiita?

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 12.01.2014 00:06

Jorma ehtikin jo kattavasti vastata. :-)

Tosi harmi, ettei PK-toimikuntaa ole saatu pystyyn. Johtunee osittain siitäkin, että PK-harrastajia on määrällisesti rodussamme vain kourallinen. Osa näistä ihmisistä on lisäksi jo lupautuneet muualle mukaan rodun vapaaehtoistyössä, eikä heidänkään aikansa ymmärrettävästi riitä joka paikkaan.

Yksi kanavahan on rodun uusitut kotisivut (joskaan eivät vielä ne _viralliset_, viralliset ovat toistaiseksi edelleen nuo vanhat). Niillekin tarkoitus on saada laaja-alaisesti asiaa eri harrastusmuodoista ja harrastusmuotojen uutisista. Pääsääntöisesti oman lajin uutisointi/mainostaminen/tulosten kirjaaminen ym. tulee toimimaan kuitenkin toimikuntien kautta. Mikäli PK:lle esim. ei omaa vastuuhenkilöä saada, tarkoittaa tämä väkisinkin sitä, että helposti muut lajit tulevat näkyvämmin esiin, kun näiden muiden lajien toimikunnat niitä oman lajin juttuja/uutisia/materiaalia sivustolle syöttävät.

Näin ollen yhdistys on aina jäsenistömme ja vapaaehtoistyöntekijöidemme näköinen. Mikäli jotain halutaan, siihen vaaditaan asiaan vihkiytynyt vapaaehtoistyöntekijä - joka haluaa auttaa sen sydäntään lähellä olevan asian esille tuomista. Jos tällaista ihmistä ei ole, niin ne ihmiset, jotka ei lajista niin ole kiinnostuneita tai lajia niin seuraa, yrittävät sieltä täältä jotain kaivaa silloin tällöin esille, mutta ymmärrettävästi eivät välttämättä kaikkia tärkeitä asioita huomaa, tule ajatelleeksi tai edes osaa ottaa esille. Lisäksi näillä ihmisillä sitten helposti on ne omat "tonttinsa", joihin ovat jo lupautuneet - joten heidänkin aikansa menee sitten niiden omien vastuualueiden parissa.

Olisi siis tosi tärkeää saada PK-toimikunta pystyyn ja sitä kautta PK-harrastuspuoltakin vahvemmin esille rodussa.

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 12.01.2014 01:19

Kuten aloituksesta voi päätellä, niin minä kyllä kuulun siihen sakkiin joka oikeasti olisi valmis vaikka tekemään jotain, että collien status pätevänä palveluskoirana voitaisiin nostaa ja saada paremmin esiin. Minulla on kuitenkin vain harvinaisen huonoja kokemuksia siitä, että lupaudun johonkin tiettyyn hommaan, ja minulle luvataan, että autetaan ja neuvotaan, mutta sitten sitä ei kuitenkaan tehdä ja olen omillani. Mitä toimikunnassa oleminen vaatii? Montako siihen tarvitaan? Mitä toimikunnassa käytännössä tehdään...?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jorma Lahti
Viestit: 1179
Liittynyt: 24.04.2005 23:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Jorma Lahti » 12.01.2014 01:46

Ehkä on hyvä kääntää kysymys niin, että mitä odotamme pk-toimikunnan tehtäväkenttään kuuluvan sellaista, että pk-harrastus oikeasti noususi enemmän esiin yhdistyksessämme?

Jokainen työtyhmä ja toimikunta on kokoonpanonsa näköinen. Myös saadut tulokset ovat pitkälti riippuvaisia tehdyn työn ja sitoutumisasteen määrästä. Aktiivinen toimikunta saa aina enemmän näkyvää aikaan kuin satunnaisesti toimiva. Kirsi mainitsikin tuossa aiemmin uuden www- ja intranet-sivuston. Toimikunnalla on tuossa hyvä työväline julkaisujärjestelmineen tuoda pk-harrastusasiaa ja tietoa laajalti esiin koko jäsenistölle. Toimikunnalle saadaan perustettua oma sivusto järjestelmään. Tapahtumakalenteri helpottaa myös tapahtumien viestimisessä ennakkoon.

Toimikunnan kokoonpanon määräytyy pitkälti toimikuntaan hakeutuvien mukaan. Ihanne tietty olisi, että jokaisesta alaosastosta olisi mukana ainakin alaosaston pk-vastaava. Tällä tavoin toiminnasta saisi valtakunnallisen ja voisi samalla suunnitella eri alaosastojen välisiä pk-päiviä, yhteistreenejä uusissa maastoissa ja myös valtakunnallista pk-leirejä / koulutuksia. Mahdollisuuksia siis olisi, josko vaan innokas vetäjä löytyy ja sitten mukaan riittävästi harrastajia. Toimikunnalle viralliset kokoukset, pöytäkirjat, päätökset, budjetit, toimintasuunnitelmat. Jotain tähän suuntaan, mutta ensimmäisen rivin kysymystä kannattaa varmasti miettiä ja olla Katriin yhteydessä.

Aila-Maija Kunnari
Viestit: 315
Liittynyt: 08.05.2005 12:10
Paikkakunta: Klaukkala
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Aila-Maija Kunnari » 12.01.2014 09:35

Minun näkemykseni on, että esim. pk-toimikunnan puuttuminen/kokoamisen vaikeus on sittenkin enemmän seuraus kuin syy palveluskoiralajien "ahdinkoon" rotumme parissa.
Itse syyt ovat paljon moninaisemmat ja laajakantoisemmat. Yksi on varmasti muiden harrastelajien esiinnousu pk-lajien kustannuksella. Ei 20 vuotta sitten ollut tällaista agilityharrastajien joukkoa kuin nykyisin, esimerkiksi.Harrastelajeissa on kaiken kaikkiaan valinnan varaa enemmän.

Toinen syy löytynee pk-lajien sisältä. Aikoinaan mm. erillinen tottissuoritus veropinnoineen piti laajempaa joukkoa pk-lajien syrjässä kiinni, siitä oli sitten helpompi sujahtaa myös eteenpäin lajin parissa. Myös koesäännöt ovat muuttuneet vuosien saatossa vaativampaan suuntaan karsien harrastajapohjaa. On mukavampi harrastaa sellaisia lajeja, joissa aloitusvaiheessa päämäärän saavuttaminen (=tuloksen saaminen) ei näytä tuskallisen vaikealta.

Avatar
Kirsi Leppälammi
Viestit: 1127
Liittynyt: 24.04.2005 23:42
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Kirsi Leppälammi » 12.01.2014 13:26

Niin, eri asia taitaa olla sitten se, miksi PK-harrastus on lähes kaikkien rotujen piirissä menettänyt suosiotaan. Siihen yhtenä syynä varmasti on tuo eri lajien lisääntyminen harrastusvaihtoehtoina.

Weea (2/07, TK2 RTK1 BH Say Wuf Wonder Why)
Hoax (6/10, TK1 BH Say Wuf Hidden Hoax)
LaaLaa (7/14 EE JMVA Merry Moonray's Firefox)

Avatar
Jorma Lahti
Viestit: 1179
Liittynyt: 24.04.2005 23:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Jorma Lahti » 12.01.2014 14:08

Anu on aivan oikeassa tuossa.

Ja alkuperäinen huoli oli, mitä pääyhdistys voi asian eteen tehdä. Ehdotin pk-toimikunnan elvyttämistä.
Pieni dilemma siis, mutta voimien keskittäminen varmasti auttaa asiaa ja saattaa harrastajat samaan veneeseen. :)
Tarvitaan se yhdistävä tekijä harrastuksen lisäksi.

Kaarina Pesonen
Viestit: 136
Liittynyt: 25.04.2005 15:33
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Kaarina Pesonen » 12.01.2014 21:38

Konkreettista kannustamista pk-lajeihin tutustumiseen/koulutuksessa edistymiseen: Kahtena viime vuonna yhdistys on järjestänyt harrasteleirin, jossa on ollut pk-lajien koulutusta tarjolla. Vuonna 2012 kahden hakuryhmän voimin ja vuonna 2013 järjestettiin yhdessä Aktiivicollieiden kanssa leiri jossa oli jopa viisi pk-ryhmää (haku/metsäjälki/peltojälki)! Kummastakin leiristä on ollut juttua Colliesanomissa useamman sivun verran. Ennenhän meillä oli toimiva pk-toimikunta, joka järjesti pk-leirejä ja itsekin olen sellaiselle menneinä vuosina osallistunut. Viime vuosina ei aktiivisesta kuuluttelusta huolimatta ole löytynyt pk-toimikuntaan tekijöitä jotka käyttäisivät omaa aikaansa tällaisten leirien/koulutusten järjestämiseen collieyhdistyksessä, joten pääyhdistys on sitten tukenut pk-lajien harrastusta järjestämällä leirejä. Paikallinen toimintahan on alaosastojen järjestämää ja somea seuraamalla eri puolilla Suomea pk-toiminta alaosastoissa on aktivoitunut kovasti. Hieno juttu!

Pieni huomio, jo siitä hyväksytysti suoritetusta BH-tuloksesta saa pari pistettä Vuoden käyttöcollie -kilpailuun.

Yhteyttä vaan pk-yhdyshenkilöömme Katri Leikolaan jos haluat mukaan pk-toimikuntaan! :-)

Avatar
Sari Saarenheimo
Viestit: 512
Liittynyt: 30.04.2005 18:32

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Sari Saarenheimo » 16.01.2014 13:52

Mukava kuulla, että aiheeseen liittyvää toimintaa on järjestetty. Toiminnassa on tietysti ehkä aina vähän se "heikkous", että se vaatisi niitä aktiivisia ja innokkaita osallistujia. Lähinnä siis ajattelin jotain sellaista, mitä yhdistyksen jäsenet ja rodusta kiinnostuneet "eivät voi välttää". En nyt oikein osaa ilmaista itseäni selkeästi... Eli tarkoitan sitä, että miten olisi vaikkapa jonkinlainen "teemavuosi", jonka aiheena olisi collie palveluskoirana? Tai olisiko mahdollista joskus tehdä yksi kokonainen Colliesanomat -lehti, joka olisi omistettu nimenomaan palveluskoiraharrastukselle collievinkkelistä? Olisi collien historiaa työ- ja palveluskoirina kuvin ja sanoin, vanhojen ja nykyisten collieiden kanssa palveluskoiralajeja harrastaneiden haastatteluja tai tarinoita. Ja ennen kaikkea sen tosiseikan esilletuomista, että palveluskoiralajit ovat kuitenkin edelleen se collieiden rodunomainen laji. Ja nyt siis yhtään muita lajeja väheksymättä, mutta edelleen sitä korostaen, että palveluskoiralajien suosio on kuitenkin syystä tai toisesta collieihmisten keskuudessa vähentynyt. MIKSI? Onko syy siinä, että lajien vaatimustaso on erilainen, siinä että collie rotuna on vuosien saatossa muuttunut, vai kenties se, että olen ymmärtänyt, että ennen vanhaan suurikokoisten koirien (paitsi metsästyskoirien) kanssa paikallisen palveluskoirakerhon koulutukset olivat oikeastaan ainoa vaihtoehto kouluttaa koiraa osaavassa porukassa? Vai kaikki? Vai ei mikään...?
Elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan - mutta aina pitää olla varasuunnitelma!

Avatar
Jorma Lahti
Viestit: 1179
Liittynyt: 24.04.2005 23:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Collie - palveluskoira.

Viesti Kirjoittaja Jorma Lahti » 16.01.2014 19:32

Yhdistyksen uusille kotisivuille mahtuu hyvinkin pk-aiheisia juttuja: "..collien historiaa työ- ja palveluskoirina kuvin ja sanoin, vanhojen ja nykyisten collieiden kanssa palveluskoiralajeja harrastaneiden haastatteluja tai tarinoita. Ja ennen kaikkea sen tosiseikan esilletuomista, että palveluskoiralajit ovat kuitenkin edelleen se collieiden rodunomainen laji."

Laittakaa materiaalia tulemaan työryhmälle, niin julkaistaan sitä PK-harrastuksen alla sitä mukaa esille.

Aiheesta onkin jo julkaistu "etsintäkuulutus". Onko kukaan huomannut:
http://www.scy.fi/scy/ajankohtaista/uut ... html?p47=2

Vastaa Viestiin